Uygur Türkleri ile Han Çinlileri arasında çıkan kanlı çatışmaların biraz da olsa yatıştığı kaydedilirken dün gündeme Çin Devlet Başkanı'nın sözleri damgasını vurdu. İtalya'da yapılan G-8 zirvesine, ülkesindeki olaylar nedeniyle katılmayan Çin lideri Hu Jintao, yaşananları uluslararası terörizm diye niteledi ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılacaklarını söyledi. Komünist Partisi'nin toplantısında merkez komite üyeleriyle bir araya gelen Cintao, Sincan'da istikrarın sağlanmasının en önemli görevleri olduğunu söyledi. Urumçi'de çıkan olayların "içeride ve dışarıdaki terör ve ayrılıkçıların işbirliğiyle çıkarıldığını" öne süren Çin Devlet Başkanı, "Çatışmaları çıkaranlar bedelini ödeyecek" ifadelerini kullandı.
EKONOMİST KAYBOLDU
Ülkede bulunan haber ajansları, günler süren kanlı çatışmaların ardından dün sokakların genel olarak sakin olduğunu kaydetti. Sokaklarda halen Çin ordusunun devriye gezdiğine dikkat çekilirken dükkanların açıldığını belirtildi. Bu arada ülkede insan hakları konusundaki açık sözlülüğüyle tanınan Uygurlu bir ekonomistin kaybolduğu ileri sürüldü. Akademisyen İlham Tohti'nin Sincan'daki olaylar üzerine polis tarafından sorgulandıktan sonra tutuklandığı sanılıyor. Tohti'nin (39) kurduğu internet sitesi, "düşmanlığı tırmandırıcı yazılar yayımladığı" gerekçesiyle soruşturma altına alınmıştı. Çin hükümeti, Urumçi'de çıkan şiddet olaylarının mağdurlarına 100 milyon yüen (21,7 milyon TL) tazminat ödeyecek. Urumçi Belediye Başkanı Jerla İsamudin, ölenlerden bir bölümünün kimliğini tespit ettiklerini ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen olayların BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması için neden bulunmadığını söyledi. Sözcü, Pekin'deki basın toplantısında, Türkiye'nin konuyu Güvenlik Konseyi'ne götürmesi olasılığıyla ilgili soruyu yanıtlarken, bunun Çin'in iç işi olduğunu belirtti. Qin istikrarın sağlanması için diğer ülkelerden anlayış ve destek beklediklerini kaydetti
DAVUTOĞLU, ABD'Lİ BAKAN CLINTON'I ARADI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu uluslararası toplumun duyarlılığını artırmak için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı aradı. Diplomatik kaynaklara göre Davutoğlu, Clinton'a Türkiye'nin ve Türk kamuoyunun Uygur konusundaki hassasiyetini aktardı. Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, üyesi bulunduğu TürkiyeÇin Halk Cumhuriyeti Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan istifa etti.
RABİA KADER'DEN TÜRKİYE'YE VİZE BAŞVURUSU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Uygur Kongresi Lideri Rabia Kader'in Türkiye'ye vize alamadığı yönündeki haberlerle ilgili, "Bu tür şeylerde davet olmaz, müracaat olur. Müracaat olması halinde de şahsıma böyle bir bilgi gelmiş değil. Ama böyle müracaatın olması halinde biz kendisine vize veririz'' diye konuştu. Bunun üzerine Türkiye'ye vize başvurusu yapmaya karar veren Kader, vize alır almaz Türkiye'ye gelecek. Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Kader'i telefonla arayarak vize müjdesini belirtti.
TÜRKİYE'DE TEPKİ DALGA DALGA
Uygur Türkleri'ne yönelik saldırılar, yurdun bir çok bölgesinde protesto edildi. AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları'nın protestosunda "Uygur Türkleri dağlı Çinliler değildir" pankartı dikkat çekti (üstte).