Havalar maaşallah en kapalı günde bile 30 derece ve üstünde gittiği için çok yemek yenmiyor. Zaten canım da çok yemek istemiyor, varsa yoksa menemen, karpuz-peynir, domates ağırlıklı salatalar. Geçenlerde arkadaşlarım Gülenaz ve Oktay'ın evlerinde akşam yemeğindeydik. Üniveristeden yakın arkadaşlar grubu fırsat buldukça toplanıp hasbıhal ederiz. Oktay abi tam bir toprak insanı. Bahçeden, sebzeden, yemekten iyi anlıyor. E tabii yılların tecrübesi, bana kendi yetiştirdiği pembe domatesleri gösterdi. Her biri avcumun içinden büyük nefis domatesler. "Pembe domates nedir?" derseniz, her biri 700-800 gram kadar çeken, dışı yeşil kırmızı renk karışık, sanki tam olmamış gibi görünen ama içindeki lezzet yarılarak dışarı fışkırırmışçasına sağından solundan yarıklarla bezenmiş, çok aşırı kalın kabuklu olmayan bir lezzet bombası.
KÖTÜ DOMATES YİYORUZ
O domateslerle harika bir salata yaptık, böyle pide şamandıralı filan, ben bittim tabii o anda. Bahçeli ev olunca biber, domates, kekik yetiştirmek kolay. Oktay abi de bu işin keyfine vararak nefis sebzeler yetiştiriyor kendine. Gülenaz da inanılmaz bir barbunya yapmış ama öyle böyle değil iki tabak sadece barbunya yedim tadı hâlâ damağımda. Tarifini alıp mutlaka paylaşacağım sizlerle... Domates demişken, her gün mutlaka yediğimi belirtmem lazım. Hele ki bu mevsimde, bu günlerde yediniz yediniz, sonbahardan sonra mumla ararsınız bu günlerde çıkan nefis domatesi. Geçenlerde
Arda'nın Mutfağı çekimi için Beykoz tarafında Ali Bahadır köyüne gittik. İstanbul'da kendi kendine kalabilmiş, doğal dokusunu koruyan şirin bir köy. Yol boyunca bütün ahali hemen arkadaki bahçelerinde yetiştirdikleri domates, biber, patlıcanları toplayıp yol kenarında satıyorlar. Ben de daldım aralarına 10 kilo domatesi attım arabaya. Pembe domateslerin yanında nefis bahçe domateslerini de kattım. Bahçe domatesi de pembeyi aratmayacak kadar güzel ve etli etli. Domatesin makbulu ince kabuklu, eti bol çekirdeği az olandır benim için. Bıçağı vurduğunuzda et keser, mantar doğrar gibi bir etki vermelidir. O yüzden bu aldığım domatesleri dükkana gelip hemen test ettim. Yıkadım kabuklarını soydum ve direkt elimde kestim. Yani kesme tahtasına koymadan elimde gelişigüzel kesip domatesin etli kısmının nasıl tepki verdiğine baktım. Domates kokusunu salıp mutfağı şenlendirirken, bıçak yağ gibi kaydı gitti etli kısmından. O gün lokantadaki öğlen servisine gelen misafirlere de ikram ettim. Hepsi bayıldılar. Ne yazık ki kötü kötü domatesler yemeye alışmışız, bu domatesler adeta güneş gibi doğdular mutfağa... Yeni şeyler denemek lazım, bulmuşken bu domateslerden ve bahçe sebzelerinden nefis salatalar, lezzetli yemekler yapmak lazım. Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde denediğiniz yemekleri #iftarsofrasinda hashtag'i ile benimle www.twitter.com/arda_ turkmen adresinden ya da www. facebook.com/ardaninmutfagi adresinden paylaşmayı unutmayın.
***
Sucuklu fırın makarna
MALZEMELER
1/2 paket makarna
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 yumurta
1 su bardağı kaşar rendesi
1 parmak sucuk
1 irice bahçe domatesi
YAPILIŞI
Tencereye suyu koyup kaynatın. Bu arada bir tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı koyup kızdırın. Yağ kızınca unu ekleyip kokusu gidene kadar kavurun. En son 3 su bardağı sütü devamlı karıştırarak azar azar ekleyin. Süt yoğunlaşana kadar (ara sıra karıştırarak) kaynatın. Sucukları küçük bir tavada kızartın. Tenceredeki su kaynayınca tuzu ve makarnaları ekleyin. Makarnalar yumuşayana kadar pişirin. Pişince süzüp geniş bir kaseye alın. Beşamel sosu ekleyip karıştırın. Kaşar rendesinin yarısını ve bir yumurtayı ekleyip tekrar karıştırın. En son hafif kızartılmış sucukları ekleyin. Tüm karışımı fırın kabınıza döşeyin. Üzerine kalan kaşar rendesini serpin. En üste halka halka doğranmış bahçe domateslerini dizin. 175 derece ısıtılmış fırında pişirip sıcak olarak servis edin.
***
Peynirli ve bademli kabak
MALZEMELER
4 adet kabak
150 gr. keçi peyniri
60 gr. badem
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 kırmızı biber
Tuz-karabiber
Zeytinyağı
1 çay kaşığı tereyağı
Süslemek için taze nane
YAPILIŞI
Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarıp doğrayın, 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Badem ve fıstıkları tereyağı ile kavurun. Kabakları 1 cm. genişliğinde doğrayın, 2 tarafına da zeytinyağı sürüp tavada veya ızgarada pişirin. Kabakları bir tabağa alıp tuz ve karabiberle baharatlandırın. Peyniri iri parçalar halinde üzerine yerleştirin. Biber, fıstık ve bademleri serpiştirin. Nane yaprakları ekleyerek servis edin.