Mısır dört gün önce hiç beklenmediği halde politika faizlerini indirdi. Mısır Merkez Bankası, 0.50 puan indirim yaparak borç alma faiz oranını yüzde 9.75'e, borç verme faiz oranını ise yüzde 10.25'e geriletti. Bu karar alındığında enflasyon oranının haziranda bir önceki aya göre yıllık bazda yüzde 8.2'den yüzde 9.8'e yükseldiğini de hemen belirtelim. "Ne var bunda?" diyerek sorabilirsiniz. Şu var: Enflasyon neredeyse 1.6 puan yükseldiğinde faiz indirimine gitmek standart ders kitaplarında pek akılcı bir karar olarak değerlendirilmiyor.
Gelelim Mısır'ın enflasyon yükseldiği halde niye faiz indirimi yaptığının gerekçesine... Para politikası kurulu, gerekçesinde risklerin azaldığını ve ekonominin büyümesi için faiz indirimine ihtiyaç olduğunu duyurdu. Demek ki Mısır Merkez Bankası'na göre seçilmiş bir siyasetçinin darbeyle devrilmesi riskleri azaltıyor! Meydanlarda askerlerin 200 kişiyi kurşunlayıp öldürmesi risk olmuyor, sükûneti sağlıyor! Kısaca demokrasi ve demokrasinin olmazsa olmazı gizli oy açık sayımlı bir seçim sistemi Mısır için ekonomik bir risk oluyor! Ve faiz indiriminin bu tuhaf gerekçesinin ardından, Mısır borsasında hisse senedi fiyatlarının son beş ayın en yüksek seviyesine çıktığını belirtelim. Peki bu yıl Mısır'da büyüme hızı ne olacak? Mısır'da 17 iktisatçı arasında yapılan tahmine göre Mısır ekonomisi bu yıl yüzde 2.1 büyüyecek. Mısır'ın milli geliri 230 milyar dolar, resmi döviz rezervleri ise 14.9 milyar doları buluyor.
Niye anlattık Mısır'da alınan bu faiz indirimi kararını? Anlattık çünkü Mısır'ın faiz indirim kararı almasından yaklaşık bir hafta önce Türkiye Merkez Bankası faizleri artırdı. Borç verme faiz oranlarını 0.75 puan çoğaltarak yüzde 6.50'den yüzde 7.25'e yükseltti. Tabii bu faiz artırımı kararının ardından Türkiye'de büyümenin gerileyeceği açık bir gerçek. Çünkü paranın maliyeti çoğaldığı için yatırımlar azalacağından büyüme hızı azalacak. "O halde büyüme hızını azaltacağı bilinerek niye Türkiye'de faizler artırıldı?" sorusu akla geliyor. Bu faiz artırımı bir tuzak aslında. Faiz lobisinin bir tuzağı oluyor. Çünkü Türkiye'de döviz rezervlerinin milli gelire oranı yüzde 16.5, Mısır'da aynı oran yüzde 6.4 düzeyinde. Yine enflasyon verilerine bakıldığında Türkiye'de enflasyon Mısır'dan daha düşük düzeyde. O halde ABD'nin parasal sıkıştırmaya gitmesi Türkiye'de faiz artışına yol açarken Mısır'da niye faizler azaltılıyor? Yine Gezi olaylarının ardından 3 Haziran'da borsa çökertilip faizler yükseltiliyor. Ve Mısır'da darbe yapılıyor borsa yükseltilip, faizler azaltılıyor. Küresel mega zenginlerin yanında yer alanlar, yine "bu işin içinde faiz lobisi yok" diyecekler muhakkak. Hatta Mısır'da faizlerin piyasada belirlendiğini ileri süreceklerini de biliyoruz. Oysa bu ekonomik mühendislik faiz lobisi tarafından yapılıyor. Maalesef faiz lobisi var.