Bir dünya birinciliğimiz daha oldu. Un Sanayicileri Federasyonu Genel Sekreteri Edip Aktaş, " Bu yıl 2 milyon ton un ihraç ettik. Dünya birincisiyiz. AB, dünya ikincisi. Belçika, 1 milyon tonla gerimizde kaldı" diyor.
Un deyip geçmeyin, konu hassas, sosyal boyutlu.
Uncular, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)' nden dertli mi dertli.
Tarım Bakanı Mehdi Eker' in gözünün içine baka baka, TMO'yu, hem yaptığı alımlar, hem uyguladığı fiyat istikrarsızlığı, dolayısıyla da ihraç sorunları nedeniyle şikayet ettiler. TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın vurguladığı gibi "artık ayıp etmek gerekiyor." Satıcı, "Biz yetkili mercilere ayıp olmasın diye önemli konularda sessiz kalıyoruz. Artık sesimizi çıkarmamız gerek " diyor.
Buğday ambarı Türkiye, un ihracatında dünya birincisi Türkiye, AB müzakere süreci ve Dünya Ticaret Örgütü'nün aldığı kararlar sonrasında ilk kez bir "Buğday Arenası" düzenledi. Steam "Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi" tarafından düzenlenen 1. Buğday arenasında noktayı Tarım Bakanı Eker koydu; "Buğdaykoyun gerisi oyun."
Wilson, Eker'i ziyaret edecek
Buğday ve et stratejik ürün. Genelllikle Türkiye'ye atanan ABD Büyükelçilerinin ilk ziyaret ettikleri adreslerden biri de Tarım Bakanlığıdır. Nitekim ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson bugün Eker'i ziyaret edecek.
Gelelim, dünkü arenadan buğday, un ve unlu mamullerle ilgili tespitlere; Türkiye'de tarımla ilgili istatistikler sağlıklı değil. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, bu yıl ülkemizde 21.5 milyon ton buğday üretildi. Un Sanayicileri Federasyonu'na göre, verimlilik artışı da dahil buğday üretimi 18.5 milyon ton.
Silolar tepeleme buğday dolu . TMO, 4.8 milyon ton buğday alımı yaptı.
TMO ne yapacak? Bu buğdayı satacak.
TMO, şimdiye kadar iki ihale açtı ve 50 bin ton buğdayı 125 dolardan yabancılara sattı. Un ihracatçılarına ise 138 dolardan buğday satmaya devam ediyor! Açıkçası Türkiye çiftçisine dünya fiyatlarının üzerinde fiyat veriyor. Un üreticisine dünya fiyatlarının üzerinde buğday satıyor. Siyasetçi, çiftçiye sempatik davranmak adına TMO'yu sübvansiyon aracı olarak kullanıyor. Sübvansiyonun yükünü de un sanayicilerine dağıtıyor.
Hiç adil olmayan bir politikayla ortalık karıştırılıyor.
Diyeceksiniz ki olur mu böyle şey? Oluyor. Dünya da buğday fiyatları 130 dolar biz de 210 dolar.
İşte Irak Pazarı. ABD, Irak'a 1 milyon ton buğdayı 230, Türkiye ise 800 bin ton unu 230 dolara satıyor.
Bir şey daha var ki dünyanın önemli fon şirketleri, bizim un tesislerimizi ve ekmek markalarımız ne yazıktır çatır çatır satın alıyor.