Dünya zenginler liginde herkesin keyfi yerinde. Dünyada yaratılan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 33 trilyon dolar. ABD ve AB 11 trilyon dolarlık GSMH'ya sahipler. Japonya tek başına 4 trilyon dolar GSMH üretiyor. Toplam GSMH'nın 26 trilyon dolarını 2 7 ülke, geri kalan 7 trilyon doları da diğer ülkeler paylaşıyor. O yüzden Hong Kong'ta biraraya gelen Dünya Ticaret Örgütü'nün 148 ülkesinin yoksullar lehine karar alıp, zenginleri susturmaları da pek mümkün görünmüyor.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in konuğuydu. Romanya'nın eski Cumhurbaşkanı Ion İlliescu, Rusya'nın eski Başbakan Yardımcısı Yegor Gaydar ve emekli Büyükelçi Yaman Başkut ile birlikte" Avrasya nereye gidiyor?" konusunu tartıştılar.
Demirel'e göre, dünyada güç oyunu değişti. Çin ve Hindistan, 2005'te küresel dünyaya entegre oldu. ABD, AB ve Japonya ile birlikte 2,5 milyar nüfus küresel dünyayla bütünleşmiş iken, Çin ve Hindistan'ın halkaya eklenmesiyle birlikte bugün 5 milyar nüfus artık küresel köyün bir parçası oldu. Çin ve Hindistan düzenli olarak büyüyor. Kalkınma hızları iyi. Peki ya bu ülkelerin rejimleri demokratik mi?
Çin'de hâlâ Komünist Parti iktidarda. Süleyman Demirel, bu noktada kendine has üslubuyla ironi yapıyorl. "Kedinin siyahı beyazı olmaz. Kedi kedidir. Yeter ki fare yakalasın."
Çin, her yıl yüzde 9 büyüyor. 500 milyar dolarlık ihracatı var. Ama enerjisi yok. Avrasya dediğimiz coğrafya ise küresel dünyanın enerji üssü. Yeraltında trilyon dolarlar yatıyor, yerüstünde ise bin dolarlık gelir yaratılamıyor. O yüzden Avrasya'da din önemli bir faktör. Demirel, "Orta Asya Taliban tarafından tehdit altındadır" diyor. Bölge, güvenlik istiyor. Yaşanan turuncu devrimler, sürdürülebilir büyümenin Avrasya için ne kadar anlamlı olduğunu gösteriyor.
Peki ya Çin, bölgede sarı devrim yapar mı? Bu da işin esprisi. Ama Çin, isterse bir ülkeyi rahatlıkla yok edebilir.
Açıkla açıkta kalınır mı?
Sadece 5 Avrasya ülkesi 16.5 milyar ton petrol, 2 trilyon m3 doğalgaz rezervine sahip.
Türkiye, bölgede bugüne kadar 7 milyar dolarlık yatırım yapmış. Gürcistan ve Ermenistan var. Demirel, "Kafkasya'ya istikrar paktı" şart yorumunu yapıyor. Türkiye, böyle bir yapıda Orta Asya ülkeleri ile ilişkilerini sıcak tutmalı. Bu ülkelere verdiği 1 milyar dolar borçtan borcunu ödeyemeyen ülkelerin borcunu silmeli. Peki ya Türkiye, ekonomik olarak nereye gidiyor?
Demirel'e göre, "110 milyar dolar ithalat, 70 milyar dolar ihracat, 40 milyar dolar açıkla bu ülkeyi kimse yönetemez!!!"
Babadan baba gibi yorum. Tartışılır!!!