Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, iki gün önce Karadeniz Ereğli'deydi . Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası 30. yılını kutlarken, TOBB'un geleneksel bölge toplantılarından birisini de burada yapmasını istemişti.
Toplantıya Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen de katıldı ve Rıfat Hisarcıklıoğlu'ndan bir ricada bulundu; "Hyundai yetkilileri yatırım için yer arıyor. Kendilerini, bizim adımıza Zonguldak ve Ereğli'ye davet etmeniz mümkün mü? bunu sizden isteyebilir miyim?"
5 yıldır yatırım yok
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuyu Hyundai yetkililerine iletti. Büyük ihtimalle Zonguldak ve çevresi gezilecek. Üstelik Ereğli'de Hyundai'nin istediği çok şey var.
Hyundai, 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım için arazi arıyor.
Şartları var. Yatırım yapılacak bölgede liman ve demiryolu istiyor.
Hyundai, yatırım listesinin önceliklerini böyle sunuyor.
Açıkçası Ford'un Gölcük'e yaptığı yatırımdan sonra bu ülkeye doğrudan yatırım kanalıyla tek bir çivi bile çakılmadı. O yüzden Hyundai'nin yatırımı önemli.
Gelin görün ki iş, köşe kapmaca oyununa dönüştü . Hyundai yetkilileri , dağ tepe dolaştırılıyor .
Önce Maliye Bakanı Unakıtan'ın köyüne, ardından malumunuz Kocaeli, Yalova, Adapazarı, Bandırma, geziye devam ediyorlar.
Bunlara gerek var mı? İnanın yok, iş, Türkiye'nin sanayi stratejisine ve yatırım indirimi avantajına bakar.
Vergi tatili uyguluyorlar
Çünkü Türkiye'nin rakipleri var. Eski Doğu Avrupa ülkeleri aslanlar gibi karşımızda duruyor. Slovakya, Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve diğerleri.
Macaristan'da kurumlar vergisi yüzde 19, yabancı yatırımcılar için 10 yıllık vergi tatili uygulanıyor. 2011'de yatırım indirimi süresi sona eriyor.
Slovakya'da kurumlar vergisi
yüzde 19 . Yüzde 100 yatırım indirimi var. Uygulama 5 yıl sonra sonra erecek. Romanya'da kurumlar vergisi yüzde 16 . Teknoloji ekipmanları ve KOBİ'ler için ciddi teşvik uygulanıyor. Polonya'da, yüzde 19 olan kurumlar vergisi yanında, istihdam teşvikleri ve sübvansiyonlar sözkonusu.
IMF korkusu yetiyor
Bu ülkeler aynı zamanda AB üyesi. Yatırım indirimleri AB içinde sorun yaratmış olsa bile AB, geçiş süreleri koymuş.
Peki ya bizde? Yatırım indirimleri topyekün ve geriye dönük olarak kaldırılıyor.
Niye?
Hiç şüpheniz olmasın IMF korkusu yüzünden...
Oysa Türkiye'nin hormonlu değil, kaliteli büyümeye, dolayısıyla doğrudan yatırıma ihtiyacı var. İhracatçı sanayici ise yabana atılamayacak kadar ciddi sıkıntı yaşıyor.
İSO Başkanı Tanıl Küçük diyor ki; "Ekonomide kriz yok, sanayide kriz var."
Hyundai, inşallah dolaşırken yorulup kaçmaz.