İsak Antika çok sakindi.
antika-partners olarak müşterisi Vodafone'un Telsim'in imtiyaz hakkını satın alması önemliydi. Yerli ortağa ihtiyaç var mı? diye sorduğumuzda "Görünen o ki, pek ihtiyaç yok" yanıtını verdi.
İngiltere merkezli Vodafone, alanında dünya ikincisi, sektöründe ise yoluna tek başına devam eden bir küresel dev.
Derdimiz, Vodafone'un rekabete gireceği yepyeni bir bölgede iş kültürünü değiştirme yoluna gidip gitmeyeceği. Açıkçası yanına bir Türk ortak alıp almayacağı?
Türkiye, Telsim'in imtiyaz hakkının satışı ile GSM sektöründe yeni bir yola girdi. Yolun adı, kalite ve rekabet.
Vodafone, Kahire ve Londra hattında yok. Türkiye operasyonu ile Rusya'dan İran'a, Irak'tan Suriye'ye, Yunanistan'dan Kuzey Afrika'ya kadar uzanan geniş bir yelpazenin aktörü oluyor. Türkiye'yi ise merkez üs olarak seçiyor.
İşte tam da bu noktada ihalenin yapıldığı saatlerde özellikle Türk Telekom'a yayılan bir söylenti önemliydi.
Nurol ve Çeçen sırada mı?
Telekom sektöründekiler birbirlerine Ankaralı Çeçen Holding'in Vodafone'a ortak olmak istediğini söylüyorlardı.
Oysa işin başından bu yana Vodafone ile ortaklık yapmak isteyen kişi, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Çarmıklı'ydı.
Yakın çevresi, Telsim'in imtiyaz hakkı için Vodafone ile görüşmek istediğini, ancak ince eleyip sık dokuduğunu ve işin başlangıcında pek öne çıkmadığını söylüyordu.
Telsim'in imtiyaz satışının yapıldığı gün seyahate çıkmıştı.
Oysa Dünya Bankası'nın iki danışmanı ihaleye gelmiş ve fiyatla ilgili yorum bile yapmışlardı.
Dünya Bankası danışmanlarına göre fiyat çok iyiydi.
Zaten TMSF'de ihaleden bir gün önce Telsim-toto oynanmıştı. 3 ile 5.5 milyar dolar arasında tahminler yapılınca TMSF yönetimi, "Aman ha 3 milyar dolarlık tahminleri basın duymasın" yorumu bile yapmıştı.
Danıştay ön görüş verecek
Vodafone, kendi modelini kendisi yaratmış.
Sloganı iddialı "Tek dünya, tek hat."
Vodafone, odaklandığı konunun dışına çıkmıyor. Teknolojik değişimleri takip ediyor, ince hesapla bol keseden atmıyor. Bu model Türkiye'nin kendine özgü karmaşık yapısına uyar mı? Bunları tartışmak için henüz çok erken. Açıkçası bir aydan önce ne olacağı belli olmayacak.
Niye?
Çünkü satılan bir tüzel kişilik değil, imtiyaz. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), 6183 sayılı Kamu Amme Alacakları Kanunu ve 5411 sayılı Bankacılık Yasası 134'üncü madde hükümleri gereği imtiyaz satışı yaptı. Açıkçası Telsim A.Ş.'nin malvarlığı TMSF'ye olan borçları nedeniyle haczedilmişti. Vergi ve diğer borçlar Vodafone'u ilgilendirmiyor. Vodafone, Rekabet Kurulu ve Danıştay'dan imtiyaz ön görüşü alacak.
Bunun için Türk Telekom ile Türk Telekomünikasyon Kurulu onay verecek ve 1 ay içinde Danıştay, inceleme yapıp imtiyazla ilgili ön görüşünü bildirecek.
Ödeme iki dilimde
4.5 milyar dolara imtiyazı Vodafone satılan Telsim'de borçlar nasıl ödenecek?
TMSF'ye göre borçların ödenmesi iki dilim halinde olacak.
İlk dilimdeki pakette Motorola-Nokia ve Türk Telekom var.
İkinci dilimde ise garame yani oranlama yoluyla borç ödemesi yapılacak. Pakette TMSF-Hazine-Maliye-Telekomünikasyon Kurulu yer alıyor. Ve belki de kopmayan kıyamet burada kopacak. Çünkü TMSF, hem alacağı açısından hem de gösterdiği performans açısından alacağın tahsilatında öncelik ve farklılık istiyor.