Ayın 20'sinde Ankara'da özel bir toplantı var. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu evsahipliği yapıyor. 11 Sanayi Odası Başkanı ile Vergi Konseyi üyeleri biraraya gelecekler. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ağırlanacak.
Gündemdeki konu; "Kurumlar vergisindeki 10 puanlık indirim ve yatırım indiriminin kaldırılması" meselesi. Sanayiciler, kurumlar vergisindeki 10 puanlık indirimi olumlu buluyorlar. Ama yatırım indirimin kaldırılmasının üretime fayda değil, zarar getireceğini düşünüyorlar.
Konu, tüm detaylarıyla Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu'na da iletildi. 16 Aralık Cuma günü kayıtdışı ile mücadele paketini açıklayacak olan bakan Unakıtan, kulislere yansıyan havaya bakılırsa, sanayicinin konuyu gündeme taşımasından rahatsızlık duyuyormuş!
Acaba niye?
Yatırım çöplüğüne izin yok
Hem sanayicinin hem Maliye'nin üzerinde uzlaştığı bir nokta var.
Yatırım indirimi bir vergi harcaması.
Herkes biliyor ki, Türkiye'de bugüne kadar yapılan pekçok yatırım harcaması boşa gitti. Hesap kitap yapmayan bazı sanayiciler, olmayan yatırımları bile yatırım indirimi kapsamına soktular. İhtiyaçları olmayan makinaları getirip indirimden yararlandılar. Har vurup harman savurdular, ortalık yatırım çöplüğüne döndü.
Bu yüzden Türkiye'nin boşa giden yatırım harcamalarının önüne geçmesi şart. Ancak yanlış yapanın yanında doğru çalışanın durumu ne olacak?
Öyle ya, eğer yatırım indirimi kaldırılırsa Türkiye'de yatırımı kim yapacak? Yatırımcıyı kim motive edecek? Son dönemde Türkiye'de hangi büyük grup hangi yatırımı yapıyor?
Tablo ortada.
100 liranın 52 lirası devlete gidiyor
Oysa Türkiye'nin en ciddi sorunu nitelikli işgücünün işsiz olması.
Türkiye ne yapıyor?
İstihdamı cezalandıran bir vergi modeliyle yoluna devam ediyor. Bir işveren her 100 liranın 44 lirasını baştan devlete ödüyor. Vergi ve diğer yükümlülüklerle birlikte 100 liranın 52 lirasını devlete gidiyor.
Hal böyle iken Maliye, istihdam üzerindeki yükü kaldırmak yerine, yatırım indirimini kaldırarak sanayiciyi cezalandırıyor.
İşte Maliye Bakanı Unakıtan ile biraraya gelecek olan TOBB Başkanı ve 11 Sanayi Odası Başkanı özellikle yatırım indirimlerinin geriye dönük işletilmesi konusu üzerinde duracaklar.
Çünkü Maliye Bakanlığı, yatırım indiriminin kaldırılmasıyla sanayicinin 8 puanlık indirim avantajı yakalayacağını savunuyor. Sanayiciler ise yatırım indiriminin kaldırılmasıyla 10 puan daha fazla vergi ödeyeceklerini iddia ediyorlar.
Fırsat penceresi kullanılamıyor
Başta otomotiv sanayi olmak üzere pekçok dernek, yatırım indiriminden yararlanan işletmeler, yatırım haritasını çıkarmaya çalışıyor. Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, Türk sanayisinin ekonominin candamarı olduğuna dikkat çekerek, "Hiçbir vergi indirimi tek başına politika aracı değildir" diyor.
Türkiye'de kayıtdışının yüzde 55'lere ulaştığı bir dönemde sanayicinin fikri alınmadan yapılan bu düzenleme hiç şüphe yok ki, geleceği planlayamamak anlamına geliyor.
Gelecek, her yıl işgücüne katılan 500 bin yeni işgücü. Onlar, fırsat penceresini yaratıyorlar.
Fırsat penceresini kullanamayan ise Türkiye.
Yazık değil mi?