Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Terki görüş alışkanlığı!

TÜSİAD, Yeni Anayasa çalışmasını, gelen yoğun eleştiriler yüzünden; ortada bırakıverdi. "Açıklanan belge TÜSİAD'ın görüş raporu değildir" cümlesiyle atılan geri adımda, günah keçisi olarak; "22 akademisyen"gösterildi ve Prof. Ergun Özbudun ile Prof. Turgut Tarhanlı'nın "şahsi yorum" ve "yazım üslupları" denildi.
Bir çıkar grubu anayasa önerir mi? Ya da patronların anayasa tartışması, nasıl bir fayda yaratır sorularını bir kenara bırakarak... Anayasa'nın yenilenme sürecinde herkesin ve her kesimin, kendi görüşünü ifade etmesini "gerekli" bulan biri olarak merak ettiğim; bu çalışmanın neden cami avlusuna terk edildiğidir.
MHP Lideri Bahçeli'nin "vatanseverleri"; Boyner ailesinin mallarını boykot çağrısı mı bu adımı attırdı? "Basiretli, vatansever işadamlarına" yapılan "TÜSİAD'ı temsilden vazgeçin" tehdidi mi bunu sağladı, anlayamadık.
Anlayamadık ama hatırlayabildiğimiz bir şey var ki TÜSİAD'ın bu "terki görüş"ü ilk kez yapmadığıdır. 1987 yılında yayınladıkları "Dış Borçlar; Tahmin ve Analiz" adlı çalışmada Özal iktidarını yerden yere vurmuş, Türkiye'nin kredi itibarını, Nikaragua ile eşitlemişlerdi. Üstelik o tarihte "Yükselen Yıldız" olarak nitelendirilen Türkiye'nin her 100 $'lık dış borcu, 98 $'a ikincil piyasaya giriyor, 96 $'dan alıcı buluyordu.
TÜSİAD'ın "kredibilitemizi eşitlediği Nikaragua" ise o tarihlerde Sandinista sorunuyla boğuşan iç savaş ülkesiydi.
Turgut Özal'ın haklı sert çıkışının ardından geri adım atan TÜSİAD; "bu rapor, Hüsnü Kızılyallı ve Tansu Çiller'in şahsi görüşleridir" demişti.
Sütten ağzı yanan TÜSİAD'ın daha sonra raporlarının ilk sayfasına "buradaki görüşler bizi değil, raporu hazırlayanları bağlar" ibaresi, böyle bir tepkinin ardından kurumsallaşmıştı.
Ancak kaderin cilvesi midir bilinmez; TÜSİAD'ın özür dilediği "Rapor", yasaklardan yeni kurtulmuş Demirel'in dikkatini çekiyor ve o çalışmanın günah keçisi olarak gösterilen Tansu Çiller'in başbakanlık yolundaki ikbali başlatılıyordu.
Son çalışmaya gelen eleştirilere bakıyoruz; MHP dışındakilerin fazlaca sert olmadığını görüyoruz. Zaten kamuoyunda tartışılısın diye paylaşılan görüşleri ilk itirazda; "bizi değil hocaları bağlar" gerekçesiyle terk etmenin, kamuoyunun tepkisinden ziyade "iç itirazlar" yüzünden, bizzat büyük patronlardan geldiği kanaati ağır basıyor.
Üzüntüm; TÜSİAD'ın, "22 akademisyenin gayretini", katılıp katılmamak bir yana, bu kadar kolay terk ediyor olmasınadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA