Wikileaks (Sızıntı) bombası patladı. Bu ilk sarsıntı, ABD haricindeki bazı devletlerin yetkililerini de zora soktu. Meselâ, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev... ABD Dışişleri Müsteşarı William Burns'e, Rusya'ya gaz satışı anlaşmasını, Türkiye'nin, bir doğalgaz dağıtım merkezi haline gelmesini önlemek için imzaladıklarını anlatıyor. Türkiye'nin dış politikasını (İsrail karşıtlığını, Hamas ve Gazze konularındaki tutumunu) sert bir dille eleştiriyor. Tayyip Erdoğan'ın, bundan böyle İlham Aliyev'in yüzüne bakarken, o sözleri hatırlamaması mümkün mü! Yüzüne gül, arkadan dedikodu üret.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Ürdün Kralı Abdullah'ın, İran'a askeri operasyon düzenlemesi için ABD'ye baskı yaptıkları da ortaya çıktı. Bence, bu iki lider de, en azından İslâm camiasında zor duruma düştüler.
ABD diplomatlarının, Erdoğan hakkında, merkeze gönderdikleri kimi iyi, kimi kötü tanımlamalar var. (İnatçı, hiperaktif, işkolik, mükemmeliyetçi, yardımsever, çevresini otokratik bir şekilde yöneten, fakat despot olmayan bir lider) Ama şimdilik, bizim yöneticilerimizin, Aliyev ya da Kral Abdullah gibi, arkadan iş çevirdiklerine dair bilgiler mevcut değil. (Belki Davutoğlu'na atfen verilen 'Türkiye, İran'ın nüfuzunu kırmak istiyor' cümlesi, komşumuzda tepki yaratabilir.)
ABD'li diplomatların Türkiye hakkında "ılımlı İslâm" kuşkusunu seslendirmelerini de yadırgamamak lâzım. Netice itibariyle, Türkiye içinden topladıkları bilgilere dayanıyorlar; bir anlamda, bizim havamızı yansıtıyorlar. Özellikle 2007'de, laik cumhuriyete karşı tehdit algısı zirveye ulaşmıştı. (Cumhurbaşkanı seçimi ve AK Parti'nin kapatılması davasını hatırlayalım.) Kaldı ki, gelişmeler, AK Parti iktidarına karşı ABD yönetimi kuşku veya kaygı duysa dahi, Türkiye ile arasına mesafe koymadığını da göstermiştir. Zira, ABD için, bir siyasi partinin arkasındaki halk desteği çok önemlidir. Bu yüzden, ilişkiler kopmadan devam edebildi.
Üzerinde en fazla durulacak bilgi, bazı bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddiaları ile başbakanın "İsviçre'de bulunduğu söylenen hesapları"... Başbakan ve ilgili bakanların buna sert tepki gösterceğini sanıyorum. Büyükelçi, belli ki her dedikoduyu Washington'a iletmiş.
Sonuç itibariyle, Wikileaks bombası, ABD dış politikasını zor durumda bıraktı, Türkiye de dahil, çok sayıda ülkede, Amerika'ya karşı büyük bir güvensizlik yarattı. Bakalım daha ne gibi bilgiler kamuoyuna sızacak.