'Muhteşem Yüzyıl'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını ve dönemini doğru anlatıp anlatmadığını tartışıyoruz...
Tarihçiler bile; Kanuni'nin hayatı hakkında fikir birliğine sahip değiller, hepsi farklı şey söylüyor... Nasıl bir sonuç çıkar, bilinmez ama bu tartışmanın ülke gündemini değiştirdiği kesin... Buna da alıştık aslında. Türkiye'de bir haftada yaşananlar, İsviçre'de bir yılda bile yaşanmıyor!
Asıl gözden kaçan ise 'Muhteşem Yüzyıl'ın bu haliyle bile Osmanlı tarihini popüler kılması. İdefix; geçtiğimiz yıl, 'Muhteşem Yüzyıl'la birlikte Osmanlı tarihiyle ilgili kitapların satışında yüzde 50 oranında bir artış gözlemlendiğini açıklamıştı.
Okay Tiryakioğlu'nun 'Kanuni' ve Demet Altınyeleklioğlu'na ait 'Moskof Cariye Hürrem' kitaplarının satış rakamlarında, yüzde 100 oranında bir artış olmuştu.
İNSANLARA TARİHİ SEVDİRDİ
Yine geçtiğimiz yıl Yavuz Bahadıroğlu; "20 sene önce yazdığım 'Kanuni Sultan Süleyman' adlı kitabım şu an yok satıyor. Yıllık satışını bir haftada gerçekleştirdi. Satışlarda yüzde 200-300 oranında bir artış var" demişti.
Sadece Kanuni'nin hayatını anlatan eserlerde değil, Osmanlı tarihiyle ilgili birçok kitapta da satış patlaması yaşandı. 2013 yılında da tarih kitaplarının satışında artış olacağı şimdiden kesinleşti.
Tek bir dizinin yarattığı etkiye bakar mısınız?
Hangi kültür politikası ya da devlet eliyle düzenlenen bir kampanya tarih kitaplarındaki satışı bu kadar artırırdı acaba?
Yiğidi öldür, hakkını yeme.
'Muhteşem Yüzyıl'ı tartışırken meseleye daha geniş açıdan bakmak gerekiyor!