Eğer medya yöneticisi ya da reklamcı olsam işe alırdım. Çünkü fotoğraftaki genç, mizahı seven, renkli, sosyal bir arkadaşa benziyor. Eğer sızıp kaldığı mekan kostümlü bir partiye ev sahipliği yapıyorsa, vücudunu smokine boyaması da yaratıcı zekasının olduğunu gösterir.
Tabii CV'sine bakmadan ve mülâkata almadan da olmaz.
Lakin, kamu ve özel sektörden birçok kuruluş, alkolü ve partileri seven bu tiplerden uzak durur.
ZALİMCE BİR YÖNTEM
Lafı uzatmayayım... GOOD sitesinde çıkan haberde; Amerika'da Social Intelligence adlı bir araştırma şirketinin bu tip gençleri işe almaktan korkanların kurtarıcısı olduğu yazıyordu. Şirketler, işe alacakları insanların isimlerini Social Intelligence'a veriyormuş.
Bu araştırma şirketi de iş başvurusu yapanların internetten özel bilgilerine ulaşıp haklarında bir rapor hazırlıyorlarmış. İzlediğiniz videolardan, yazdığınız tweet'lerden, Facebook'taki profilinizden, fotoğraflarınızdan karakter özelliklerinizi ortaya çıkarıyorlarmış.
Yani; iş başvurusuna takım elbisesiyle giden ve güvenilir imaj çizen fotoğraftaki gece kuşunun hiç şansı kalmıyor.
Daha da kötüsü; Social Intelligence, özel bilgilerine ulaştığı insanların raporlarını çöpe atmıyor. İnternette özel bilgilerine ulaşılmış insanlar, Social Intelligence ile çalışan başka bir şirkete başvurduğunda da işe girme şansı kalmıyor.
FACEBOOK'A DİKKAT
Çok zalimce değil mi? Vahşi kapitalizm bu olsa gerek. Yazının ana fikri de şu olsun: İnternette kişisel bilgilerinizi paylaşırken iki kere düşünün.
Facebook'unuzun, blog sayfanızın güvenliğini arttırın.