1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı SGK Yasası birçok soruyu da beraberinde getirdi. Okurlarımızdan gelen şikâyetler de bu yönde. Herkesin kafası karışmış ve emeklilik sistemlerindeki değişiklikler çoğu insanı tedirgin etmiş. Haklı olarak soruyorlar: "Değişen sosyal güvenlik yasasının ucu bizi de dokunuyor mu."
Evet. Değişen yasanın ucu herkese olduğu gibi özürlülere de dokundu. Şu an yürürlükte olan 5510 sayılı SGK yasasına göre % 40-49 oranında özürlü raporu olan farklı, % 50-59 arası raporu olan farklı emekli oluyor.
Bugün bu konuya değil, cinsiyet değiştiren bir okurumdan gelen önemli bir soruya yanıt vereceğim.
Doğuştan rahatsızlığım nedeniyle cinsiyet değiştirmek zorunda kaldım. Acaba erken ya da malulen emeklilik hakkım var mı? Varsa hangi yolu izlemem gerekiyor? İsmi saklı
Değerli okurum. sizin durumunuzda olanların malulen emekli olma şansı yok. Ancak erken emekli olabilirsiniz. Çalışma sürenizi ve prim ödeme günlerinizi belirtmemişsiniz. Bu durumda sorunuza genel cevap verebilirim. 18 Mart 1998 Tarihli Resmi Gazete'de 23290 sayı ile yayımlanan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik Ek 2'de belirtilen hükme göre (Ürolojik Hastalıklar) özür durumuna göre çalışma gücü kaybı oranı tanımlanmış. Burada "doğuştan, kaza veya hastalık sonucu cinsiyet değiştiren (Penis yokluğu) kişiler % 40 özürlü" sayılıyor.
Buna göre, % 40 özürlü sayıldığınız için erken emekli olma hakkınız var.