Adana Kozan'da inşa edilen Köprü Barajı'nda 24 Şubat'ta yaşanan ve 10 işçinin öldüğü faciayla ilgili incelemede hem denetim boşluğu hem de ihmaller zinciri olduğu ortaya çıktı. Barajda inşaat tamamlanmadan fazla su tutulduğu belirlenirken, "Yedigöze Barajı olmasa, barajdan çıkan 94 milyon metreküp su Adana'yı sular altında bırakabilirdi" tespiti yapıldı. EnerjiSA'nın sahip olduğu ve Özaltın-Cengiz İnşaat ortaklığı tarafından inşa edilen Köprü Barajı'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ ve Enerji bürokratlarının ilk incelemelerinde görülen eksikler rapor edildi. İşte ilk tespitler:
BETON TIKAÇ OLMADAN SU TUTULMUŞ: Baraj inşaatının tamamlanmasının ardından, tünellerde olması gereken beton tıkaç inşa edilmeden su tutulmaya başlanmış. Bu nedenle tutulan suya karşı barajın dayanak noktaları güçlendirilmemiş.
HIZLI SU TUTULMUŞ: Barajdan bir an önce elektrik üretimine başlayabilmek amacıyla hızla ve olması gerekenin üzerinde su tutulmuş. Bir çok barajın tamamlanmasının ardından büyüklüğüne göre 7-8 ay sürecek su tutma süresi olduğunu anlatan yetkililer, "Su tutma barajı test etme açısından aşamalı yapılır. Köprü Barajı'nda su hızlı tutulmuş. 15-20 metre su yüksekliği sağlanan gün olmuş" değerlendirmesi yaptı.
ADANA SULAR ALTINDA KALIRDI: Barajda kısa zamanda biriken su miktarı 94 milyon metreküpe ulaşmış. Şayet Yedigöze gibi sıralı barajlar olmasa taşkın Adana'ya gider ve tüm şehri sular altında bırakabilirdi.
DENETİMSİZ BARAJ: Danıştay'ın Denetim Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurmasının ardından, baraj inşaatını denetleyen Su Yapı şirketine 2011 sonunda "Artık denetime gerek yok" denmiş. Kaza sırasında baraj denetimsiz kalmış.
ODTÜ İNCELİYOR: Köprü Barajı'nın sahibi EnerjiSA yaptığı açıklamada kazada yaralanan 2 işçinin durumunun iyi olduğunu, 4 işçinin hayatını kaybettiğini ve 6 işçi için arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Adli soruşturma başlatıldığını aktaran şirket, "Enerjisa'nın talebi ile üniversite uzmanlarından (ODTÜ) oluşan heyet kaza nedenlerini incelemeye başlamıştır" açıklaması yaptı. Kamu ve sivil 180 kişilik ekibin arama kurtarma çalışmalarını devam ettirdiği aktarıldı.