Yüz germe nedir ?

Yüz germe nedir ?

09.11.2015 | 14:48

Op. Dr. Berker Büyükgral , yüz germe hakkında bilgi veriyor

Yaşlanmayla birlikte yüzümüzde birçok değişiklikler meydana gelmektedir. Bunların değişik nedenleri vardır. Bunların en önemli olanı yer çekimidir. Yer çekimi yüzümüzdeki yumuşak dokuları aşağıya doğru çekmekte ve yüzümüzde sarkıklıklar meydana gelmektedir. Kaşlar aşağıya düşer, orta yüz bölümü dediğimiz elmacık kemiği üzerindeki yağ yastıkçıkları aşağı iner. Çene kenarındaki yumuşak dokuların aşağıya inmesine bağlı olarak çene kenarında sarkık görüntüler oluşabilir. Boyun açısı değişir. Boyunda katlantılar ve gıdıda toplanmalar meydana gelir. Yüz germe ameliyatlarının amacı bu oluşumları orjinal yerlerine geri almaktır.Yüz gençleştirme operasyonlarının yapılması için kesin bir yaş yoktur. Ülkemizde bu ameliyatı tercih edenlerin yaş ortalaması 50-55′tir. Yüz germe operasyonları, etkisini kaybettikten sonra tekrar yapılabilmektedir. İlk ameliyat çok önemlidir. İkinci ameliyat genellikle ilk ameliyattan 10-15 sonraya planlanmaktadır.Bu ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır. Ancak bu ameliyat, derin sedasyon altında lokal anestezi altında da gerçekleşebilir. Ameliyat hastadaki probleme göre 3-5 saat arası sürebilir. Ameliyattan sonra hastanın bir gece hastanede kontrol altında kalması tavsiye edilir. Ameliyat sonrasında şişlik ve morluklar oluşabilir, bunların kaybolma süresi yaklaşık 1 haftadır. Bu ameliyatta doğallık en önemli prensiptir. Eğer operasyon sonucunda doğal bir görüntü ortaya çıkmaz ise o operasyon başarısız sayılır. Her ameliyattan sonra görülen hematom oluşabilir. Sigara içenler veya diyabet hastaları ameliyat sonrası deri kaybı ve çürüme gibi sorunlar yaşayabilir. Eğer planlama iyi yapılır ve hastanın problemleri iyi araştırılırsa bu risk minimum seviyeye düşer.
Yüz üç bölümde incelenir. Birincisi alın bölgesi, ikincisi orta yüz bölgesi ve sonucusu ise boyun ve çene altı bölgesidir. Alın ve orta yüz bölgesinde endoskopik teknikler kullanılmaktadır. Endoskopi yardımıyla alın bölgesindeki seri serbestleştirilir ve sarkmış olan kaşlar daha yukarı alınabilmektedir. Orta yüz bölgesinde şakak bölgesinden yerleştirilen endoskop yardımıyla ve kirpik altından yapılan küçük bir kesiyle serbesleştirilmekte ve şakak bölgesindeki sağlam dokular tespit edilmektedir. Boyun bölgesinde ise endoskopi ancak çok küçük deformitesi olan hastalarda kullanılabilir. Genellikle boyun bölgesinde kulak önünden yapılan ve kulak arkasına doğru yapılan bir kesi kullanılır. Boyun bölgesindeki deri tamamen serbesleştirilir. Boyunda sarkmalara yol açan kas gevşeklikleri dikişlerle gerginleştirilir. Yüz germe ameliyatları hiçbir zaman bir deri germe ameliyatı değildir. Bu ameliyatlarda yapılan işlem deri altındaki dokuların gerginleştirilmesidir. Eğer deri fazla gerilirse, uygunsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Yüz germe ameliyatından sonra hasta ertesi gün taburcu edilir. Boyun bölgesine konulan direnler 24-48 saat arasında çıkartılabilir. Morluklar ve şişlikler genellikle 1 hafta içerisinde kaybolur. Hastalar genellikle ameliyattan 20 gün sonra sosyal hayatına dönebilirler. Boyunda aşırı sarkması olan hastalarda iyileşme süreci daha fazla sürebilmekte. Ameliyat sonrasında hasta aşırı efordan kaçınmalıdır. Bir kaç ay güneşten korunmakta fayda vardır.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA