Radyoterapi hastaları hangi aşamalardan geçer?

Radyoterapi hastaları hangi aşamalardan geçer?

20.10.2015 | 16:17

Dr. Alptekin Arifoğlu, radyoterapi tedavisindeki aşamalar hakkında bilgi veriyor.

Radyoterapinin iki yöntemi vardır: Harici veya dahili. Bazı hastalara her iki tedavi birden peş peşe uygulanır.
Kansere karşı radyoterapi tedavisi gören çoğu hastaya harici radyoterapi uygulanır. Bu tedavi türü genelde hastane ve tıp merkezlerinde günübirlik ve ayaktan uygulanır. Harici radyoterapide kullanılan cihaz, yüksek-enerji ışınlarını, kanserli bölgeye ve bu bölgenin etrafını çevreleyen sağlıklı dokuya doğru uygular.
Harici radyoterapide en yaygın olarak kullanılan cihaza "lineer akseleratör" adı verilir. NeoLife'da kullanılmakta olan Varian TrueBeam STX cihazı dünya çapında bu konuda kullanılan en hızlı, en etkin, sağlıklı dokuya en az zarar veren cihazlardan biri olarak kabul edilmektedir.
Dahili radyoterapide, radyasyon kaynağı doğrudan tümörün veya hedef dokunun bulunduğu bölgeye yerleştirilir. Bu radyasyon tedavisi yöntemine "Brakiterapi" adı verilir.
Brakiterapi; jinekolojik, akciğer, mide, yemek borusu, meme ve prostat gibi farklı organlara ait birçok farklı kanser türünün tedavisinde kullanılabilir. Merkezimizde sonradan yüklemeli ''Yüksek Doz Hızlı Brakiterapi'' tekniği ile jinekolojik tümörlerde de tedavi uygulanmaktadır. Tedavi planlamasında BT ve MR yardımıyla 3 boyutlu planlama yapılmakta, bu sayede hedefi daha doğru belirlerken normal dokular daha iyi korunabilmektedir.
Yüksek Doz Hızlı (YDH) Brakiterapi: Radyasyon onkoloğunuz tarafından önerilen radyasyon dozu vücudun içine tümöre yakın olarak yerleştirilen bir aplikatör vasıtası ile uygulanır. Bu tedaviler ağrı vermez ve seanslar yaklaşık 5 ile 15 dakika arasında sürer.
Brakiterapi uygulamaları genelde radyasyon onkoloğunuz tarafından planlanan bir seri seans ile zamana yayılarak gerçekleştirilir. Bu yöntem daha yüksek bir radyasyon dozunu etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermeden direkt olarak tümöre uygulama fırsatı verir.
Kanseri radyasyon ile tedavi eden bir doktor - radyasyon onkoloğu - hastalığınıza uygun tip ve dozda tedaviyi önerir. Tedaviniz konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından gerçekleştirilir.
Bu ekipte genellikle: Medikal Fizik Uzmanı, Radyoterapi Teknikeri, Radyoterapi Hemşiresi bulunur. Sağlık ekibiniz de diğer branşlardan uzmanlar da gerektiğinde size yardımcı olacaktır.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA