Vatandaşın finansal sağlığını iyileştirecek

Vatandaşın finansal sağlığını iyileştirecek

27.01.2023 | 08:02

Dijital bankacılıkta ilk sırada yer alan Garanti BBVA, müşterisine ‘finansal danışmanlık’ hizmeti veriyor. Genel Müdür Yardımcısı Işıl Evlioğlu, “Garanti BBVA müşterilerinin finansal sağlığına özel çözümler sunuyor” dedi

Yeni dünya düzeni dijitalleşme üzerine kuruluyor. Dijitalleşmenin en çok etkilediği sektörlerin başında da bankacılık geliyor. Türkiye'de dijital bankacılığın öncülerinden Garanti BBVA'nın Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu ile dijital ve mobil bankacılığın nereye gittiğini konuştuk…



Dijital bankacılığın geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Mobil bankacılık, dijital bankacılığın bir parçası mı?
Dijital bankacılığın gelişmesiyle birlikte bankacılık zamandan ve mekândan bağımsız hale geldi. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte mobil bankacılık da gelişmeye başladı. Hatta hızlı gelişim göstererek dijital bankacılıkla eş düzeye ulaştı. Dijitali mobilsiz düşünemiyoruz. Mobil artık dijital bankacılık dediğimizde hatta bankacılık dediğimizde bizim en önemli kanalımız oldu. Son 5 yılda sektörde mobil bankacılığı kullanan müşteri sayısı yaklaşık 3 katına çıktı. Garanti BBVA'da 2019 yılı sonunda mobili aktif kullanan 7 milyon 7 bin müşteriye sahiptik. 2022 sonu itibarıyla bu rakam 13 milyonu aştı. Bu da, üç yılda mobil dünyadaki müşteri sayımızın yüzde 70'in üzerinde artması anlamına geliyor. Müşterilerimiz Garanti BBVA Mobil üzerinde bulunan 500'den fazla çözümü bulundukları ortamda kolay ve güvenli bir şekilde rahatlıkla kullanabiliyor. Mobil ve internet şubemizde yapılan işlem adetlerimiz pandemi öncesine göre yüzde 100'ün üzerinde arttı.

İHTİYACA GÖRE ÇÖZÜM
Garanti BBVA dijitalleşme çalışmalarına başladığı ilk günden bu güne nasıl bir süreç izledi? Özellikle mobilde nasıl farklılaşıyor?
Türk bankacılık sektöründe dijitalleşme adımlarını ilk başlatan kurumuz. 25 yıl önce bankamız dijitalleşme adımlarını attığında daha Google yoktu. Mobil bankacılıkta ise 15 yıllık bir geçmişe sahibiz. Dijital ve teknoloji konusunda alanının en iyisi olan bir ekiple çalışıyoruz. Ayrıca teknolojideki yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Dolayısıyla, insan gücü ve yatırımlarımızla farklılaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde farklılaşma nereden gelecek? Teknolojiyle birlikte elimizdeki verinin gücünü de kullanarak müşterimizin finansal sağlığına yönelik yapacağımız çözümlerin değerli olacağını düşünüyorum. Bu ne demek? Tabii ki ürün sunmaya devam edeceğiz. Ancak müşterimizi dinleyen, anlayan, güven ihtiyacını karşılayan ve gerçek faydayı hissettiren sürecin içinde olmamız gerekiyor. Müşterilerimizle ilişkilerimizi derinleştireceğiz. Onların ihtiyaçlarını anlayıp, çözüm tasarlayıp, sunmak yani finansal danışmanlık görevi yapmak gerekiyor.



Ne yapacaksınız?
Onların finansal durumlarıyla ilgili farkındalık sağlayıp, tavsiyelerde bulunarak, yol gösterici olmamız gerekiyor. İhtiyaçlarını karşılayıp, üzerlerindeki stresi azaltabilmek, onların kafalarını finansal açıdan rahat hissettirebilmek… Burada güvenilir ortak olarak konumlanmamızın önemli olduğunu düşünüyorum

AÇIK BANKACILIK QRKOD İLE BAŞLADI

Peki açık bankacılık sektöre ve vatandaşa ne kazandıracak?
Açık bankacılıkla verinin demokratikleşmesi sağlanıyor. Finansal verilerini tek çatı altında toplamak isteyen müşteriler, farklı kurumlardaki hesaplarını görüntüleme ve yönetme kolaylığına sahip oluyor. Farklı kurumlar üzerinden ödeme başlatma, farklı kurumlardaki hesapları tek bir noktadan izleyebilmek gibi özellikleri müşterilerimize sunabiliyoruz. KOBİ'lerimiz başka bankalara ait üye işyeri hareketlerini de tek ekran üzerinden görüntüleyebiliyor. Açık bankacılık geçen yıl QRKod ile başladı. Müşteriler kendi mali durumlarını kontrol edip, tek bir yerden yönetecek.

HİBRİT BANKACILIK MODELİ

Müşterileriniz için farklı değer yaratmak adına neler yapıyorsunuz? Bankacılığın geleceğinde bizi neler bekliyor?
Verinin daha iyi kullanılmasıyla beraber finansal danışmanlık kuvvetlenecek. Mobil öncelikli dünyanın içinde hibrit bir bankacılık oluşacak. Müşterimiz mobilde işlem yaparken, bizden destek alma ihtiyacı hissettiğinde devreye akıllı asistanımız Ugi giriyor. Ugi müşterilerimizin sorularına yanıt veriyor, onları yönlendiriyor. Görüntülü konuşma yöntemiyle müşteri temsilcisine ve hatta şubelerimizdeki portföylere ulaşımı mümkün hale getirdik. Örneğin, güvenlik sebebiyle mobil bankacılığımızda günlük para transferi limitlerimiz var. Bu limiti artırmak için normalde şubeye gidip, imzalı onay vermeniz gerekirdi. Şimdi siz mobil bankacılıktayken sizi görüntülü görüşmeye aktararak, çalışma arkadaşımızla görüştürüyoruz, yerinizden kalkmadan 3 dakika içinde onayı verdirebiliyoruz. Günlük parasal limitinizi bu şekilde artırabiliyorsunuz. Bu, hibrit bankacılığa bir örnektir.

TIKLAYIP EKOLOJİK DURUMUNUZU ÖĞRENİN

Sürdürülebilirliği dijitalleşmeye nasıl entegre ediyorsunuz?
Garanti BBVA Mobil'de "Durumum" alanında yer alan Ekolojik ve Finansal Sağlık sayfasında veriliyor bu hizmetler. Müşterimiz 'Ekolojik Durumum'a girdiğinde karbon ayak izini görebiliyor.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA