Uçtan uca dijital dönüşüm hızlandı
Büyük bir dijital dönüşümün yaşandığını belirten Uyumsoft Genel Müdürü Özlem İkiz, “Sadece teknoloji tarafından değil, altyapı, insan kaynakları, operasyonel süreçler gibi birçok alanı etkiliyor” dedi.
Pandemi sonrasında şirketlerde dijital dönüşüm süreci ve yatırımları hızlandı. A Para'da yayınlanan KOBİ platformu programında dijitalleşmenin önemi masaya yatırıldı. Duygu Gözde Aslan'ın sunduğu programa katılan Uyumsoft Genel Müdürü Özlem İkiz, uçtan uca dijital dönüşümün baştan sona yeniden değişim anlamına geldiğini söyledi. Uçtan uca dönüşüm denildiğinde sadece teknoloji tarafında değil, altyapı, insan kaynakları, operasyonel süreçler gibi birçok alanı beslediğini belirten İkiz, "Uçtan uca dediğimizde finansal, fiziksel her konuda şirketlerin dönüştüğü bir adımdan bahsediyoruz. Dijital dönüşüm denilince ilk önce yazılımlar ve teknolojiler gibi algılanıyor. Pandemi etkisiyle yepyeni meslekler ortaya çıktı. Herkesin iş yapma şekli değişti. Bugün uzaktan çalışmayı konuşuyoruz. Artık metaverse konuşuluyor. Dolayısıyla sürekli bir değişim var. Biz de bu yıkıcı değişime ayak uydurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
MOBIL KULLANIMI ARTTI
Yıkıcı dönüşümün aslında bir taraftan da yapıcı olduğunu ifade eden Özlem İkiz, "Hiçbir şey tek taraflı olmuyor. Bir taraf yıkılırken, diğer taraf inşa ediliyor. Bazı meslekler ölürken, yepyeni meslekler çıkıyor. Dolayısıyla eş zamanlı ilerliyoruz. Aslında hiçbir şey yok olmuyor" dedi. Pandemi etkisiyle bazı sektörlerin öne çıktığını kaydeden İkiz, "Buna paralel olarak bazı teknolojiler de öne çıktı. Mobil kullanımı arttı. İnsanların sosyal medya üzerinden satın alma eğilimleri arttı. İşletmelerin de satınalmacıların da bakış açısı değişti. Dolayısıyla bu anlamdaki çatıda bir taraftan teknolojiye, bir taraftan altyapıya bir taraftan da yeni nesil iletişim kanallarına önem vermek oldukça kıymetli hale geldi" şeklinde konuştu.
E-FATURA'YA GERI SAYIM
E-fatura dönemi için geri sayımın başladığını kaydeden Özlem İkiz, "1 Temmuz'da yeni bir regülasyon geliyor. Çok da kıymet verdiğimiz bir regülasyon. E-ticaret sektöründe çok önemli bir alan. Sektörde 2021 yılında 1 milyon lira üzerinde kazanç elde eden tüm işletmeler, artık elektronik olarak faturalarını kesecekler" dedi. İkiz, şöyle devam etti: "Peki, bu durumun işletmeye faydası nedir? İle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda farkındalık da çok önemli. Bunun dışında otel işletmelerin de bir regülasyon var. Bu regülasyon da aynı şekilde Turizm ve Kültür Bakanlığı ve aynı zamanda belediye işletme belgesi olan otelcilik hizmetleri bulunan işletmeler geçiş yapıyorlar. Yine gayrimenkul sektöründe alım satım yapanlar geçiş yapıyorlar. Bu alanda yaklaşık 600 bin e-fatura mükellefi vardı şu ana kadar regülasyonla sisteme dahil olan. 200 bin firmanın da 10 gün içinde geçiş yapmasını bekliyoruz."
ÖZEL ENTEGRATÖR SISTEMI
UYUMSOFT olarak regülasyonun getirmiş olduğu çözümlerin yanı sıra ek faydalar yaratan çözümler sunduklarını ifade eden Özlem İkiz, "Maliyet avantajının yanı sıra bilginin akışıyla ilgili de faydası var sunduğumuz özel entegratör sisteminin. Daha önceden tüm süreçler mali müşavirler üzerinden yürütülüyordu. Bazı alanlar onlar üzerinde de yük oluşturmaya başladı. Bizler özel entegratör olarak bu yükleri de onların mesleki konforlarını artırmak için üzerimize alıyoruz. Aynı zamanda 7/24 ulaşılabilirlik çok önemli" diye konuştu.
MADE IN TÜRKIYE SEFERBERLIĞI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Yıldırım Made In Türkiye kavramında KOBİ'lerin önemine dikkat çekti. Yıldırım, "Markalaşmanın değeri her geçen gün biraz daha artıyor. Sadece şirketlerin değil, ülkelerin de markalaşma sürecine yatırım yaptığını görüyoruz. Çok doğru bir hamle olarak ülkemiz adına da yıllardır konuşulan bir konuydu. Hayata geçirildi çok mutluyuz bu yüzden. Made in Türkiye kavramıyla birlikte tekrar ülke markamızı konumlandırdık. Bugün savaşa bile baktığımızda hangi marka ben artık burada bulunmayacağım dediğinde o zaman sosyal medya üzerinden çok daha büyük reaksiyonlar almaya başladılar. Dolayısıyla markaların gücü nerdeyse ülkelerin gücüne erişiyor" dedi.
BIRLIKTE ÇALIŞMALIYIZ
Ülke markalaşması açısından daha önce başka çalışmalar da olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Buradaki kilit nokta Made in Türkiye'nin yeni bir seferberliğin başlangıcı olması. Simgesel değeri çok yüksek. Bu anlamda, ülke menşei etkisini tabi ki tüm paydaşlar tarafıyla ele almak lazım. Sadece bunun devlet kanalı değil, ihracatçı boyutu değil, birlikler akademisyenler hep birlikte bu konunun stratejisini çalışmamız lazım" diye konuştu.
KOBİ'LERE FIRSAT DOĞDU
KOBİ'lerin Türkiye ekonomisi açısından çok önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, "Bu anlamda KOBİ'ler için yeni bir fırsat doğdu. Bu fırsat Made in Türkiye seferberliğiyle birlikte aslında dijitalleşmenin de ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu anlamda büyük küçük demeden, yatırımlarını, bakış açılarını, vizyonlarını bu dijitalleşmeye, teknolojiyle birlikte büyümeye yöneldi markalar. Burada KOBİ'ler de gerçek anlamda son 5 senede büyük yatırımlar yapmaya çalışıyorlar. Uluslararası ticarette yeni bir çağ başladı onlar için" ifadelerini kullandı.