Bu oyun sizlere PS4 Gamepad'ini kırdırabilir.
Nioh'un yapım tarihi 2004'e kadar gidiyor. Oyunun geliştirilmesi çeşitli sebeplerden dolayı ertelendi, üstünde çeşitli revizyonlar yapıldı. Yıllar yıllar sonra Team Ninja tarafından tamamlandı ve piyasaya sürüldü.
Oyunun nasıl bir türde olduğunu şöyle açıklayabilirim. Bloodborne, Demon's Souls, Dark Souls serisi veya Ninja Gaiden serisini (Ninja Gaiden'ı da Team Ninja geliştirdi) oynamış veya duymuş olabilirsiniz. Bu oyunlar zor olmalarıyla bilinir ki, Nioh da işte böyle bir oyun.
Hikayemiz başlar
Nioh'un hikayesi Batılı ilk samuray olarak bilinen William Adams'ın hayat hikayesine dayanıyor. Ancak hikaye doğaüstü unsurlarla süslenmiş halde. Başta belirttiğim gibi zor bir oyun, daha ilk dakikadan itibaren düşmanlar kök söktürmeye başlıyor.
Düşmanları öldürdükçe "Amrita" kazanıyorsunuz (Ruhların Nioh'taki adı Amrita). Bu ruhları daha sonra oyunda belirli noktalarda bulunan, ufak sunaklarda seviyenizi artırmak için kullanıyorsunuz. Ayrıca bu sunak diye belirttiğim noktalar, oyunun kayıt yerleri. Eğer ölürseniz en yakındaki sunaktan herhangi bir eşyanızı kaybetmeden yeniden başlıyorsunuz. Ancak değerli Amrita'larınız yok oluyor. Eğer topladığınız Amrita'ları geri almak isterseniz, gidip mezarınızı bulmanız ve dokunmanız gerek.
Diğer oynanış mekanikleri
Stamina, yani dayanma gücü Nioh'ta "Ki" olarak geçiyor. Ki demek her şey demek. Saldırırken, savunmadayken, kaçarken, koşarken Ki azalıyor. Ki barı en dibe vurduğunda ise William bitkin düşüyor, bu arada saldırıya açık hale geliyor. Düşmanların bu durumda William'ı öldürmesi oldukça kolay, tabii ki aynı şey rakipler için de geçerli. Onların da Ki enerjisi bittiğinde gardları düşüyor.
Ayrıca düşmanlar altlarına siyah sis oluşturuyor, William eğer belirli bir küçük alanı kaplayan bu sisin içine girerse, Ki barı yavaş doluyor. Bu durum büyük bir dezavantaj. Bu sis olarak tabir ettiğim alanları yok etmek için Ki enerjinizi yenilemeniz lazım. Saldırı yaptıktan sonra sağ üst tetik tuşuna zamanında basarsanız, William'ın üstünde enerji patlaması yaşanıyor, hem sisli alan ortadan kalkıyor, hem de Ki enerjisi hızlı doluyor. Boss'lar ise bu sisli alandan birkaç tane oluşturuyor.
Buraya kadar oyun mekaniği tanıdık gelmiştir. Dark Souls serisi veya Bloodborne'la benzerlikler var. Fakat Nioh'u, Dark Souls klonu olarak nitelemek bence adil değil. İkisinin de benzerlikleri olabilir, ancak Nioh'un kendine has bir stili var. Bu stil ise dövüş mekaniğinde saklı.
Nioh'ta silahları üç farklı stilde kullanabiliyorsunuz. Bunları sıralarsak: alt, orta ve yüksek olarak adlandırabiliriz. Alt seviyede daha seri saldırılar yaparken, Ki barı ise daha ufak miktarlarda azalıyor. Ama bu stilin saldırıları az hasar veriyor. Orta ise dövüşlerde en çok kullanacağınız saldırı biçimi olacaktır. Daha fazla hasar verme imkanına sahip. Yüksek ise önemli miktarda Ki harcayan ama sağlam vuruşlar yapan saldırı biçimi. Ayrıca tüm stillerde hem ağır hem de hafif olmak üzere iki farklı saldırı var. William üç stilde silahları farklı biçimlerde tutup, farklı şekillerde saldırıyor. Bu konuda animasyonlar harika yapılmış. William'ın katana ile koruma almasını biraz Ryu Hayabusa'ya benzettim.
Detaylara devam edelim
Oyunda bolca eşya ve kullanabileceğiniz birçok silah var. Silahlar, katana, çift katana, mızrak, balta, kusari gama, ok, silah ve taşınabilir top olarak sıralanıyor. Ayrıca tüm eşyaların belirli dereceleri var. Sarı renkli olanlar nadir olanlar, mavi renkliler daha nadir oluyor ve ayrıca mor renk var. İşte bu mor renkliler üst özelliklere sahip ve bulunma ihtimalleri diğerlerine göre daha az. Oyunu bitirip, Way of the Strong seviyesinde yeni oyuna başlarsanız, yeşil renkli olan en üst seviyede silahları düşürme şansınız var.
Silahların seviye barı var, kullandığınız silahın seviyesi belirli bir noktaya kadar artıyor. Bu durum hem yeteneklerde harcamak için puan kazandırıyor, hem de silahın vuruş gücünü artırıyor. Zırhlar da ise böyle bir şey yok.
Zırh ve silah dışında William'a artı özellikler veren aksesuarlar var. Bu arada eşyaları sunaklarda satarak Amrita'ya çevirebilirsiniz. Eşyaları sattıkça sunaklardan bedava sağlık iksiri, tılsım kazanabilirsiniz.
Gelelim diğer bir detaya yani yeteneklere. William her silah için ayrı bir yetenek ağacına sahip. Bunlara ek olarak ninjutsu ve büyü (Onmyo) yetenek ağacı bulunuyor. Ninjutsu'da Kunai, Ninja yıldızı yapabilir, silahınıza bir süreliğine güç veren çeşitli güçlendiriciler hazırlayabilirsiniz. Onmyo'da da kullanabileceğiniz tılsımlar yapıyorsunuz.
Görevleri yaptıkça, karakterinizin veya silahlarınızın seviyesi yükseldikçe, samuray, ninjutsu ve büyü puanları kazanıyorsunuz. Bu puanları da yeteneklerde harcıyorsunuz. Ancak kilitli yetenekleri açmak veya seviyesini artırmak için Dojo'ya girmeniz lazım. Dojo görevlerini yaptıkça yetenekler artıyor. Dojo görevlerini yapmak için de ana görevi ve belirli yan görevleri yapmanız gerek.
Nioh'un dünyası
Oyunda fazla büyük olmayan bir harita var. Zaten gidilecek olan yerler belli. Haritada üstünde bölgeden bölgeye geçebilir, yaptığınız görevleri tekrar edebilirsiniz. Ayrıca haritada Blacksmith bulunuyor. Blacksmith'te eşyaların özelliklerini yükseltebilir, değiştirebilirsiniz. Buna görünüşünü değiştirmek de dahil. Zırh, aksesuar veya silahları satabilir, gerekli materyalleri toplarsanız da yeni eşyaları yapabilirsiniz.
William'a yardımcı olan kutsal ruhlar (Spirit) var. Bu ruhlar hayvanlar veya doğaüstü farklı canlılardan oluşuyor. Sadece bir ruh kullanabilirsiniz, ancak yeni kutsal ruhları elde ettikçe ruhlar arasında seçim yapabilirsiniz. İstediğinizi seçmekte ve tekrar tekrar değiştirmekte özgürsünüz, karar size kalmış. Karakterinizin seviyesi için puanları dağıttığınız ekranda, Spirit kısmına puan vererek bu kutsal ruhları daha güçlü hale getirebilirsiniz.
Nioh'ta boss dövüşleri ise diğer tüm kısımlardan ayrı tutulmalı. Boss dövüşleri zorlu, hatta tek bir boss'ta bile takılabilirsiniz. Burada büyük bir handikap var, Onmyo yetenek ağacında açtığınız Sloth isimli tılsım (Sloth Talisman) oyunun dengesini bozuyor ve boss'ların zorluğunu ortadan kaldırıyor. Çünkü bu tılsım rakibin hareketlerini bir hayli yavaşlatıyor. Bu tılsım boss'ları adeta keke çeviriyor. Sloth Talisman, internette oyuncular arasında tartışmalara neden oldu. Kimi bu tılsımın oyundan kaldırılması gerektiğini ve atmosferi bozduğunu belirtirken, kimileri ise oyunda kalması gerektiğini savunuyor. Sonuç olarak eğer geçemediğiniz boss olursa Sloth tılsımıyla kolayca kesebilirsiniz.
Sloth Talisman'nın kilidi bu şekilde açılıyor:
-Oyunda ikinci bölgeyi açın.
-The Ocean Roars Again ana görevini ve ardından The Way of Onmyo: Adept isimli eğitici görevi tamamlayın.
-İki görevi de bitirdikten sonra Onmyo yetenek ağacında Devigorate Talisman I ve Lifeseal Talisman I yetenekleri açılacak. Bunlara puan verin.
-Sloth Talisman I de böylelikle açılıyor. Sunakta Onmyo yeteneğini kullanıp, yavaşlatan Sloth Talisman'ı hazırlayabilirsiniz.
Son nokta
Nioh görsel açıdan başarılı bir oyun. Anakarakter William'ın modellemesi oldukça detaylı. Oyundaki tüm karakterler, düşmanlar ve boss'lar gayet iyi modellenmiş. Zırhlar ve silahların ayrıntıları kendini belli ediyor. 1600'lü yıllardaki Japonya'yı, doğaüstü fantastik haliyle ekranda görmek oldukça güzel. Ara sinematikler de harika.
Güzel görselliğe gayet iyi sesler eşlik ediyor. Seslendirmelerin profesyonel şekilde, titizlikle yapıldığı belli. Mesela sinematiklerde olayların gelişimine göre karakterlerin, konuşmalarda yaptığı vurguları, alçalmaları, yükselmeleri duyabilirsiniz. Ses efektlerine zaten diyecek bir şeyim yok, atmosferi tam anlamıyla tamamlıyorlar. Müzikler için ayrı bir parantez açmak lazım. Dönemin Japonya'sını tam anlamıyla hissettiriyorlar, özellikle ana harita ekranında çalan parçaya hasta oldum. Oyunun co-op modu da biraz alışılmadık olmuş.
Sonuç olarak Nioh gerçekten güzel bir oyun. Eğer Dark Souls serisi gibi zorluk seviyesi yüksek yapımları seviyorsanız, Nioh'u sizlere tavsiye ederim.
+Farklı stillere sahip dövüş sistemi
+Bölümler araştırmaya teşvik ediyor
+Başarılı animasyonlar, görsellik ve ara sinematikler
+Müzikler atmosferi tamamlıyor
-Oyunun co-op modu biraz alışılmadık olmuş