GTX 1080, birçok oyuncu için "yüksek" denilebilecek bir fiyatla satılıyor. Daha ekonomik bir çözüm arayanlar için AMD'nin RX 480, ya da daha üst seviye performans için GTX 1070 çözümüne göz atmanızda yarar var. Öte yandan, böyle bir kart alırsanız, bu kartın sizi yıllarca taşıyacak kapasitede olduğunu da bilmelisiniz.
Nvidia Cuda çekirdekleri: 2560
Standart Saat Hızı (MHz): 1784
Artırılmış Saat Hızı (MHz): 1936
Bellek Hızı: 10 Gbps
Standart Bellek Konfigürasyonu: 8 GB GDDR5X
Bellek Arayüzü Genişliği : 256-Bit
VR Ready: Evet
Microsoft DirectX: 12 API
Vulkan API: Evet
OpenGL: 4.5
Maksimum Dijital Çözünürlük: 7680x4320
Standart Ekran Konnektörleri: 2x DP, 2x HDMI, DL-DVI
Güç Konektörleri: 1 x 6-pin, 1 x 8-pin
Nvidia'nın kısa bir süre önce oyuncuların beğenisine sunduğu GTX 1080 ekran kartı, an itibarıyla oyun dünyasının yıldızı konumunda yer alıyor. Üst seviye oyun deneyimi için tercih edilebilecek en dikkat çekici kartlardan olan ürün, birçok gelişmiş özelliği ve bolca performansı bünyesinde barındırıyor.
Gelişmiş Pascal mimarisi üzerine inşa edilen kart, ihtiyaç duyduğu gücü karşılık olarak yüksek performans sunuyor. Kart, oyun ve videolarda giderek yaygınlaşmaya başlayan sanal gerçeklik teknolojileri için de gayet uygun bir seçim. Asus da bu güce kendi dokunuşlarıyla yeni bir yön vererek beklentilerimizi iyice yükseltiyor.
Şık tasarım, sessiz performans
Asus ROG STRIX Nvidia GeForce GTX 1080, üzerindeki led ışıklandırma sistemi sayesinde kasanızın içini şenlendiriyor. Tabii bu ışıklar için birçok farklı seçeneğiniz bulunuyor. Öte yandan kart, üçlü fan sistemiyle dikkatleri üzerine topluyor. Alt tarafta yer verilen metal soğutma sistemiyle de birleştiğinde serin bir oyun deneyimi sizi bekliyor demektir.
Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.
Yaptığımız denemelerde, kartın yük altındayken en fazla 81 derece sıcaklığa ulaştığına şahit olduk. Unutmadan, kart yük altında ve fanlarının çalışma hızına rağmen gürültülü bir kart değil. İsterseniz karta ek olarak başka fanlar da takabiliyorsunuz. Böylece PC'nizin içi bir buzdolabı kadar olmasa da iyi bir ısı seviyesinde olacaktır.
Kartın arka tarafına baktığımızda, DVI, 2 adet HDMI, 2 tane de DisplayPort 1.4 bağlantı noktası görüyoruz. Seçenekler bakımından Asus'un bonkör davrandığını söyleyebiliriz.
Gelelim oyun performanslarına
- Intel Core i7 - 3770 - 3.4GHz işlemci
- 16GB RAM
- Asus P8Z77-V LX anakart
- Windows 7 64bit işletim sistemli
bilgisayarımızda önce Battlefield 1'in açık beta'sını oynadık. Oyun genellikle 100 FPS'nin üzerinde, nadir de olsa 95 FPS civarında performans sundu. Tabii ki bu bir beta olduğu için tam sürüm oyunda daha fazla performans olacaktır büyük ihtimalle. Yine de Battlefield 1'deki çöl tasarımı, kum fırtınaları, karakter animasyonları ve akıcı görüntü gerçekten büyüleyiciydi.
Ardından GTA 5'i FHD çözünürlükte açtık ve 90-75 FPS arası bir performans aldık. GTA 5 gibi büyük ölçekli bir oyunda en ufak gecikme yaşamadan yol almak gerçekten zevk veriyor. GTX 1080, GTA 5'i yağ gibi oynamak için nadir seçeneklerden biri.
Son olarak da id Software'ın Doom'unu Vulkan desteğiyle açtık ve oyun 60 FPS'de harika bir old school shooter deneyimi sundu. Hızlı oynanış ve yaratıkların parçalanma detayları adeta sizi monitörün içine çekiyor diyebiliriz.
Bu tip detaylara ileride bir de sanal gerçeklik gözlüklerini eklersek "gerçek ve sanal" algılarımızda değişiklikler yaşayabiliriz. Ve tabii GTX 1080'in DirectX 12 ve Open GL 4.5 desteği de sunduğunu belirtelim.
GTX 1080, birçok oyuncu için "yüksek" denilebilecek bir fiyatla satılıyor. Daha ekonomik bir çözüm arayanlar için AMD'nin RX 480, ya da daha üst seviye performans için GTX 1070 çözümüne göz atmanızda yarar var. Öte yandan, böyle bir kart alırsanız, bu kartın sizi yıllarca taşıyacak kapasitede olduğunu da bilmelisiniz.
Benchmark sonuçlarımız:
+ Başarılı tasarım
+ Sessiz çalışırken yüksek performans sunuyor
- Fiyatı biraz daha uygun olabilirdi