Nokia'nın en gelişmiş Lumia modeli olan Lumia 1020, test merkezimizin konuğu oldu.
Ekran boyutu: 4.5 inç Amoled
Ekran çözünürlüğü: 768 x 1280, 332 ppi
İşlemci: Çift çekirdekli 1.5GHz Krait
RAM: 2GB
Hafıza oranı: 32GB
GPU: Adreno 225
İşletim sistemi: Windows Phone 8
Ağırlık: 158 gram
Kalınlık: 10.4mm
Kamera: 41MP, 1080p. Ön kamera: 1.2MP, 720p
Batarya: 2000mAh
Nokia'nın kısa süre önce ülkemizde resmi lansmanını gerçekleştirdiği en iddialı telefon modeli Lumia 1020, özellikle gelişmiş kamerasıyla ön plana çıkıyor. İlk bakışta tasarımsal olarak Lumia 920'yi andırsa da, şöyle bir elinize aldığınızda farkı hissediyorsunuz, ki o fark da arka tarafta göğsünü gere gere gösteriyor kendini.
Lumia 920'den sonra...
İşte yine Lumia 920'ye geldik. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum, ama Lumia 920'nin çıkışının ardından hem özellikler, hem tasarım, hem de boyutlar gibi konularda birçok farklı Lumia modeliyle karşılaştık. Amiral gemisi modeli olarak gösterilen Lumia 920, özellikle ekranı ve kamerasıyla beğenilmişti. Ancak biraz kalın ve ağır olduğu için de eleştirilmişti. Ardından çıkan Lumia'lar arasında belki de en çok sevlenler Lumia 520 ve 925'ti. Lumia 520, ufak boyutlarda tasarımı ve uygun fiyatıyla dikkat çekerken, 925 de Lumia 920'nin daha stilize edilip, biraz daha geliştirilmiş versiyonuydu. Lumia 1020 ise, an itibarıyla Nokia'nın en iddialı ve gelişmiş telefonu konumunda. Hoş, Nokia'nın 41MP kameralı 808 PureView telefonunu kullandıysanız, Lumia 1020 de kalite konusunda size pek yabancı gelmeyecektir, ancak Lumia'nın artıları daha fazla diyebiliriz.
Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu, örnek videolar ve fotoğraflar için tıklayın.
Avuca oturan, sade ve hafif denilebilecek bir tasarım
10.4mm kalınlığındaki cihaz, 158 gram ağırlığında. Arkasındaki kamera kısmını göz önüne aldığımızda, bu oranların iyi olduğunu söyleyebiliriz, ki mesela Lumia 920'nin 185 gram ağırlıkta olduğunu hatırlatalım. Tabii bu telefonda kullanılan metal malzemeyi de göz önünde bulundurmak gerekiyor. İşte Nokia, bu kez mat plastik malzeme kullanarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle Lumia 1020'nin ağırlık oranı da yukarılara kaçmamış oluyor.
Lumia 1020, ön taraftan bakıldığında Lumia 920'yle neredeyse aynı tasarıma sahip. Yan yana koyduğunuzda, neredeyse birbirlerinden ayrılamayacak kadar benziyorlar. Cihazın sağ yan tarafında, birçok Lumia cihazında yer alan kamera kısayol tuşu, güç tuşu ve ses seviye tuşları yer alıyor. Üst kısımda kulaklık girişi, alt kısımda da hoparlör çıkışı, microUSB şarj girişine yer verilmiş. Bir de, kamera aparatını telefona geçirdiğinizde sağlam tutuş elde etmeniz için bilek ipini bağlayabileceğiniz bir alan bulunuyor alt kısımda.
Arka tarafa baktığımızda ise, Lumia 1020'nin kimliğini görüyoruz. 41MP değerde PureView kamera, Zeiss lensleri ve Xenon flash ışığıyla karşılıyor bizi. Arka tarafın düz tasarımı, kameranın dışa çıkıntı tasarımıyla biraz sekteye uğrasa da, kullanıma olumsuz bir getirisi bulunmuyor.
+ Oldukça başarılı kamera performansı ve kullanışlı tasarım
- Birçok teknik özellik bakımından diğer Lumia'larla neredeyse aynı.