Windows Phone 8 için, orta seviye telefonlar da şekilleniyor.
Ekran çözünürlüğü: 480 x 800, 217 ppi
İşletim sistemi: Windows Phone 8
İşlemci: Snapdragon S4, çift çekirdek, 1.5 GHz
GPU: Adreno 225
RAM: 1 GB
Hafıza: 8 GB, Micro SD
Kamera: 8 megapiksel, 1080p
Batarya: 1650 mAh
Ağırlık: 160 gram
Mobil dünyanın "çılgın attığı" günümüzde, her yeni işlev, her yeni donanım ve her yeni işletim sistemi ayrı bir heyecan yaşatıyor. Son dönemde gerçekleşen en dikkat çekici yenilik ise, tabii ki "yeni mobil işletim sistemi" Windows Phone 8. Belli başlı firmalar, Windows Phone 8 ürünlerini sıralamaya başladı bile.
Nokia Lumia 820, Windows Phone 8 ürünleri arasında yer alan ve orta seviyeye hitap eden bir ürün. Bakalım Lumia 820 model Windows Phone 8 telefon, bize neler sunuyor...
Tasarım
Windows Phone 8 işletim sistemiyle beraber, oldukça ilginç bir tasarım furyası da berarinde gelmiş durumda. Ön taraftan bakıldığında "kutu kutu" duran telefonlar, WP8'in Live Tiles arayüzünü tamamlıyorlar. Tabii sadece şekilleriyle değil, aynı zamanda renkleriyle de Windows Phone 8 konseptini oturtmaktalar. Nokia'nın Lumia 820 model akıllı telefonu da, bahsettiğimiz konsepte uygun, renkli ve köşeli bir ürün. Her ne kadar köşeleri sağlam bir şekilde yuvarlanmış olsa da, tam dikdörtgen yapısıyla "Ben bir garip Windows Phone 8'im..." diye bağırıyor.
Ön yüzeyinde ekran haricinde dokunmatik Windows tuşları yer alıyor. Kamera, ses ve kilit tuşları ise sağ tarafa sıralanmış. Tuşların yerleri, derinlikleri ve dokunma hissiyatları harika. Ergonomik açıdan oldukça başarılı olan Lumia 820, arka kapağın açılması konusunda şimdiye kadar kullandığım akıllı telefonlar arasında en fazla eziyet çektireni oldu.
Telefonun arka kapağı, kasayı komple sarıyor. Altında sim kart, MicroSD kart ve batarya yuvaları yer aldığı için, zaman zaman bu kapağı açmanız gerekiyor. Kapağı açmak için yapılması gereken şey, siyah renkteki ön panel ile kırmızı renkteki kapağın arasına tırnağı sokup, var gücünüzla ayırmaya çalışmak. İşin kötü tarafı, bunu başarmak gerçekten zor. Tırnağınız kısaysa zaten imkansıza yakın, tırnağınız uzunsa da esneme yüzünden kırılma ihtimali var. Optimum uzunlukta bir tırnak ile sökmeniz gerekiyor. Ayrıca kutusundan çıkarırken gördüğünüz ilk uyarı, "Kapağı böyle açacaksınız ama bıçak - tornavida kullanmayın" şeklinde. Sonuç olarak Lumia 820 ergonomik açıdan çok başarılı olsa da, akıllı telefonlar arasında benim karşılaştığım en zor açılan, en çok bezdiren kapak oluyor kendisi.
Özellikler
Nokia Lumia 820, içerisinde Windows Phone 8 işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Bildiğiniz gibi, Windows Phone 8 işletim sistemi içerisinde firmaların çok da fazla değişiklik yapmaya hakkı yok. Bu sebeple, performans ve arayüz açısından birbirinden farklı cihazlar ile karşılaşamıyoruz. X marka bir akıllı telefonun A işlemcisi varsa, Y markanın da A işlemcilisi aynı performansı sağlıyor. Hal böyle olunca, yazılım tarafından bahsedecek çok da bir şey çıkmıyor ortaya. Bildiğiniz Windows Phone 8 işte...
Üründe kullanılan ekran, 4.3 inç boyutunda. 480 x 800 piksel çözünürlük sağlıyan bu ekran, 217'lik ppi değeriyle tahmin edeceğiniz üzere çok net bir ekran değil. Dikkatli gözler, piksellerin hafif de olsa belli olduğunu görecektir. Amoled teknolojisiyle üretilen bu ekranın renk kalitesi gerçekten çok iyi. Bütün renkler tam olarak olması gerektiği gibi gösteriliyor. Hatta kırmızıların inanılmaz göründüğünü de söylememiz gerek. Bize gelen telefon kırmızı olduğu için ben de kırmızı temayı kullandım ve ekranın renk kalitesine bayıldım. Siyahlar tam siyah, kırmızılar tam kırmızı, beyazlar ise olabildiğince beyaz olmuş. Önceden de bahsettiğimiz Galaxy S3'ün asla beyaz veremeyen Amoled ekranıyla alakası yok. Piksel dizilimleri de standart dizilim olduğu için, ekranın genel anlamıyla iyi olduğunu söyleyebiliriz. Tek eksiği, inç başına düşen piksel sayısının biraz düşük olması...
Ürünün beraberinde, iyi bir kulaklık geliyor. Bu kulaklık ile yüksek kalitede müzik dinlemeniz mümkün. Kulağın tam olarak içerisine giren bu kulaklık, özellikle bas sesler konusunda beklenenden fazlasını sunabiliyor. Ses seviyesi uçuk seviyelere çıkamasa da, gayet yeterli bir miktarda olduğunu söylememiz mümkün. İşin en hoş kısmı ise, Nokia'nın kendi Windows Phone 8 akıllı telefonlarına eklemiş olduğu ekolayzır ve Dolby efektleri. Bu efektler sayesinde telefonunuzdan aldığınız müzik keyfini kişiselleştirerek daha üst seviyelere çıkarabiliyorsunuz.
Performans
Gelelim cihazın performansına... Nokia Lumia 820, Qualcomm'un çift çekirdekli Snapdragon S4 işlemcisini kullanıyor. GPU'suna baktığımızda, Adreno 225'in eşlik ettiğini görüyoruz. 1 GB RAM ile de birleşince, ortaya yüksek performanslı bir cihaz çıkıyor. İşin aslına bakarsanız, ekranın çözünürlüğünün biraz düşük olması sebebiyle performans konusunda rakiplerinden daha başarılı bir çizgide ilerlediğini söyleyebiliriz. Arayüz akıcılığı şimdiye kadar incelediğimiz tüm Windows Phone 8 modelleri gibi üst seviyedeyken, oyunlarda daha az piksel sebebiyle biraz daha iyi performans sağlayabiliyor.
Ürünün kamera performansından da bahsetmek gerekirse, ilk etapta "ilginç" diyebiliriz. Zira bazı durumlarda son derece başarılı fotoğraflar çekilebiliyorken, bazı durumlarda geri planda kalıyor. Netlik ve kalite, durumdan duruma fark ediyor. İleride çıkacak güncellemeler ile yazılımsal anlamda düzeleceğine inanıyorum. Bu haliyle fotoğraf kalitesinde çok da iyi olmadığını söylemem gerek. Fakat video konusunda, rakiplerinden daha iyi iş çıkarıyor. Görüntü kalitesi olarak her telefonla denk bir kalitede olsa da, titreşim engelleyici özelliği, rakiplerinin önüne geçmesini sağlıyor. Ayaküstü çektiğim videolarda -diğer telefonlarda- titreşim sorunu yaşarken, Lumia 820'de bunu minimum düzeyde yaşıyorum. Sonuçta daha az blurlanan, daha sabit ve daha iyi görünen videolar çıkıyor ortaya.
1650 mAh bataryaya sahip olan Lumia 820, Amoled ekranının da desteğiyle şarj süresi konusunda ortalama bir performans sergiliyor. Standart kullanımda 1 günü biraz geçebiliyor. Eğer sık sık telefonu kurcalayan biriyseniz, gün dolmadan şarjınız bitebilir.
Sonuca gelecek olursak, Nokia Lumia 820'nin kamera ve kapak açılma sorunu haricinde ciddi anlamda başarılı bir Windows Phone 8 telefon olduğunu söyleyebiliriz. 1200 TL seviyesinde gezinen fiyatı da, satın almayı düşünecekler için avantaj yaratabilir.
+ Performansı iyi
+ Fiyatı uygun
+ Video kalitesi çok iyi
- Fotoğraf çekiminde ufak sorunlar var
- Arka kapağı açmak cidden zor