Nokia'nın yeniden çıkış noktası olabilecek akıllı telefonu Lumia 920, test merkezimizde.
Ekran çözünürlüğü: 1280 x 768, 332 ppi
İşletim sistemi: Windows Phone 8
İşlemci: 1.5 GHz çift çekirdekli Krait
GPU: Adreno 225
RAM: 1 GB
Depolama: 32 GB
Batarya: 2000 mAh
Ağırlık: 185 gram
Akıllı telefon pazarı, artık hiç olmadığı kadar karışık. Zira 3. "düzgün" işletim sistemi de piyasaya adımını atmış durumda. Artık kullanıcılar, 2 değil, 3 işletim sistemi arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Tabii bunun bir de marka tarafı var. İşletim sistemini belirledikten sonra hangi markayı tercih etmeli? Firmaların birbirini yediği piyasada doğru hamleleri yapmak çok önemli.
Nokia'nın bir süredir Symbian sebebiyle tam manasıyla adapte olamadığı akıllı telefon tarafında, Windows Phone 8'in de desteğiyle tekrardan hareketlenme yaşamayı amaçlıyor. Windows Phone 8'li ilk akıllı telefonları ise Lumia 920 oluyor.
En ergonomik gülle
Nokia Lumia 920'ye baktığımızda, çok bariz bir şekilde firmanın eski telefonu N9'a benzediğini görüyoruz. Oldukça başarılı bir tasarıma sahip olan N9, pek çok kullanıcının (ve haliyle biz teknoloji editörlerinin) ilgisini çekiyordu. Lumia 920'de de bu tasarımı kullanmayı tercih eden Nokia, 4.5 inçlik ekranı sığdırmak için kasayı biraz şişmanlatmak zorunda kalmış. Aslında biraz değil, bir hayli tombullaştırmış. Elinize aldığınızda telefonun tombulluğunu hissediyorsunuz. Açıkçası tombul olmasındandan ziyade, telefonun ağırlığı göze batıyor. 185 gram ağırlığındaki telefon, "bu bir Nokia" dedirtiyor.
Bu 2 önemli eksisine rağmen Lumia 920, bir hayli ergonomik olmasıyla çok fazla sorun çıkmamasına sebep oluyor. Eğimli yüzeyi, telefonda rahat bir tutuş sağlıyor. Kasada kullanılan malzeme de "ben sağlamım" diye bağırıyor resmen. Evet, muhtemelen 3310 gibi beton delen bir telefon ile karşı karşıyayız. Telefonu düşürmedim, düşürmek de istemiyorum fakat düşse de çok büyük sorun yaşamayacağımı düşünüyorum.
Sağ tarafa konumlandırılan tuşlar, son derece rahat bir erişim sağlıyor. Tuşların basış hissi ve bulundukları noktalar, gayet iyi ayarlanmış. Yalnız deklanşör tuşunun biraz daha yumuşak olması gerekirdi. Sony telefonlarda da bulunan "aşırı sert deklanşör tuşu" sorunu, Lumia 920'de de -daha hafif bir şekilde de olsa- kendini hissettiriyor. Keşke PureView 808'inki gibi bir tuş yerleştirilseymiş.
Windows Phone 8'e ek olarak...
Nokia'nın Symbian'lı telefonlarında kullandığı yazılımlar da, Windows Phone 8'de yerini almış durumda. Market'te özel bir alan oluşturan Nokia, kendi yazılımlarının ücretsiz indirilmesini mümkün kılıyor. Sadece bir tane oyun ücretli yapılmış. Geri kalanı tamamen ücretsiz.
Telefonun işletim sisteminin yeni olmasına rağmen, henüz bir donma, takılma veya reset durumuyla karşılaşmadım. Açıklar varsa da, zamanla düzelecektir.
Ekran ve dokunma hissi
Ürünün ekranı, son derece kaliteli görüntü sağlayabiliyor. IPS panel olan bu ekran, 1280 x 768 piksel çözünürlük sağlıyor. 4.5 inç boyutundaki bu ekran, böylece 332 ppi değerine ulaşmış oluyor. Bildiğiniz gibi 300'ün üzeri, "fazlasıyla net" anlamına geliyor. 332 de bu açıdan gayet iyi bir değer.
Ekranın IPS panel olması, beraberinde parlaklık miktarı ve renk kalitesini de getiriyor. Neredeyse her açıdan aynı netlikte görüntü sağlayabilen Lumia 920 ekranı, çizilmelere karşı Gorilla Glass ile kaplanmış. Yine N9'daki gibi bombeli yapıdaki bu yüzey, son derece kaygan bir his sağlıyor. Bu durum birazdan bahsedeceğimiz arayüz akıcılığıyla birleşince, ortaya harika bir kullanım tecrübesi çıkıyor. Ayrıca hassasiyet artırma seçeneğiyle, eldivenle kullanımda bile oldukça iyi bir performans sağlayabiliyor.
Ürünün sadece ekranı ve dokunmatik hissi değil, aynı zamanda ses kalitesi de iyi. Kutusundan çıkan kulaklıklar, oldukça iyi ses sağlayabiliyor. Bunun yanısıra, telefonun içerisindeki yazılım ve donanım da, müzik keyfini artırıyor. Yakında incelemesini yapacağımız WP8'in en zayıf noktalarından biri olan müzik deneyimi, Lumia 920'de Dolby ve ekolayzır gibi özelliklerle süslenerek bir nebze olsun geliştirilmiş.
Çift çekirdekli Krait
1.5 GHz hızında çalışan iki çekirdekli işlemci, Krait mimarisiyle hazırlanmış. Adreno 225 GPU'suyla beraber iyi bir ikili oluşturan donanım, 1 GB belleğin de yardımıyla oldukça iyi bir performans sağlayabiliyor. Arayüzde harika bir akıcılık sağlayan telefon, uygulamalar arasındaki geçişlerde de -genelde- yüksek performans sergiliyor.
İşin oyun tarafına gelince ise, ortalama bir performansla karşılaşıyoruz. Ekstrem bir performans sağlamayan Lumia 920, ortalama oyunlarda gayet yeterli bir akıcılık sağlıyor. Yani yoğun bir şekilde oyun oynamayı düşünüyorsanız, farklı telefonlara da göz atabilirsiniz. Depolama olarak ise, 32 GB'lik bir alan sağlıyor. MicroSD desteği maalesef yok.
Geceleri aydınlatan kamera
Lumia 920'nin kamerası, ilginç bir bir karakteristiğe sahip. 8.7 megapiksellik bu kamera, Nokia'nın 808 modeliyle tanıttığı PureView kamerasının düşük sürümünü kullanıyor. Yani öyle 41 megapiksellik fotoğraflar yakalayamıyoruz. Görüntü kalitesi her telefonun tersine, gündüzleri kötü - geceleri iyi görünüyor. Gündüz çekilen fotoğraflarda çok da net olmayan görüntüler elde ediyoruz. Renklendirmelerde sorun olmasa da, zum yapıldığında belli başlı detaylar görünmüyor. Bu açıdan rakiplerinin gerisinde.
Peki gece nasıl çekiyor? Açıkçası gece çekimlerinde büyük şaşkınlık yaşadığımı söylemem gerek. Zira neredeyse zifiri karanlık bir ortamda bile, flaş ile odakladıktan sonra yaptığım flaşsız çekimlerde, gözümün gördüğü gibi bir görüntü sağlayabiliyor. Tabii "gözümün gördüğü" kısmını "inanılmaz net" olarak algılamamak gerek. Elbette ki görüntü kalitesinde düşüşler oluyor fakat rakiplerinin siyahtan ibaret yakaladığı fotoğraflarda, gayet belirgin fotoğraflar sunabiliyor. Yani kameranın gece çekimini "gözümüzün gördüğü kadar aydınlık" olarak tanımlarsak, çok da yanlış bir şey söylememiş oluruz.
Bu ilginç kamera, 1080p video çekimi yapabiliyor. Ön tarafa ise 1.3 megapiksellik bir kamera yerleştirilmiş. O da 720p video kaydı alıyor.
Gün boyu kullanmaca
Cihazın tombul kasasının içerisine, 2000 mAh'lik bir batarya yerleştirilmiş. 2000 mAh'lik batarya, gün boyu rahat bir kullanım sunuyor. Hatta düzgün bir kullanımla 1 buçuk günü görmek mümkün. Whatsapp'ın, Facebook'un sürekli aktif olduğu ve sırf bir şeyler keşfedeyim diye durmaksızın kurcaladığım telefon, 12 - 13 saat boyunca idare etti. WP8'i keşfetme hevesim biraz dinince, bu sürenin 1 buçuk günü (7 - 8 uyuyarak geçtiği için) bulacağını düşünüyorum. Ekran ışığını da "otomatik" değil, "orta" seviyede kullandığımı da belirtmeden geçmeyelim.
Sonuca gelecek olursak, Nokia'nın ufak tefek eksikleri dışında oldukça iyi bir telefon hazırlamış olduğunu söyleyebiliriz. Sağlamlığı ve tasarımı dikkat çekerken, fazlasıyla tombul oluşu ve -Nokia'nın klasik- ağırlığı göze batanlar tarafında yer alıyor. Tabii ilginç kamerayı da es geçmemek gerek.
+ Sağlamlık hissi son derece kuvvetli
+ Ekranın kayganlığı çok iyi
+ Kamera gece çekimlerinde rakiplere fark atıyor
+ WP8'e ek kendi yazılımları
- Çok ağır
- Kasa elden kaymaya müsait
- Kamera gündüz çekimlerinde geride kalıyor