Logitech'in oyunculara özel olarak hazırladığı faresi G700, test merkezimizin konuğu oluyor.
Çözünürlük: 200 - 5700 dpi
Tarama hızı: 1000 rapor / saniye
Macro tuşları: 8 tane
Bilgisayar oyunculuğu... Bir süredir tırmanışta olan bu sektör, yerini konsollara bırakacak gibi görünmüyor. Zira bazı oyun türlerinde, klavye ve fare ile joypad'lere oranla çok daha iyi kontrol yapılabiliyor. İlk olarak sayacağımız oyun tipleri, tabii ki FPS, RTS ve MMO-RPG oyunları olacaktır. Bu oyunları joypad ile mi oynamayı tercih edersiniz, yoksa klavye - fare ile mi? Ben (ve pek çok oyuncu) klavye - fareyi tercih ederim doğrusu.
Tabii diğer taraftan tercih ettiğiniz klavye ve farenin kalitesi ve ergonomisi de, isabetli hamleler yapmanızı direk olarak etkiliyor. Profesyonel bir oyuncuya "İşlemci + ekran kartı mı, klavye + fare mi?" diye soracak olursanız, alacağınız cevap %99 ihtimalle "klavye + fare" olacaktır.
Test merkezimize konuk olan Logitech G700 de, oyuncuları hedef almış bir ürün. Oyun aksesuarları arasında bir hayli önemli bir noktada bulunan Logitech, kalitesini G700'e de aktarmaya çaba göstermiş. Şimdi ürünü biraz yakından tanıyalım.
Kablolu - kablosuz, ortaya karışık
G700, her ne kadar kablosuz bir fare olsa da, ön tarafından takılan USB kablosu sayesinde kablolu bir hale de gelebiliyor. Kablosuz kullanım için minicik bir USB adaptöre ihtiyaç duyarken, kabloyu taktığınız anda içerisindeki şarjlı AA pili kendi kendine dolmaya başlıyor. Ürünün bu açıdan son derece pratik olduğunu söyleyebiliriz. Kablo yoksa, kablosuz kullanılabiliyor. Adaptör yoksa, kablolu kullanılabiliyor. Pili bittiyse ve kablosu yoksa, bakkaldan 1 tane AA pil alıp oyununuza devam edebiliyorsunuz. Ayrıca çıkarılıp takılabilen USB kablosu da, cihazın görüntüsünü hiç bozmayacak şekilde ayarlanmış. Yan tarafında yer alan LED'lerden, şarj durumunu da görebildiğimizi belirtmeden geçmeyelim.
Pek çok oyuncu faresi gibi irice bir yapıda tasarlanmış olan G700, ekstra tuşlarının sayısı ve ergonomisiyle göz dolduruyor. Sol klik tuşunun yanında bulunan 3 tuş, işaret parmağınız ile basabileceğiniz tuşlar konumunda. Başparmak için de 4 tane ayrı tuş hazırlanmış. Kaydırma tekerleğinin hemen alt tarafında 2 tuş daha bulunuyor. Tabii bu 2 tuştan alttaki macro için kullanılabilen tuş durumunda. Diğerine birazdan değineceğiz.
Tuşların tamamı programlanabilir
Fare üzerindeki tüm tuşlar, Logitech'in sitesinden indirebileceğiniz arayüz üzerinden rahatlıkla programlanabiliyor. Bu yazılım hakkında kötü bir şey söylemek zor. Gayet güzel tasarlanmış, isteklere karşılık verebilen bir arayüzü var. Fakat yine de, Logitech'in diğer oyuncu ürünlerinde kullandığı özel yazılıma entegre edilmemiş. G300 ile kullandığım yazılımın, G700'dekinden daha iyi olduğunu söyleyebilirim.
Ürünün en ilginç yanlarından biri, dönüşebilir bir kaydırma tekerleği yapısına sahip olması. Normal şartlarda aşağıya doğru çektiğinizde hafif bir tıkırtı ile frenlenir kaydırma tuşu. Logitech G700'de de aynısı bulunuyor fakat istendiğinde bu özellik kapatılabiliyor da. Yani uzun sayfalar gezerken kaydırma tekerleğinin aşağıya çekilmesi halinde, tekerlek durmuyor ve sizi bir hayli uzun bir süre aşağıya indiriyor. Özellikle uzun internet sayfalarında bir hayli iş görüyor. Bu özelliği açıp kapatmak için tekerleğin hemen altındaki dönüşüm tuşunu kullanıyoruz.
Pek ağır bir fare
Ergonomik açıdan bir hayli başarılı olan ürün, farenin ağırını tercih edenlere hitap ediyor. Zira G700 pek çok fareden daha ağır. "Keşke en azından ağırlığı değiştirilebilir olsaydı" diyoruz bu noktada.
5700 dpi değerine ulaşabilen G700, bu konuda herhangi bir sıkıntı çekmemenizi sağlıyor. Açıkçası 5700 dpi olarak kaç kişi kullanır, bilemiyorum. Tabii bunu günlük 1600 dpi kullanan biri olarak söylüyorum. USB arabiriminden faydalanan fare, saniyede 1000 aktarım hızına ulaşabiliyor. Ömür olarak da 8 milyon klik biçilmiş fareye Logitech tarafından.
Kablosuz, ama...
Kablosuz bağlantı başarısı ise şaşırtıcı derecede iyi. Logitech, bu ürünü için daha güçlü bir kablosuz alıcısı - vericisi ikilisi kullanmış ve 1 - 2 metre uzaktan da oynasanız hiçbir kesilme yaşanmıyor. Fakat bununla beraber, şarjı da biraz fazla kısa gidiyor. Eğer yoğun bir şekilde oyun oynarsanız, G700 2 - 3 gün arası anca dayanıyor.
Sonuca gelecek olursak, eğer ağır ve bol tuşlu oyuncu faresi arıyorsanız, G700 tam olarak sizin istediğiniz ürün olabilir. Kalitesi, ergonomisi ve bonusu kablosuz bağlantısı ile G700, tercih edilesi bir ürün.
+ Hem kablolu, hem kablosuz olması büyük avantaj
+ Dönüşebilir tekerlek, internette iş görüyor
+ Malzeme kalitesi çok iyi
- Şarjı kısa süre dayanıyor
- Ağırlığı değiştirilebilir olabilirdi