Apple'ın en yeni oyuncağı iPhone 5, test merkezimizin konuğu oluyor.
RAM: 1 GB
Dahili hafıza: 16 / 32 / 64 GB
Ekran boyutu: 4 inç
Ekran çözünürlüğü: 640 x 1136 (326 ppi)
Ekran tipi: IPS
Kamera: 8 megapiksel, 1080p video
İşletim sistemi: iOS 6
Batarya: 1440 mAh
Ağırlık: 112 gram
Akıllı telefon pazarını ortaya çıkaran Apple, Android'in ortaya çıkıp sağlam adımlarla ilerlemeye başlamasının ardından piyasayı adeta ikiye böldü. Bir şekilde Apple'ı sevemeyen veya kısıtlamalardan hoşlanmayan taraf Android'i seçerken, basitlik ve kullanışlılık arayan kesim de iOS'u tercih ediyor. Nedendir bilinmez, tercihini Android veya iOS'tan yana kullanan hemen hemen herkes, tercihini fanatik bir şekilde takım tutar gibi yansıtıyor. Ve işin komik tarafı, bu durum git gide daha keskin bir hal alıyor.
Merakla beklenen iPhone 5, sonunda piyasaya çıktı. Tanıtımın hemen ardından büyük bir yankı uyandıran yeni iPhone, üzerine yazılan tonla yazının ardından ofisimizin konuğu oluyor. Şimdi iPhone 5'i yakından tanıyalım.
Kağıt gibi telefon
Apple'ın yeni akıllı telefonu iPhone, tasarım olarak çok büyük farklılıklara uğramamış. İlk bakışta iPhone 4 / 4S'ten pek bir farkı bulunmayan iPhone 5, ince olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Sadece 7.6 mm kalınlığındaki telefon, resmen elde kayboluyor. Eskiden iPod Touch kullanmış olan kullanıcılara şöyle söyleyim: 4. nesil iPod Touch 7.2 mm kalınlığındayken, iPhone 5 de 7.6 mm. Yani aralarında gözle görülemeyecek kadar az bir fark bulunuyor. Tabii bu incelik, beraberinde hafifliği de getiriyor. Ağırlık konusunda iPhone 4S'in bir hayli gerisinde olan iPhone 5, sadece 112 gram ağırlığında. Ekranın 3.5 inçten 4.0 inçe çıkması sebebiyle uzunluk tarafında bir farklılık söz konusu. Günümüz telefonlarına bakınca, öyle aman aman bir uzunluğunun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
iPhone 4 ve 4S'in en büyük sıkıntılarından biri, arka yüzeyindeki cam kaplamanın çok kolay hasar görüyor olmasıydı. Kısa sürede çizilmeye başlayan bu yüzey yerine, alüminyum tercih edilmiş. Üst ve alt tarafında parıl parıl parlayan şeritler, telefona ayrı bir hava katmış. Fakat alüminyum yüzeyin çok fazla parmak izi tuttuğunu söyleyebilirim. Tutmasından ziyade, kolay kolay çıkmıyor da maalesef.
Kapsamlı bir küçülme operasyonu geçirmiş olması sebebiyle, ucu yaklaşık 2 cm kalınlığında ve 0.5 cm uzunluğunda olan Apple USB kablosunda da değişikliğe gidilmiş. Lightning adı verilen yeni bağlantı türü, Android telefonlarda bulunan mikro USB kabloları ile aynı kalınlıkta. "Diğer cihazlara benzeyen bir şey yapacaksam, illa ki üzerine bir şeyler eklemeliyim" mantığını devam ettiren Apple, bu kablonun çift taraflı takılabilir olmasını sağlamış. Gerçekten de baktığımızda, şarj edeceğimiz zaman en büyük sıkıntılardan biriydi mikro USB kablosu. Zira iç tarafındaki parçanın da ne kadar ince olduğunu düşünürsek, "hart diye şarja bağlamak" deyimini Android telefonlarda gerçekleştirmemiz mümkün değildi.
iOS 6'nın nimetleri
Yakın bir zamanda kullanıcılara sunulan iOS 6, devrimsel yenilikler getirmese de ufak çaplı yeniliklerle dolu. Öncelikli olarak günlük kullanımda ihtiyaç duyacağınız minik minik detayların iOS 6'da bir hayli fazla sayıya ulaştığını söyleyelim. Bu detaylar, benim herhangi bir ürünün yazılımında aradığım, istediğim türden. Facebook entegrasyonu, nihayet iOS 6 ile beraber gerçekleşmiş durumda. Bildirim menüsünü açtığınızda, direk olarak ileti göndermenizi sağlayan bir tuş beliriyor. Resimleri paylaşma seçeneklerinin arasında Facebook da yer alıyor.
Google ile iyiden iyiye savaşa girmiş olan Apple, önceden yüklü olarak gelen YouTube ve Haritalar uygulamalarını iptal etmiş durumda. YouTube yerine herhangi bir uygulama yerleştirmezken, Haritalar uygulamasının yerini, kendi haritaları almış. Böylece Apple, neredeyse her anlamda Google'la bağlarını koparmış durumda. Apple'ın kendi haritaları da, Google'a göre elbette ki kötü. Fakat yine de çok çok kötü olduğu söylenemez. 3 boyutlu harita gösterimi yapabilen uygulama, binaları 3D görüntüleyebiliyor. Fakat bu özellik, tabii ki Türkiye'de bulunmuyor.
Siri üzerin ufak çaplı geliştirmeler yapan firma, sevgili dostumuza yemek, spor ve sinema kültürünü de aşılamış. Bundan böyle, bu üç konu üzerine de yorum yapabiliyor. Ayrıca artık, 3G veya 4G üzerinden Facetime görüşmesi yapabiliyoruz. "Gereken bir yenilikti" dersek yanlış olur. "Gereken bir yasak iptaliydi" dersek daha doğru olur.
Çılgın atan donanım
iPhone 5'in içerisinde, A6 çipi bulunuyor. Bu çipin, iPhone 4S'teki A5'e göre 2 kat daha fazla grafik gücü, 2 kat daha fazla işlem gücü sağladığı iddia ediliyor. Test sonuçlarına baktığımızda, bunun gerçek olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Testlerin hemen hemen hepsinde iPhone 5, iPhone 4S'in 2 katı kadar puan alıyor. Grafik performansı hakkında pek söz etmek istemiyorum. Zira iPhone 5'i zorlayacak oyunlar henüz piyasaya çıkmadı. Aşağıdaki videoda nasıl "korkunç" oyunlarla karşılaşacağımızı görebilirsiniz. Bu noktada yorumu size bırakıyorum.
RAM miktarı da, iPhone 4S'in 512 MB'sini ikiye katlıyor ve 1 GB RAM'e ulaşıyor. 512 MB RAM ile bile harikalar yaratan iPhone 4S'i düşünecek olursak, iPhone 5'in herhangi bir şekilde RAM sıkıntısı çekmesinin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Dahili hafıza, yine 16, 32 ve 64 GB modelleri olarak ayrılmış. Donanımın genel kullanımda "yağ gibi akan" bir arayüz sağladığını, mobil oyunlarda ise devrim yaratacağını düşünüyorum.
8 megapiksel iSight kamera
Cihazın arka tarafında, 8 megapiksellik iSight adındaki kamera bulunuyor. Kalite olarak iPhone 4S'e göre çok fark yaratmayan bu kamera, yine "yeterli" bir çekim kalitesi sağlıyor. Ön kameraya el atan Apple, 1.2 megapiksele güncelleyerek daha net bir Facetime deneyimi sağlamayı planlıyor. Kameranın asıl güzelliği, iOS 6 ile beraber gelen panorama özelliği. 28 megapiksel çıkış imajı sağlayan panorama fotoğraflar, ciddi anlamda net ve hatasız görünüyor. Ayrıca arka kamera 1080p video kaydı alabiliyorken, ön kamera da 720p performansı sergileyebiliyor.
iPhone 5 kutusundan yeni kulaklıklar da çıkıyor. Anlatırken öve öve bitiremedikleri kulaklık, inanılmaz rahat bir şekilde kulağa oturuyor. Açıkçası şu zamana kadar hiç bu kadar rahat bir kulaklık kullanmamıştım. Fakat ses kalitesi konusunda maalesef aynı performansı sergileyemiyor. Açık ve net olarak, kulaklıkların tek özelliğinin kulağa rahat oturması olduğunu belirteyim.
Sonuca bakacak olursak..
Her Apple ürününde olduğu gibi "fazladan sallanmış" noktaları bulunsa da iPhone 5, gerçekten harika bir cihaz. Herhangi bir markanın telefonu bu kadar inceltip hafifletirken, aynı zamanda ekranını büyüttüğünü ve performansını bu kadar arttırdığını görmeniz mümkün değil. Apple bunların hepsini 1 sene içerisinde başararak, piyasaya en güçlü ve en ince akıllı telefonu sürüyor. Bu bağlamda Apple'ı tebrik etmek gerek. Fiyatı hakkında da konuşmak isterim fakat şu sıralar ülkemizdeki fiyatları gerçek anlamda "fahiş". 3300 TL'ye varan fiyatlar ile iPhone 5 almak, mantıksız bir hareket olur. Operatörlerimiz cihazı getirdiğinde piyasa durulacaktır. iPhone 5'i, fiyatı 2000 TL seviyesine inene kadar almamak en mantıklısı gibi görünüyor. Ya da tanıdığınız varsa, yurtdışından getirtmek...
+ Oyun performansı saçma derecede iyi
+ iOS 6'nın ta kendisi
- Apple'ın haritaları kötü
- Arka yüzey çok parmak izi tutuyor