Giriş seviyesi ile orta seviye arasında bir konumda bulunan Sola modelini masaya yatırıyoruz.
Ekran çözünürlüğü: 480 x 854 (265 ppi)
Ekran tipi: LED
İşlemci: Çift çekirdekli Cortex A9 1 GHz
RAM: 512 MB
GPU: Mali-400
Kamera: 5 megapiksel
Video: 720p
Dahili hafıza: 8 GB (microSD ile 32 GB'ye kadar yükseltilebilir)
Batarya: 1320 mAh
Akıllı telefon denince akla hemen Galaxy S3, iPhone 4S, HTC One X ve Xperia S gibi modeller geliyor olsa da, kullanıcıların büyük çoğunluğu 1000 TL'nin altındaki modelleri tercih ediyorlar. Aslına bakarsanız 1000 TL'nin altındaki telefonlar, üst uç seviye modellerden çok daha hızlı gelişmekteler. İşte bu çılgın gelişimden pay alan telefonlardan biri olan Xperia Sola'yı test merkezimizde ağırladık.
İncecik Xperia
Tasarım konusunda oldukça başarılı hamleler yapan Sony, Xperia Sola'yı da boş geçmemiş. Sony, üst uç seviye telefonlarında tamamen özgün tasarımlar sunarken, giriş seviye telefonlarının bazılarında da yine üst modellerin benzer halleri kullanılabiliyordu. Xperia Sola, bu gruba dahil değil. Yanar dönerli beyaz renkli kasa, ön tarafta yerini bilindik Sony ekranına bırakıyor. Ekran kısmının alt tarafında bir Xperia yazısı yer alıyor ve tepesinden gelen aydınlatma ile geceleri parlıyor. Zaten Sony'nin ekstra aydınlatmalı kasalarına bir hayli alıştık. Şık görüntüsünü kirleten tek detay, kulaklığın yanında yer alan sensör ve LED'in fazlasıyla dikkat çekici bir görüntü sergiliyor olması.
Ergonomik açıdan da başarılı olan telefon, özellikle ince tasarımıyla dikkat çekiyor. 9.9 mm kalınlığındaki düzgün tasarımlı kasası, rahat bir tutuş sağlıyor. Xperia Sola, tombul kardeşi Xperia U'dan çok daha cazip bir görüntü sergiliyor. Tabii 107 gramlık ağırlığı da laf arasına eklemek gerek.
Ses ayar tuşları, kamera deklanşörü ve USB bağlantısı sağ tarafta yer alırken, kilit tuşu sol üst tarafa konumlandırılmış. En tepede de mikrofon bağlantısı yer alıyor. Tuşların yerleri konusunda bir sıkıntısı olmasa da, kameranın deklanşör tuşunun biraz ağır olması sebebiyle yaşattığı el titremesi, bazı durumlarda sıkıntı yaratabiliyor. Bunun dışında rahat ve kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Sony ve Android 2.3.7
Xperia Sola, Sony'nin başarılı TimeScape arayüzünü kullanıyor. Bu arayüz, her menünün derli toplu ve görselliğin ön planda olmasıyla dikkat çekiyor. Sık sık ihtiyacınız olacak her türlü bağlantı ilgili yerlerde bulunuyorken, seyrek bir şekilde ihtiyaç duyacağınız her türlü menü göz önünden çekilmiş durumda. Bu durum özellikle iOS'tan Android'e ilk adımı atanlar için büyük avantaj. iOS'tan geçiş yapan kullanıcılar, karışık menülere sahip telefon kullanmak istemeyeceklerdir.
Sony'nin bazı telefonlarını hala Android 4.0'a geçirmemiş olması, elbette ki bazı kullanıcıları rahatsız etmekte. Sony'nin ICS için bu kadar geç kalmasının sebebi, muhtemelen fazlasıyla özenli bir yazılım işi çıkarıyor olmalarından kaynaklanıyor. Hali hazırda Android 4.0'a kavuşmuş olan telefonlarıyla karşılaştırıldığı zaman Xperia Sola, yazılım konusunda ufak bir performans kaybı (kayıpdan ziyade ICS'nin getirdiği ekstra hızlılığın olmaması) ve Google Chrome'dan başka çok da önemli bir eksiği bulunmuyor. Zaten en geç yılbaşına kadar telefonun ICS'ye kavuşacağını düşünüyorum.
Bravia Engine destekli ekran
Telefonun ekranı oldukça geniş bir kullanım açısı sunabiliyor olmasının yanısıra, renkleriyle de dikkat çekiyor. 3.7 inç boyutundaki ekran, 480 x 854 piksel çözünürlük sağlayabiliyor. Bu çözünürlük, bu boyutta sağlanınca ortaya 265 ppi yoğunluk değeri çıkıyor. 265 ppi da, piksellerin neredeyse görünmez bir hal almasını sağlıyor. Giriş - orta seviye arası için, gayet yeterli bir miktar.
Ekranın en dikkat çekici yanı tabii ki güneş altında oldukça net görünüyor olması. Sony üst seviye telefonlarında kullandığı bu özelliği, Xperia Sola'ya da aktarmış. Fakat aktarırken ufak bir meseleyi atlamış: ekranın parmak izi tutuyor olması. Üst seviye için kullandığı ekranların camları çok fazla kir tutmadığı için, güneş altında her daim net bir şekilde görülebiliyor. Fakat Sola'nın ekranı, üst seviyelere nazaran daha fazla kir tutuyor ve güneş altındaki başarısını bir nebze olsun engelliyor.
Exmor R sensörü, Sola'da
Sony'nin az ışık altında daha iyi performans sağlamasını mümkün kılan Exmor R sensörü, Xperia Sola modelinde de yer alıyor. Sola'nın çekebildiği 5 megapiksellik fotoğraflar, iyi sayılabilecek bir kalite sunabiliyor. Netlik konusunda, elbette ki 8 megapiksellik fotoğraflar ile yarışamıyor. Fakat yine de "ne iyi, ne kötü" diyebiliriz.
Telefon, aynı zamanda 720p video kaydı da alabiliyor. 30 fps hızından ödün vermeyen Sony, video kalitesi konusunda oldukça başarılı iş çıkarabiliyor. Arka panelde bir tane LED aydınlatma yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Ürünün ön tarafında herhangi bir kamera yer almıyor.
Çift çekirdekli işlemci
Sony Xperia Sola, içerisinde 1 GHz hızında çalışan Cortex-A9 çift çekirdekli işlemci barındırıyor. İşlemcinin içerisinde, Mali-400 GPU'su yer alıyor. 512 MB RAM de, cihazın içerdiği donanımların arasında. Sola, bu haliyle ortalama bir performans sağlıyor. Normal kullanımda herhangi bir durumda kanser edecek kadar bekletmiyorken, menülerde de %100 akıcılığı yok. Geçişler hızlı, menüler yarı akıcı, sorunsuz bir şekilde günlük kullanım gerçekleştirilebiliyor. Çok sayıda yazılım açılınca, elbette zaman zaman 512 MB RAM'in ufak çaplı sıkıntısını yaşayabiliyoruz.
Oyunlardaki performans ise çok da sorun yaratmayacak biçimde. Orta seviye oyunları, üründe sorunsuzca oynayabiliyoruz. Android 2.3 kullanıyor olmasına rağmen, pek çok akıllı telefonu testlerde gerisinde bırakıyor.
İnce kasaya küçük batarya
İçerisinde 1320 mAh batarya bulunan Xperia Sola, günlük kullanımda 1 gün kadar dayanabiliyor. Ürünün bataryasının küçük olması, elbette ki inceliğinden kaynaklanıyor. Fakat yine de ekranın küçük olmasından kaynaklı, orta seviye bir süre dayanabiliyor. Tabii bu noktada Sony'nin telefonlarındaki hızlı şarj yöntemi devreye giriyor.
Sony'nin tüm telefonlarında olduğu gibi Xperia Sola'da da, şarj süresi bir hayli kısa. Ayaküstü şarja taktığınız zaman yarım saatte yaklaşık %70'inin doluyor olması da oldukça iyi iş görüyor. Denk geldikçe şarja takarak, oldukça iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz.
Sonuca gelecek olursak, 800 - 850 TL fiyat aralığı için gayet iyi bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. İlla ki bir eksisinden bahsetmek gerekirse, 512 MB RAM'in arada sırada yavaşlamalara sebep olması diyebiliriz. Onun dışında gerek arayüzü, gerek inceliği, gerek müzik kalitesi, gerekse diğer medyaların oynatımındaki başarısıyla bizden geçer not alıyor Xperia Sola.
+ Hatrı sayılır performans
+ Tertemiz arayüz
+ Tasarımı ergonomik açıdan oldukça iyi
+ Clear Bass'ın ta kendisi
- Beraberinde gelen kulaklıklar daha iyi olabilirdi
- Ekran çok kirleniyor