Dünyanın dört çekirdekli ilk tablet bilgisayarı ASUS Transformer Prime'ı test merkezimizde ağırladık. İşte piyasanın en güçlü tableti.
İşlemci: 1.4 GHz dört-çekirdekli Cortex-A9 (NVIDIA Tegra 3 çipsetli)
Grafik İşlemci: ULP GeForce
Bellek: 1 GB
Depolama: 32/64 GB
Ekran: 10.1 inç (1280 x 800 piksel çözünürlüklü) Super IPS+ LCD, kapasitif dokunmatik
Kamera: 8 MP oto-fokuslu, LED flaşlı, 1080p kayıt yapabilen arka kamera ve 1.2 MP ön kamera
Giriş/Çıkışlar: 3.5 mm kulaklık, micro-HDMI, microSD kart okuyucu (Dock üzerinde USB 2.0, SD kart okuyucu)
Ölçüler: 263 x 180.8 x 8.3 mm (Dock ile 263 x 180.8 x 17 mm)
Ağırlık: 586 gr (Dock ile 1.1 kg)
Tablet kavramına piyasaya çıktığından beri sıcak bakmıyorum. 'Dizüstü bilgisayar varken, neden tablet kullanayım ki?' düşüncesi var hep aklımda. Dokunmatik ekranı ve pil ömrü bir avantaj tabii ki, fakat mobil bir cihaz kullanacağımda, rahat rahat yazı yazmak isterim. Hem işim dolayısıyla, hem de sosyal ağları rahat kullanabilmek ve tarayıcıda adresleri rahat yazmak amacıyla fiziksel bir klavyeyi her zaman dokunmatik ekrana tercih ederim. Ayrıca kafamdaki diğer bir soru da 'Akıllı telefonun yetersiz kaldığı neresi var ki?' idi.
Benim gibi düşünenler için ideal cihazlar da var piyasada. 'Tablet' adı altında piyasaya sürülen ASUS Eee Pad Slider ve ASUS Eee Pad Transformer, fiziksel klavyesi olan yani aynı zamanda hem bir dizüstü hem de tablet işlevi gören cihazlar. Bir diğer alternatif de Samsung'un dev ekranlı telefon, mini ekranlı tableti Samsung Galaxy Note.
Fiziksel klavye şeklindeki dockuyla ASUS Eee Pad Transformer, tabletler arasında yeni bir segment yarattı diyebiliriz. CES 2012'de Lenovo'nun da aynı konseptte ürettiği Lenovo IdeaPad S2'yi de gördük. Fakat diğerleri yetişene kadar ASUS, yeni Transformer'ı piyasaya sürdü.
Dünyanın ilk 4 çekirdekli tablet bilgisayarı sıfatıyla karşımıza çıkan ASUS Eee Pad Transformer Prime'ı biz de zevkle test merkezimizde ağırladık.
Tasarım:
İlk Transformer, tasarım bakımından tam da benim istediğim, ideal tablet modeli olarak karşımıza çıkmıştı. Klavye şeklindeki docku sayesinde hem bir fiziksel klavye sahibi oluyor ve rahatlıkla tabletinizde yazı yazıyordunuz hem de cihazınızın pil ömrünü oldukça uzatıyordunuz. Transformer yenilikçi bir üründü, tasarımı çok iyiydi, ama Transformer Prime tasarım konusunda bizi biraz hayal kırıklığına uğrattı.
Transformer'a nazaran daha ince bir cihaz Transformer Prime. Genel olarak ölçüleri küçülmüş, fakat ekran boyutu aynı kalmış.
Görünüş olarak ise ilk Transformer'ı daha iyi bulduğumu söyleyebilirim. Köşeli, keskin hatlarıyla Transformer oldukça şıktı, Transformer Prime'da ASUS hatları daha yuvarlaklaştırmış.
Metalik dış kaplaması kesinlikle parmak izi tutmuyor, kolay kolay çizilmiyor. Sürekli açıkta taşıyacağınız bir cihaz için bu çok önemli bir unsur. Görsel olarak mat renkleri daha şık bulsam da metalik bir kaplama, mat renkli bir kaplamaya nazaran çok daha uzun süre temiz görünüyor.
İlk Transformer'da ekran parçasının docka takılması zor ve bol ittirmeli, kaktırmalı bir işlemdi. Transformer Prime'da bu eksikliği düzeltmişler. Herhangi bir yüzeye koymadan da bir elinizde dock, diğer elinizde ekran varken rahatlıkla takabiliyorsunuz. Dock ile ekranın birleştiği noktaya konulan küçük süngerler de ekranınızın bu işlem sırasında çizilmesinin önüne geçiyor.
Transformer serisinin klavyeli olması çok güzel bir düşüncenin ürünü. Fakat aynı oranda 'Klavyeyi nasıl daha iyi yapabiliriz' diye kafa yorulmamış. Tuşlar bazen basmıyor ya da takılı kalabiliyor. Bu sorun Android ile ilgili, yazılımsal bir sorun da olabilir tabii ki. Ayrıca çok gerekli olmasa da klavyenin 3-4 cm kadar daha yükselmesini sağlayacak ayaklar ya da kutu içerisinden çıkacak ayrı bir stand hoş olabilirdi.
Klavyenin alt kısmında bir de touchpad bulunuyor. Klavyede yaı yazarken kapatmanızı öneririm, yoksa elinizin çarpıp imleçi başka yere tıklaması kaçınılmaz.
Yazılım:
ASUS Transformer Prime, Android 4.0 yüklü olarak satılacak yakın zamanda. Fakat incelemeyi yaptığımız şu sıralarda hala firmware yayınlanmış değil. Biz de ürünü Android 3.2.1 Honeycomb yüklü olarak test ettik. Android 4.0 güncellemesi ise çok yakın zamanda, muhtemelen bir hafta içerisinde, yayınlanacak. Eğer cihazı o zamana kadar elimizde tutabilirsek, incelememizde bir güncelleme yapacağız.
Android'i baştan anlatıp sizleri sıkacak değilim, o yüzden Transformer Prime üzerindeki, onu özelleştiren noktalara geçiyorum.
Nvidia Tegra 3'ün gücünü arkasına alan cihaz, bu gücü gösterebilmek için de özel uygulamalara ihtiyaç duyuyor. Nvidia Tegra Zone uygulaması ile işlemcinizin tam gücünü gösterecek uygulamalara ulaşabiliyorsunuz. Bu uygulama Android Market'i kullanan bir nevi katalog olduğu için ücretli uygulamaları görüyor fakat ne yazık ki satın alamıyorsunuz. Yine de daha önce bir Android cihazda oynamadığım pek çok yeni oyun keşfettiğimi söyleyebilirim.
Transformer Prime'ın dikkat çeken bir diğer yüklü yazılımı da MyCloud. Adından anlayabileceğini gibi bulut üzerinde dosyalarınızı yedekleyebiliyor, masaüstü bilgisayarınız ya da diğer mobil cihazlarınızla senkronize edebiliyorsunuz.
Android için geliştirilmiş en iyi ofis yazılımı diyebileceğim Polaris 3.0 da yüklü olarak geliyor. DOC, XLS ve PPT uzantılı dosyaları açıp düzenleyebilir ya da yaratabilirsiniz. Bu uzantılar sayesinde de rahatlıkla Windows ya da Mac OS yüklü bilgisayarınızda açabilirsiniz.
SuperNote da artık alışık olduğumuz pek çok not alma yazılımından bir tanesi. ASUS Transformer Prime'da yüklü geliyor, ama keşke Transformer Prime'ın yanında bir de kalem gelseydi. Cihazın üzerinde bir de kalem yuvası olsaydı ve bu şekilde not alabilseydik tadından yenmezdi.
Donanım ve Performans:
Gelelim fasulyenin faydalarına... ASUS Transformer Prime'ın en iddialı olduğu nokta donanımı. Dünyanın ilk 4 çekirdekli tablet bilgisayarı ve aynı zamanda merakla beklediğimiz Tegra 3'ün de tanıtım cihazı diyebiliriz. Nvidia Tegra 3 çipsetli, dört çekirdekli Cortex-A9 işlemcisi tek çekirdekte 1.4 GHz, çok çekirdekte ise 1.3 GHz hızında çalışıyor. İçerisindeki ULP GeForce grafik çipi sayesinde 2560 x 1600'a kadar çözünürlükleri destekliyor. Kal-El kod adlı Tegra 3, Tegra 2'den üç kat daha hızlı bir işlemci.
Transformer Prime'ın üzerinde 1 GB RAM bulunuyor. Mobil cihazlar arasında en yüksek kullanılan miktar zaten 1 GB, bu da her mobil uygulama için fazlasıyla yeterli (bu sözlerimi 3 sene sonra okuyup güleceğim gibi geliyor).
ASUS Transformer Prime, piyasadaki tartışmasız en güçlü tablet bilgisayar. Yaptığımız 3D testlerinde, piyasadaki tüm tabletlerden ve akıllı telefonlardan yüksek grafik puanları almayı başardı. Mobil cihazları ağlatan 3D grafik testlerinde bile 50-55 FPS altına kesinlikle düşmedi. Elimde sayısal veriler olmamakla beraber, Transformer Prime'dan gördüğüm kadarıyla Tegra 3 grafik konusunda Intel'in güncel dahili grafik çözümü HD Graphics 3000'den daha güçlü. Bunu da hem PC hem Android versiyonu bulunan Dungeon Defenders oyununa bağlayarak söylüyorum.
ASUS Eee Pad Transformer Prime 32 ya da 64 GB dahili hafıza seçenekleriyle satılıyor. Bunun yanında SD kart ve ayrıca microSD kart girişleri bulunuyor. Üstüne USB 2.0 bağlantı seçeneğiyle bir harici disk de bağlayabilirsiniz. Yani depolama alanı sorunu çekmezsiniz. Yazılım bölümünde söylediğim gibi bulutta da ASUS sizlere bir alan veriyor ve bu alanı da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Depolama alanı konusunda sıkıntı yok, fakat Tegra 3 ile standartları yükselten Transformer Prime'ın girişleri bana kalırsa yetersiz. 3.5 mm kulaklık, micro-HDMI, microSD kart okuyucu (Dock üzerinde USB 2.0, SD kart okuyucu), cihazın üzerindeki girişler. Her fırsatta anakartta dünya lideri olduğunu dile getiren ASUS'tan USB 3.0 ve HDMI çıkışları da beklerdim açıkçası. Ya da kutu içeriğinde ara kablolarla bu girişler ve LAN kablosu girişi de sağlanabilirdi.
Cihazın ekranını çok beğendim. 10.1 inçlik bir ekran için 720p videoları oynatmanıza imkan sağlayan 1280 x 800 çözünürlük oldukça iyi. Fakat ilk Transformer'ın da çözünürlüğü aynıydı. Super IPS+ ekran oldukça canlı renkler ve yüksek parlaklık sunuyor. Bu sayede güneşin altında bile rahatlıkla ekranı görebiliyorsunuz.
ASUS Transformer Prime'ın kamerasını ne yazık ki test etme şansım olmadı, elime gelen cihazdaki yazılımsal problem nedeniyle kamera açıldığı gibi kapanıyordu. Başta dediğim gibi Android 4.0 gelirse yakın zamanda, bu sorun da çözülecek ve ben de güncellememe kamera özelliklerini de ekleyeceğim. (Ayrıca bir not: Zaten tabletin arka kamerasını kim kullanır ki?)
Sonuç:
ASUS Eee Pad Transformer, tablet ve dizüstü bilgisayarı olabilecek en iyi şekilde birleştiren, yenilikçi bir üründü. Transformer Prime ise ilk Transformer'ın gücü çok çok arttırılmış kardeşi diyebilirim. Görünüş ve fonksiyonellik açısından birbirlerinden farkları yok, fakat Transformer Prime piyasadaki en güçlü tablet.
Hem dokunmatik ekrana muhtaç kalmadan, tam boyutlu bir klavyeyla yazı yazabilir, ya da isterseniz klavyesini bir kenara bırakıp mobil bir cihaz sahibi olabilirsiniz. Yine klavye içerisindeki yetek bataryadan tabletinizi şarj edebilir, 12 - 18 saat kadar tabletinizi tek şarjda kullanabilirsiniz.
Fiyatı şimdilik biraz tuzlu olsa da, ultrabooklar kadar güçlü olduğunu düşündüğüm ASUS Transformer Prime'ı performans düşkünlerine tavsiye ederim.
ASUS Eee Pad Transformer Prime - TeknoKulis Forum
+ Bloatware değil, faydalı uygulama desteği
+ Dock ile birlikte uzun pil ömrü
+ Parlak ekran
- Yüksek fiyat
- Klavye daha iyi olabilirdi
- Netbook boyutundaki, tam boyutlu klavyeli bir cihaza göre girişler yetersiz