Birçok kez yeni oluşturulmaya çalışılan sınıfın ilk üyelerinin başarısız olması durumuna alışkın olmamıza rağmen Samsung oluşturduğu bu sınıfa çok başarılı bir cihaz sunmuş.
İşlemci: 1.4 Ghz çift çekirdekli ARM Cortex-A9
Grafik işlemci: Mali-400MP
Bellek: 1 GB RAM
Depolama: 16/32 GB dahili, 32 GB microSD destekliyor
Ekran: 1280 x 800 çözünürlüklü, 5.3 inç (285 ppi)
Kamera: 8 MP otofokuslu kamera. Ayrıca önde 2 MP kamera.
Ölçüler: 146.9 x 83 x 9.7 mm
Ağırlık: 178 gr
Tek satır, renksiz ekranlarla üretilmeye başlayan cep telefonları, zamanla renkli ekranla tanıştı. İlk akıllı telefonların ekranları zamanının en yüksek çözünürlüklü, en çok renk gösterebilen ekranlarına sahip olsalar da basit bir WAP sayfasını görüntüleyebilmekten başka birşey yapamıyorlardı. Büyük boyutlardaki telefonların alay konusu olduğu zamanlara inat teknolojinin gelişmesiyle ekran boyutları dolayısıyla da cep telefonlarının boyutları(kalınlık hariç) büyümeye başladı.
Tabii ekran boyutunun büyümesinin asıl nedeni mobil internetin yaygınlaşması oldu. Kullanıcılar artık bilgisayarlarındaki web deneyimine yakın bir deneyimi cep telefonlarından beklemeye başladırlar. Bu beklenti mobil işlemcilerin de gelişmesi ile üreticilerin ekran çözünürlüklerini ve boyutlarını büyütmesine sebep oldu.
Kısa bir süre öncesine kadar 4.3 inç ekranlar akıllı telefonlar için kullanılabilecek en büyük ekranlar olarak görülüyordu. Daha büyük ekranlı bir telefonun taşınabilir olmayacağı kanısı hakimdi. Bu düşüncelerin aksine Samsung, 5.3 inçlik ekrana sahip Galaxy Note modelini tanıttı. Telefon sadece ekranının devasa boyutuyla değil, yüksek çözünürlüğü ve yüksek donanım özellikleri ile de dikkatleri çekiyor.
Tam bu noktada böyle sıradışı bir modelin asıl çıkış nedenini de açıklamak gerek. iPad'in çıkışı ile tablet bilgisayar pazarı öngörülerin üzerinde talep görmeye başladı. Android'in de tablet pazarına girmesi ile bir çok üretici kendi tabletlerini üretmeye başladı. Tablet bilgisayarların çoğu ortalama 7-10 inç büyüklüğünde ekrana sahipler. Bu boyut ne yazık ki her an yanınızda taşıyabileceğiniz, cebinize sığdırabileceğiniz bir boyut değil. İşte tam bu noktada kullanıcıların "Keşke tabletimin ekran çözünürlüğünde, aynı donanım özelliklerine sahip bir cep telefonum olsaydı." isteğine Samsung kayıtsız kalamadı ve Galaxy Note'u piyasaya sundu.
Galaxy Note incelememizin giriş yazısının ardından cihazın detaylı incelemesine geçebiliriz.
Tasarım ve Ekran :
Devasa boyutu Galaxy Note'u ilk kez gördüğünüzde yüzünüzde şaşkın bir gülümseme oluşuyor. O an aklınıza gelen ilk düşünceler bu kadar büyük bir telefonu "nasıl taşırım", "nasıl kullanırım" oluyor. Ne zaman ki cihazı elinize aldığınızda şaşkınlığınız 2 kat artıyor. Çünkü incecik yapısı ve hafifliği ile biraz önce devasa görünen telefon artık o kadar da büyük gelmiyor size. Cebinize koyduğunuzda ise ince yapısı nedeniyle fazla bir rahatsızlık vermiyor.
Asıl şoku cihazı açtığınızda o pırıl pırıl 5.3 inçlik 1280x800 çözünürlüklü Super AMOLED erkanı gördüğünüzde yaşıyorsunuz. Yüksek çözünürlük, yüksek kontrast değerleri ve parlaklık, canlı renkler ile sınıfının en üst değerlerine sahip bu ekrana bakmaya doyamıyorsunuz.
Galaxy Note'un bende ilk anda bıraktığı etkiden biraz bahsettikten sonra biraz da kasa tasarımından detaylı olarak bahsedeyim. Telefonun ön yüzünde 5.3 inçlik ekranını, ekranın altında Samsung Galaxy serisinde standart hale gelen 2 adet dokunmatik buton ve 1 adet fiziksel buton, ekranın üst kısmında ise Samsung logosu ve 2 megapiksellik ön kamerayı görebiliyoruz. Arka yüzde ise Samsung logosu, 8 megapiksel kamera lensi, LED flash, hoparlör ve alt kısımda telefonun kaleminin üst kısmını görülüyor. Alt kenarda micro USB girişi, üst kenarda 3.5mm kulaklık çıkışı, sol kenarda ses butonları ve sağ kenarda ise güç düğmesi konumlandırılmış.
Samsung Galaxy serisinde olduğu gibi kasa yine plastik olarak tasarlanmış. Bu sayede kasa ağırlığı minimum seviyede tutulmuş. Malzeme kalitesi olarak ortalamanın biraz üstü diyebilirim. Her ne kadar kasada herhangi bir kalite problemi ile karşılaşmış olmasam da bu fiyattaki bir ürünün kasasında daha kaliteli bir malzeme kullanılmasını bekliyor insan fakat tabii ki boyut göz önüne alındığında kasanın alüminyum olması telefonun taşınabilirliğini kesinlikle azaltacaktı. O nedenle sanırım Samsung plastik kasa kararında doğru karar vermiş diyebilirim. Bu arada belirtmem gerekiyor ki Samsung'un Galaxy Note'da kullandığı plastik kalitesi gerçekten üst seviye.
Performans :
Birçok akıllı telefon kullanıcısı için en önemli kriterlerden biri de performans. Söz konusu Galaxy Note olduğunda performans başlığı altında uzun cümleler kurmak gereksiz diyebilirim. Tek kelime ile "Başarılı" veya iki kelime ile "Performans Canavarı" desem hakkını vermiş olurum sanırım. 1.4 Ghz'lik çift çekirdekli Cortex-A9 işlemcisi, MALI-400MP GPU'su ve 1 GB RAM'i ile performans konusunda hiçbir soru işareti bırakmıyor aklınızda.
Yüksek çözünürlüklü ekranına rağmen gerek arayüz, gerek browser,gerekse oyunlarda gözle görülür hiçbir performans problemi yaşatmıyor.
Özellikle de Android 4.0 Ice Cream Samdwitch güncellemesini alması ile performans konusunda çok daha iyi işler çıkaracağını söyleyebilirim.
Pil ömrü konusunda Samsung Galaxy Note standardın pek dışına çıkamamış. Her ne kadar 2500mAh gibi çok büyük kapasiteli bir pile sahip olsa da standart bir akıllı telefon kullanıcısı için her gün şarj edilmesi gereken bir telefon.
Kamera :
Galaxy Note kamera olarak küçük kardeşi Galaxy S2 ile aynı 8 megapiksel kamerayı kullanıyor. Teknolojiyi yakından takip edenler Galaxy S2'nin kamera kalitesinin en üst sınıfın dahi en iyilerinden birisi olduğunu bilirler. İşte aynı durum Galaxy Note için de geçerli.
Full HD (1080p) 30 fps video kaydı yapabilen kamerası, LED flaşı ile düşük ışıklı ortamlarda da fotoğraf ve video çekebilmenize olanak sağlıyor. Deneme çekimlerim sonucunda özetle şunu söyleyebilirim ki : "Eğer bir Galaxy Note kullanıcısı iseniz ve şu küçücük cebe sığan kompakt fotoğraf makinelerinden bir tanesine sahipseniz, artık o kompakt makinenizi çöpe atabilir veya bir arkadaşınıza hediye edebilirsiniz."
Arayüz, Yazılımlar ve Kalem
Galaxy Note, Samsung'un en son arayüzü olan Touchwiz UI v4.0 yüklü olarak geliyor. Touchwiz UI her ne kadar Google'ın Nexus serisi telefonlarındaki o basit arayüz kadar akıcı olmasa da yine de en başarılardan biri olduğunu söyleyebilirim. Tabii Galaxy Note'un yüksek donanım özellikleri de arayüzün akıcılığının en önemli sebebi. Touchwiz UI, 4.0 versiyonu ile kişiselleştirilebilme konusunda çok daha zengin bir hal almış.
Telefonda yüklü gelen uygulamalar, widget'ların kullanışlı ve faydalı olduğunu söyleyebilirim. Önceden yüklü gereksiz uygulama sayısı çok az. Özellikle de Polaris Office gibi bir uygulamanın böyle bir telefona önceden yüklü sunulması artı bir özellik.
Samsung Galaxy Note'un reklamlarında en fazla öne çıkarılan donanımı olan S-Pen yani kapasitif kalemi, telefonu rakiplerinden ayıran en önemli özelliği. Aslında dokunmatik ekranlı cihazların ilk zamanlarında kullanılan resistive ekranlardan alışkın olduğumuz kalem ilk defa kapasitif ekranlı bir cep telefonunda karşımıza çıkıyor.
Öncelikle kalem kullanım deneyimi resistive ekranlı bir cihaza göre göre çok farklı. Çok daha hassas ve kullanışlı. Ayrıca kalemin basıncı algılama özelliği sayesinde gerçek bir kalem deneyimi yaşatmak için yazı yazarken hafifçe bastırdığınızda silik fazla bastırdığınızda koyu yazması sağlanıyor. Kalem kullanımı ile ilgili uygulamalar Galaxy Note'da yüklü olarak geliyor.
Not almak konusunda hala kalemin kullanımının gerçeğine oranla fazla başarılı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle de modele adını veren bu özelliğin not almak değil daha çok zaman geçirmek ve eğlenmek için başarılı bir özellik olduğunu söylemek zorundayım.
Son olarak dokunmatik klavye konusuna değinmek istiyorum. Özellikle de benim gibi iri elli insanlar için dokunmatik klavye bazen işkenceye dönüşüyor. İşte bu noktada Galaxy Note tüm telefonlardan bir adım öne çıkıyor. Kullandığım süre boyunca dokunmatik klavyede neredeyse hiç hatasız yazmadım diyebilirim.
Sonuç :
Samsung Galaxy Note ile tablet-telefon arası ayrı bir sınıf oluşturmuş görünüyor. Birçok kez yeni oluşturulmaya çalışılan sınıfın ilk üyelerinin başarısız olması durumuna alışkın olmamıza rağmen Samsung oluşturduğu bu sınıfa çok başarılı bir cihaz sunmuş.
Galaxy Note, yüksek donanım özellileri, göz alıcı devasa ekranı, hafif ve ince yapısı, başarılı kamerası, kalemi gibi daha birçok özelliği ile kesinlikle tercih edilebilecek bir telefon.
Android 4.0 güncellemesini aldıktan sonra genel performansının, özellikle de web performansının çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Son olarak Samsung Galaxy Note'u kimler tercih etmeli :
· Cebine sığdığı sürece telefonun boyutlarını önemsemeyenler.
· Tabletsiz yapamayan ama her an yanında taşıyamadığı için telefondan tablet deneyimine benzer deneyim bekleyenler.
· Bütün gün telefonundan internete giren ama bilgisayarındaki web deneyimine yakın bir deneyim bekleyenler.
· Performansa çok önem veren, kesinlikle akıcı çalışan bir cihaz isteyenler.
· Gerek video, gerekse fotoğraf kalitesi konusunda en iyisini arayanlar.
· Kalem ile resim çizmek, fotoğraflarda düzenleme yapmak ve bazen not tutmak isteyenler.
· Telefonunu yüksek çözünürlüklü video izlemek için kullananlar.
Kimler tercih etmemeli:
· Telefonun boyutuna ve hafifliğine önem verenler.
· Telefonu tek elle kullanmak isteyenler.(Galaxy Note ne yazık ki tek elle rahatlıkla kullanılacak bir telefon değil.)
Burçin Büyükçakıroğlu
+ Göz alıcı 5.3 inç 1280x800 Super AMOLED ekran
+ Yüksek Performans
+ Kapasitif kalem ve kalem uygulamaları,
+ Başarılı kamera performansı
Eksiler :
- Fiyat
- Birçok kullanıcı için büyük sayılabilecek boyutları