ASUS'un netbook'a dönüşebilen tableti Transformer, test merkezimizin konuğu oldu.
İşlemci: NVIDIA Tegra 2 (1.0 GHz)
Bellek: 1 GB
Depolama: 16/32 GB
Ekran: 10.1 inç (1280 x 800 piksel)
Girişler: USB 2.0 (2 adet) mini HDMI, kulaklık girişi, SD kart okuyucu
Ölçüler: 271 x 171 x 12.98 mm
Ağırlık: 680 gr
2011'in ilk yarısında ASUS'un CEO'su sahnede "büyük bir sürprizleri" olduğunu duyurduğunda tahmin ediyoruz ki kimse Eee Pad Transformer gibi bir üründen bahsettiğini anlayamamıştı. Eee Pad Transformer, Eee Pad Slider ile birlikte netbook ve tablet arasında gidip gelen kullanıcıları bu büyük ikilemden kurtarabilecek melez bir cihaz. Slider, kızaklı klavyesi ile netbooka dönüşüyorken Transformer ise klavye ve touchpad'i olan dock'u ile kullanıcılarına netbook rahatlığını vaad ediyor.
Eee Pad Transformer'ın ilk gözünüze çarpan özelliği eminiz ki klavye ve touchpad destekleyen dock'u olmuştur. Normal bir tablet gibi kullanabildiğiniz Transformer, bu dock sayesinde netbooktan farksız bir şekle bürünüyor. Dokunmatik ekranda yazı yazmakta sıkıntı çekenler ya da "touchpad veya mouse olmadan olmaz" diyenler için bu dock hayat kurtarıcı nitelikte. Tablet'in docka kolaylıkla takılıp çıkarılabilmesi ise cihazın artıları arasında.
Transformer'ın dockunun marifetleri arasında 2 USB 2.0 girişi, SD kart okuyucu ve çoklu dokunmatik desteği olan bir touchpad bulunuyor. Bunların yanısıra cihazda bir adet mini HDMI girişi ile başka bir ekran üzerinden 1080p film izlemeniz mümkün. Dock'un en önemli özelliği ise normalde 9.5 saat olan tabletin pil ömrünü 16 saate çıkarabilmesi. Tabletini gün içerisinde birçok farklı ortamda kullanmak zorunda kalan kullanıcılar için bu şarj süresi büyük bir önem teşkil edebiliyor.
Tablet, 10.1 inçlik LED WXGA ekranıyla 1280x800 çözünürlüğü destekliyor. Birim alan başına düşen piksel olarak Transformer'ın iPad 2'den daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 10 parmak çoklu dokunmatik desteği de tablete rahat bir kullanım sunuyor.
Tablet boyutları ile pek de ufak sayılmaz. 10.1 inçlik ekrana sahip olan tabletin kalınlığı ise 12.98 mm. 8.8 mm'lik iPad 2'nin yanında Transformer daha kalın duruyor ancak kullanırken bu kalınlık bir sorun teşkil etmiyor. 680 gramlık ağırlığı ile iPad 2'den 80 gram ağır olan tablet, kullanırken de kol yormuyor.
Tablet donanımıyla göz dolduruyor. Bir üst modeli diyebileceğimiz Slider'ın aksine Transformerda 1.0 GHz'lik Tegra 2 işlemci tercih edilmiş. 16 ve 32 GB depolama alanı seçenekleri bulunan tablette G-sensörü, ışık sensörü, jiroskop, e-pusula ve GPS bulunuyor. Arka yüzünde bulunan 5 megapiksellik kamera dışında ön tarafta bulunan 1.2 megapiksellik kamera ile görüntülü konuşma yapabilmeye de imkan veriyor. 1 GB'lık RAM'i de tablet pazarına bakacak olursak ortalama diyebileceğimiz bir kapasitede.
Google'ın tabletlere özel geliştirdiği işletim sistemi olan Android 3.0 ile piyasaya sürülen tablet, netbook ve tablet arasında ikilemde kalan kullanıcılar için kurtarıcı niteliğinde diyebiliriz. Transformer ile bu ikilemden tableti dock'a takarak ya da çıkararak kurtulabiliyorsunuz. Özellikle uzun süreli şarj süresi ile gün içerisinde aralıksız tablet ya da netbook kullanması gereken kişilerin dikkatini çekebilecek olan Transformer, ASUS'un tablet pazarına kazandırdığı sıradışı ve dikkat çekici bir ürün diyebiliriz.
+ Başarılı ekran
+ Uzun şarj süresi
+ Şık tasarım
- Dock takılıyken dokunmatikte ve klavyede takılmalar olabiliyor
- Dock'a takma işlemi daha kolay olabilirdi