Apple'ın ülkemizde merakla beklenen tableti satışa çıktı. Teknokulis olarak ilk günden iPad 2'yi edindik ve sizler için inceledik.
İşletim Sistemi: iOS 4.3
Ekran: 9.7 inç, 132 ppi, 1024x600 piksel çözünürlük, multitouch
Bellek: 512 MB LPDDR2
Hafıza: 16 GB,32 GB ya da 64 GB
Bağlantı: Bluetooth, Wi-fi, 3G, yan ürün ile HDMI desteği
Ölçüler: 241 x 186 x 8.8 mm
Ağırlık: 601 gr
Teknokulis.com da dahil olmak üzere, teknoloji sitelerinin en çok haber yaptığı ürünler kesinlikle iPad ve iPhone. Her ne kadar Teknokulis editörleri olarak daha çok Android taraftarı gibi görünsek de Apple'ın sürekli üst limiti belirleyen tasarımlar hazırlayıp, bunların içine en iyi donanımı koyduğunda hemfikiriz.
Yurtdışından getirenler pişman
Türkiye'de 29 Nisan itibariyle piyasaya çıkan ve ülkemiz standartları düşünülünce World of Warcraft'tan sonra en fazla insanı sıraya sokan ürün iPad 2 oldu. Amerika'da 11 Mart'ta satışa sunulan iPad 2, gecikmeli olsa da pek çok Avrupa ülkesiyle aynı anda ülkemize getirildi. Apple'ın daha önceki ürünlerinin Amerika ve Avrupa fiyatlarıyla kıyaslandığında uçuk fiyatlara ülkemize geldiği düşünülürse, iPad 2'nin 1000 TL gibi bir fiyatla ülkemize gelmesi bizleri şaşırttı. Yurtdışından alıp da iPad 2 getiren pek çok arkadaşımızın da şu an pişman olduğundan eminiz.
iPad 2'yi elinize aldığınızda tabii ilk dikkatinizi çeken şey inceliği. Zaten Steve Jobs'un gerçekleştirdiği iPad 2 lansmanında da tabletin 8.8 milimetrelik kalınlığı en çok öne çıkarılan özelliklerden bir tanesiydi. Daha sonra Samsung, iPad 2'den daha ince bir tablet ürettiğini iddia etse de, tarafsız kaynakların yaptığı ölçümlerde Samsung'un milimetrenin 3/10'u kadar daha kalın olduğu ortaya çıktı.
Etkileyici batarya ömrü
Birinci nesil iPad'e nazaran yüzde 33 daha ince olmasına rağmen iPad 2'nin 10 saatlik batarya ömründen fedakarlık edilmediği belirtiliyordu. Ürünü incelediğimiz süre içindeki şarjın azalma miktarı da üç aşağı beş yukarı bu süreyi doğrular nitelikteydi. Zaten tabletlerin netbook'lara nazaran daha çok tercih edilmesinin baş sebebi de bu uzun şarj süresi.
Bir Android kullanıcısı ve uzun süre iOS kullanmamış birisi olmama rağmen iPad'in arayüzüne alışmam çok kolay oldu. Fakat App Store'a kayıt olurken kredi kartı bilgilerimi Apple'ın zorla alması da beni açıkçası rahatsız etti. App Store'dan ilk çektiğim uygulama da artık bir ritüel haline gelen Angry Birds oldu. Angry Birds Rio HD'nin görünümü ve performansı Exper EasyPad P10AN ile aynıydı. Fakat konu 3 boyutlu uygulamalara geldiğinde iPad farkını açıkça belli etti.
Araba yarışı oyunlarında iPad 2'nin sensörlerinin ne kadar başarılı olduğunu çok rahat görebiliyorsunuz. Örneğin Android'li tabletlerin çoğunda sensörlerin hassaslığını hissedemiyorsunuz. Fakat iPad'i direksiyon olarak kullandığım oyunlarda çok hafif hareketleri bile tabletin algıladığını fark ediyorsunuz.
iPad 2 ekosistemi
iPad 2'nin donanımının yetersiz olduğunu yazan editörler de oldu. Fakat iPad 2 ekosistemine bir bütün olarak baktığınızda daha düşük donanımla daha iyi performans verdiğini görebiliyorsunuz. Ki zaten App Store'daki uygulamaların hepsi Apple cihazlarına yazıldığı için Android uygulamalarının aksine her uygulamayı rahatlıkla, tam performansla çalıştırabiliyorsunuz.
Ekran çözünürlüğü artık yeni nesil diyebileceğimiz tabletler ile aynı: 1024x768 piksel. Dokunmatik ise oldukça hassas ve başarılı. Ekranın parlaklığı da oldukça iyi. Bu sayede tableti masanın ya da dizinizin üzerine koyup 10 parmak yazı yazabiliyorsunuz. Diğer tabletlerin çoğunda tablete dik bir açıyla bakmadığınız takdirde ekranı neredeyse hiç göremiyorsunuz. iPad 2'de ise her açıdan görüntü net.
Flash desteği yok
Tüm iOS ürünleri gibi iPad 2'de de Adobe Flash desteği yok. Flash'ın olmaması tabi Android'li tabletlerin sörf yaparken (bu sözü de uzun zamandır kullanmıyordum, iyi oldu) bir adım öne geçmesini sağlıyor. Onun dışında Safari'nin de performansının daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Örneğin Teknokulis.com'un özel fontları birinci nesil iPad'de öntanımlı fontlarla kapatılırken, iPad 2'de PC ekranından gördüğünüz şekilde yükleniyor.
Lansmanında da bahsedilen konulardan bir tanesi iPad 2'nin hem önde hem arkada olmak üzere iki kamerasının bulunmasıydı. 30 FPS 720p video kaydı yapabiliyor iPad 2'nin kamerası. Fakat fotoğraf çekerken oldukça başarısız. Öndeki kamera ile Facetime uygulamasını kullanabiliyor, görüntülü görüşme yapabiliyorsunuz.
iPad 2'nin USB ve HDMI çıkışları bulunmuyor. Fakat yan ürün alarak iPad 2'nizden HDMI çıkışı da alabiliyorsunuz.
Sonuç olarak iPad 2 yine tabletlerin üst seviyesini belirlemiş. Beklediğimizden çok daha düşük bir fiyata satışa sunulan iPad 2'yi tablet almayı düşünen herkese tavsiye ediyoruz gönül rahatlığıyla.
+ 8.8 mm kalınlık
+ Uygulamalar arası hızlı geçiş
- Kamera çok zayıf
- Flash desteği yok
- USB yok, HDMI yan ürün ile var