Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde gezegen keşfedildi!
Avrupa Güney Rasathanesinden (ESO) bilim insanları, Barnard Yıldızı'nın yörüngesinde ilk kez gezegen gözlemlediler. Bilim insanları, Dünya'ya en yakın ikinci yıldız sistemi olan Barnard Yıldızı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundular.
Avrupa Güney Rasathanesinin (ESO) internet sitesinde yayınlanan haberde, "Very Large Telescope" (VLT) isimli gözlemevinde yapılan araştırmalar sonucunda bir yılı yaklaşık 3,15 Dünya gününe eş değer olan bir gezegen keşfedildiği ifade edildi. İşte detaylar...
Şili'de bulunan gözlemevinde yapılan 5 yıllık çalışmanın sonucu keşfedilen ve "Barnard b" adı verilen bu öte gezegenin yüzey sıcaklığının yaklaşık 125 santigrat derece olduğu saptandı.
"Barnard b"nin keşfinin, gözlemevinin Yüksek Kesinlikli Dairesel Hız Gezegen Araştırma Aracı (HARPS), Carmenes ve ESPRESSO spektrografları gibi birçok farklı araç ile teyit edildiği belirtildi.
Öte yandan araştırma verilerinin, 2018'de Barnard Yıldızı'na ait olduğu düşünülen bir gezegen keşfi üzerine yapılan çalışmanın verilerini desteklemediği görüldü.
Araştırma ekibi "Barnard b"nin keşfinin yanı sıra bu yıldızın yörüngesinde olabilecek 3 farklı öte gezegenin izlerine de rastladı.
Araştırmacılardan Jonay Gonzalez Hernandez, "Barnard b"nin şu ana kadar keşfedilmiş en düşük kütleli gezegenlerden biri olduğunu belirtti.
"Barnard b"nin yıldıza fazla yakın olduğu için Dünya'daki yaşama benzer bir yaşama sahip olmadığını vurgulayan Gonzalez Hernandez, gezenin yüzeyinde sıvı su bulundurmak için fazla sıcak olduğunun altını çizdi.
Çalışma, "Astronomy & Astrophysics" dergisinde yayımlandı.