Yerli sosyal medya uygulaması Yaay nedir? Yaay'ın özellikleri nedir? Kullanıcılara neler sunuyor?
Sosyal medya günümüzde artık olmazsa olmazlar arasında bulunuyor. Milyonlarca insanın bir ya da birden fazla sosyal medya hesabı var. Tabii ki bu durum diğer yandan büyük bir pazar da demek. Farklı girişimlerden farklı sosyal medya projeleri geliyor. Dünyanın birçok ülkesinden bu projelerle ilgili haberler geliyor. Ülkemizde de sosyal medya girişimleri var. İşte bunlardan biri olan yerli sosyal medya uygulaması Yaay kullanıcıların beğenisine sunuldu. Uygulama Google Play Store'da yer alıyor. Peki Yaay neler sunuyor? Diğer sosyal medya platformlarına göre farkı nedir? Özellikleri nedir? Lafı daha fazla uzatmadan Yaay'a daha yakından bakalım.
Sosyal medya platformları vazgeçilmezler arasında. Kullanıcılar birçok farklı amaçla sosyal medya platformlarını kullanıyor. Çektiği fotoğrafları paylaşanlar, ilginç bilgiler yayınlayanlar, günlük olarak kullananlar vs... saymakla bitmeyecek şekilde. Milyonlarca kullanıcının olduğu sosyal medya platformu, büyük bir pazar da demek. Bu pazarda yer almak isteyen birçok girişim var. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de bu girişimler için adımlar atılıyor. Yaay uygulaması da bunlardan biri.
YAAY UYGULAMASININ ÖZELLİKLERİ NEDİR? KULLANICILARA NELER SUNUYOR?
Genel olarak Yaay uygulamasına baktığımız zaman bazı açılardan Twitter'a benzetebiliriz. En başta mikroblog kısmı dikkat çekiyor. Bununla birlikte paylaşımlar yanıtlanıyor, beğeniliyor. Ancak beğenme kısmı daha çok Facebook gibi. Paylaşımlar Twitter'daki gibi retweet yapılabiliyor. Peki bu kadar mı? Tabii ki hayır! Yaay'ın en dikkat çekici kısımlarından biri ise 'beğenmeme' butonuna sahip olması. Twitter, Facebook, Instagram gibi ana akım platformlarda kullanıcılar uzun zamandır beğenmeme butonu istiyordu. Bu konuyla ilgili bazı zamanlar haberler gündeme geldi, ama beğenmeme özelliği hiç bir zaman ana akım sosyal medya uygulamalarına eklenmedi. Kısaca kullanıcılar Yaay'da paylaşımları beğenmeyebilir.
Yapılan açıklamaya göre Yaay, sosyal medya platformlarındaki pek çok özelliği tek bir uygulamada bir araya getirerek, özellikle gençlerin kullanım alışkanlıkları düşünülerek kurgulandı.
ÇIKIŞ NOKTASI GENÇLER
Platforma ilişkin açıklama yapan Emre Meriç, "Önceliğimiz ve çıkış noktamız; farklı ve gençlerin dikkatini çekecek dinamik ve yenilikçi bir platform oluşturmaktı. Dünyada mesaj, görsel ya da video odaklı çeşitli platformlar yer alıyor. Yaay'ı bu oluşumlardan ayıran en büyük özelliği, kategorilere ayrılmış yapısı ve içerik paylaşımına göre kullanıcılarına 'rozet' uygulaması olacak. Uygulamamız; kendine özgü yapısıyla, sosyal çevre oluşturma, gündem ve haber takibi, doğru bilgiye ulaşma ve bilgilendirme gibi süreçlerde yepyeni bir deneyim sunacak" dedi. Meriç, "Yaay'da içerikler, konularına göre birbirlerinden ayrıştırılarak, konuların daha rahat takip edilebilmesi konforu sağlanıyor. Örneğin, bir kullanıcı, yalnızca haberleri takip etmek istiyorsa, kategorileri buna göre düzenleyip platformu kullanabiliyor" diye konuştu.
YENİLİKLER YOLDA
Meriç, "Yaay'ı yurt dışında da ilgi uyandıracak bir mecra olarak konumlandırdık. Uygulamanın genel karakterini belirlerken, bölge ülkelerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını inceledik. Kısa vadede çevre ülkelerde de Yaay'ın kullanımının kabul göreceğine inanıyoruz. Tüm alt yapı geliştirmelerimizi evrensel bir sosyal medya dili ve görsellik algısı üzerinden şekillendirdik" dedi.
Yaay'ın hayata geçmesi ile beraber sürekli kendini yenilemeye devam edecek bir platform kurguladıklarını belirten Meriç, "Yaay'ı sürekli geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de birçok özelliği uygulamamıza ekleyeceğiz" diye konuştu. Yaay'da yer alacak rozet ve puan sistemi önümüzdeki dönemde kullanıcılara ek faydalar sunacak. Yaay kullanıcıları, yaptıkları paylaşımlar ve aksiyonlarla puan toplayabilecek, sonrasında bu puanlar üzerinden çeşitli kampanyalardan yararlanabilecekler.