25 milyar $’lık pazardan aslan payını Türk şirketleri alsın
Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Leo AR’ın kurucusu Şahin Boydaş, 25 milyar dolarlık pazarda iddialı işlere imza atıyor. Boydaş, “Daha çok Türk girişimi ve mühendisi bu dev ekonomiden pay almalı” diye konuştu
Çok sayıda girişim, uygulama ekosisteminden pay alıp yazılım ihracatı yapıyor. Leo AR gibi bir kısım girişimci de Türkiye'de geliştirdiği uygulamaları Silikon Vadisi'nin kalbinde pazarlıyor. Leo AR girişiminin kurucusu Şahin Boydaş, Apple ekosisteminin artırılmış gerçeklik uygulamaları için altın değerinde bir platform olduğunu söyledi. 2025'e kadar 25 milyar dolara ulaşması beklenen artırılmış gerçeklik pazarından daha çok Türk girişiminin pay alması gerektiğini söyleyen Boydaş, şöyle devam etti: "Daha çok Türk mühendis küresel rekabetin en çetin olduğu Sililon Vadisi'nde deneyim kazanmalı. Biz bu konuda iddialı olduğumuzu gösterdik. Tüm uygumalama ekosistemini destekliyoruz. Artırılmış gerçeklik uygulamalarını destekleyen yaklaşık 250 milyon cihaz var. Apple iPhone X'ten sonraki tüm cihazları ve iPad Pro ile oldukça iyi bir artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor. Bu yıl açıklanan kişisel veriler ve artırılmış gerçeklik konusundaki güncellemeleri çok beğendik. Özellikle dans bizim için çok değerli."
OBJE SATIN ALIYORLAR
Uygulamanın gelir modeli ve aldığı yatırım hakkında bilgi veren Boydaş, şimdiye kadar 2 milyon dolarlık erken aşama yatırım aldıklarını söyledi. Yatırımcıları arasında 500 Startups gibi girişim sermayesi fonlarının bulunduğunu söyleyen Boydaş, "Abonelik seçeneğini 2 hafta önce başlattık. Şu anda her 100 kullanıcıdan ikisi abone oluyor. Ayrıca Leo AR uygulamasında kullanıcılar bir kısım objeleri satın alıyor. Facebook, Instagram, Tik Tok ve Snapchat gibi uygulamalar üzerinden paylaşımlarımız sürekli artıyor. Eğlenceli uygulamaları kolayca ve güvenli şekilde paylaşabiliyorlar" diye konuştu.
150 ÜLKEDEN KULLANICI
Kullanıcılarının önemli kısmınınu 8 ila 18 yaş aralığında olduğunu söyleyen Boydaş, gelir paylaşımı modeliyle herkesin Leo AR için dijital obje geliştirebildiğini kaydetti. Boydaş kurdukları ekosistem hakkında şu bilgileri verdi: "Geleceğin artırılmış gerçeklik üzerine odaklandığını biliyoruz. 150 ülkeden milyonlarca kullanıcımız var. İndirenlerin yüzde 30'u Amerika, 30'u Avrupa, 30'u ise Asya'daki kullanıclardan oluşuyor. Uygulamayı 18 kişilik ekiple Türkiye'de geliştirdik. Şimdi bunun daha hızlı yayılması için çaba harcıyoruz. O yüzden kullanımı ve paylaşımı kolay. Pek çok ülkede uygulama mağazasında önerilen listeye giriyor. Platformda 2 boyutta 2 bin, 3 boyutlu 250 kurucu var. Reklam ve kurumsal uygulamalarda bile artırılmış gerçeklik fırsatı sunuluyor."
5 BİN DOLARLA SİLİKON VADİSİ'NE GELDİ
7 yıl önce cebinde 5 bin dolarla Silikon Vadisi'ne geldiğini söyleyen Şahin Boydaş, "Girişimcilerin burada Amerikan mantığıyla hareket etmesi gerekiyor. Türkiye'den çok girişimci ve mühendisin burada iş yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. Hedefim 10 bin yazılımcı getirmek ve dünya trendlerinin ilerisinde bir iş yapmak. Bazı mühendislerin uzaktan saatlik ücretlere iş yapmasını sağlamak istiyorum. Kendi kendine öğrenen insanlar bilgisayar mühendislere ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Pratik ve yaratıcı insanlar daha çok başarılı oluyor" dedi.