Pasta tarifleri
Narlı Pasta Tarifi
Malzemeler
1 su bardağı+2 kahve fincanı nar suyu
1 su bardağı tanelenmiş nar
4 adet yaprak jelatin
Krema için:
1 su bardağı tanelenmiş nar
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı labne peyniri
Yarım tatlı kaşığı tereyağı
Kek için: 3 adet yumurta
55 gram tereyağı
125 gram bitter çikolata
4 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Çevresi için:
100 gram bitter çikolata
Bir parça sert tereyağı
Süslemek için:
1 su bardağı tanelenmiş nar
Narlı Pasta Yapılışı
KREMA için süt, un, yumurta ve tozşekeri kıvam alana dek çırparak pişirin. Ocaktan alıp, labne peyniri ve tereyağı ilave edin. Mikserle 10 dakika çırpın. Nar ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde nar suyunu ısıtıp jelatini içinde eritin. Nar ekleyip karıştırın. Streç filmle kaplanmış yuvarlak ve çukur bir kaba alıp, buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Kek için yumurtaların ak ve sarılarını ayırın. Aklarını tozşekerle çırpıp tereyağı ekleyin. Sarılarını da ayrı çırpıp aklarına karıştırın. Çikolatayı benmari usulü eritip ilave edin. Un, kabartma tozu ve tuz ekleyip karıştırın. Küçük boy yuvarlak kek kalıbına alıp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Kekin üzerine ılık kremayı yayın. Narlı jöleyi üzerine yerleştirin. Çevresi için yağlı kağıdı kekin ebadında ince uzun kesip tereyağı sürün. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip yağlı kağıdın üzerine yayın. Ilınana kadar dinlendirin. Kağıttan çıkacak kıvama gelince dikkatlice kazıyın. Şekil vererek pastanın çevresine yerleştirin. Narla süsleyip servis yapın.
Pasta tarifleri
Dobos Pasta Tarifi
Malzemeler
Kek katmanları için:
7 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
3 adet yumurta sarısı
Üç buçuk su bardağı pudraşekeri
1 çorba kaşığı limon suyu
3/4 su bardağı un, bir tutam tuz
Dolgu için:
230 gram bitter çikolata (iri doğranmış)
230 gram oda sıcaklığında tuzsuz
tereyağı (parçalar halinde kesilmiş)
1 çay kaşığı vanilya ekstratı
3 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı pudraşekeri
Üzeri için: 120 gram bitter çikolata
Süslemek için:
Karamelize edilmiş portakal dilimleri
Dobos Pasta Yapılışı
KEK katmanları için 10 adet yumurta sarısını temiz ve kuru bir kasede, mikserin yüksek devrinde iyice çırpın. Mikserin hızını azaltıp yavaş yavaş pudraşekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Kalın ve parlak bir karışım olana kadar çırpın. Plastik bir spatula ile arada bir kasenin kenarında kalanları kazıyın. Limon suyunu ekleyip 5 dakika boyunca mikserin hızını artırarak çırpın. Tekrar mikserin hızını azaltın ve yavaşça unu ekleyin. Plastik bir spatula ile tekrar kasenin kenarlarını kazıyın. Diğer tarafta temiz ve kuru bir cam kasede 7 adet yumurta akını bir tutam tuz ile yoğun kıvam alana kadar mikserle çırpın. Yumurta aklarını tahta bir kaşıkla yumurta sarılarına yedirin. Bu karışımı 5 eşit parçaya ayırın. 20 x 10 cm genişliğinde bir fırın tepsisinin içini yağlı kağıt ile kaplayın ve birinci karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında rengi hafifçe dönene kadar pişirin. Kalan 4 parça karışımı aynı şekilde pişirmeye devam edin (her seferinde yeni yağlı kağıt serin). Kekleri oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Dolgu için çikolatayı benmari usulü eritip, ılıtın. Tereyağını mikserle çırpıp kabartın. İçine erimiş çikolatayı, vanilya ekstratını, yumurta sarılarını ve pudraşekerini ekleyip, iyice karışması için tekrar mikserle çırpın. Kekleri yağlı kağıttan dikkatlice çıkartıp, hazırladığınız çikolatalı karışımı aralarına yayın. Üzeri için bitter çikolatayı eritip pastanın üzerini ve yanlarını kaplayın. Buzdolabında 1 saat kadar bekletip, karamelize portakal dilimleri ile süsledikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Pasta tarifleri
Muzlu rulo pasta Tarifi
Malzemeler
1 adet muz, 3 adet yumurta
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı un
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Krema için:
2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya, 1 su bardağı tozşeker
1’er çorba kaşığı un ve nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Süslemek için:
Çilek
Muzlu rulo pasta Yapılışı
YUMURTA ve tozşekeri, tozşeker eriyene dek mikser yardımıyla çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve un ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı, yağlı kağıtla kaplanmış orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Krema için kakao, vanilya, tozşeker, un, nişasta ve sütü tencereye alın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca tereyağı ilave edin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kekin üzerine kremanın yarısını sürün. Ortasına muz yerleştirip rulo şeklinde sarın. Üzerini kalan krema ile kaplayıp 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilimlenmiş çilek ile süsleyip servis yapın.
Pasta tarifleri
Çikolatalı Pasta Tarifi
Malzemeler
Kek için: 2 adet yumurta
1 su bardağı + 2 çorba kaşığı
tozşeker
1 su bardağından 2 parmak eksik
sıvıyağ
1 adet orta boy rendelenmiş havuç
1 su bardağından 2 parmak eksik
çekilmiş ceviz
1’er çay kaşığı tarçın, karbonat ve
kabartma tozu
Bir buçuk su bardağı un
İç kreması için:
2 su bardağı süt
Bir buçuk çay bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta
3-4 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
Üzerine:
1 paket hazır çikolata sos
Çikolatalı Pasta Yapılışı
1 KEK için yumurta ve tozşekeri derin bir kapta çırpın. Sıvıyağ ilave edip, çırpmaya devam edin. Havuç, ceviz, tarçın, karbonat, kabartma tozu ve unu ilave edip, tüm malzemeyi iyice karıştırın. 26 cm'lik çember bir kalıba karışımı yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol ederek (keke bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir) pişirin. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarın ve enlemesine 3 parça olacak şekilde kesin. 2 İç kreması için süt, kakao, tozşeker, un ve yumurtayı tencereye alın. Koyu bir kıvama gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra vanilya ve tereyağını katıp, hem malzemenin birbirine karışması hem de ılınması için 1-2 dakika çırpın. 3 Ilındıktan sonra kremanın yarısını birinci kek parçasının üzerine sürün ve diğer kek parçasını üzerine kapatın. Kalan kremayı sürüp, üçüncü kek parçasını üzerine kapatın. 4 Üzerini kaplamak için hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın ve ılındıktan sonra kekin üzerini kaplayın. Üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin ve çikolata donduktan sonra dilimleyerek, servis yapın.
Pasta tarifleri
Kozalak Pasta Tarifi
Malzemeler
3,5 yemek kaşığı Luna (125 gr)
2 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı susam
300 gr kakaolu pirinç patlağı
4 yemek kaşığı bal
1 su bardağı ceviz içi (100 gr)
Üzeri için:
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Kozalak Pasta Yapılışı
Luna'yı eritin ve içine kakao, pudra şekeri ekleyerek ocağın üstünde hafifçe pişirin. Üzerine daha önceden kavurduğunuz susamları, kakaolu pirinç patlağı, bal ve iri çekilmiş ceviz içini ekleyin. Limonluğun tersini ıslatarak karışımı şekillendirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Taçlandıran Öneriler:
Pirinç patlağı yerine mısır gevreği de kullanılabilir.
Pasta tarifleri
Böğürtlenli Pasta Tarifi
Malzemeler
200 gram böğürtlen
150 gram parça çikolata
Pandispanya için:
4 adet yumurta
Yarım su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı tozşeker
30 gram ceviz içi
1 tatlı kaşığı kakao
Krem patisserie için:
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
Şeker şurubu için:
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Kramabör için:
250 gram margarin
3/4 su bardağı şeker şurubu
1 tatlı kaşığı kakao
Çikolata sos için:
40 gram bitter çikolata
40 gram pralin ezme
2 çorba kaşığı margarin
Böğürtlenli Pasta Yapılışı
ŞEKER şurubunu hazırlamak için tozşeker, su ve limon suyunu bir tencerede kaynatıp soğumaya bırakın. Pandispanya için yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın. Yumurtanın aklarını tozşekerin yarısı ile iyice kabarana kadar çırpın. Başka bir kapta yumurta sarıları, yağ, kakao, kalan tozşeker ve ceviz içini karıştırın. Bu karışımı çırpılmış yumurta beyazına yavaş yavaş ilave ederek karıştırın. Karışımı yağlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra soğuması için bir kenara alın. Krem patisserie için süt, un, tozşeker, margarin, yumurta ve vanilyayı bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Ilındıktan sonra çırpma teliyle karıştırarak yumuşamasını sağlayın. Bu arada kramabör için oda sıcaklığında beklemiş margarini mikserle 10 dakika çırparak kabartın. Yarım su bardağı şeker şurubunu ve kakaoyu margarine ekleyip karıştırın. Soğuyan pandispanyayı enlemesine ortadan ikiye ayırın. Bir fırça ile şeker şurubunu pandispanyaların üzerine sürün. Krem patisserie'nin yarısını pandispanyanın üzerine yayın. Böğürtlen ve çikolata tanelerini yerleştirin. Kalan krem patisserie'yi böğürtlenlerin üzerine yayıp diğer pandispanya ile kapatın. Pandispanyanın üzerini kramabör ile kaplayın. 1-2 saat buzdolabında bekletin. Bu arada çikolata sos için tüm malzemeyi benmari usulü eritin. Buzdolabından çıkardığınız pastanın üzerine çikolata sosu yayıp, bir müddet daha buzdolabında bekletin. Değişik meyvelerle süsleyip servis yapın.
Pasta tarifleri
Sebzeli Pasta Tarifi
Malzemeler
1 paket tost ekmeği
3 adet kabak
3 adet havuç
3 diş sarmısak
3 su bardağı yoğurt
5 çorba kaşığı mayonez
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı pulbiber
Sebzeli Pasta Yapılışı
KABAK ve havuçları ayrı ayrı rendeleyin. Sıvıyağın yarısı ile havucu kavurun. Kalan yağ ile kabağı kavurun. ikisine de karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Ayrı ayrı soğumaya bırakın. ince kıyılmış sarmısak, yoğurt ve mayonezi başka bir kabın içinde karıştırın. 3 adet tost ekmeğini yanyana dizin. 3 adet tost ekmeğini de diğerlerinin yanına yerleştirin. Üzerine önce yoğurtlu karışımdan, daha sonra da kavrulmuş kabaktan yayın. 6 adet tost ekmeğini üzerlerine kapatın. Üzerine tekrar yoğurtlu karışımdan ve kavrulmuş havuçtan yayın. Son olarak 6 adet tost ekmeğini en üste kapatın. Ekmeklerin üzerine pulbiber ve ince kıyılmış dereotu serpin. Buzdolabında bir gece bekletin. Dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar