Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, Haziran baş ağrısı ve migren farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada önemli hastalıkların belirtisi olan baş ağrılarına değindi. Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, şu bilgileri verdi…
Nöroloji: Baş ağrısının yüzlerce farklı nedeni ve farklı dereceleri vardır; örneğin, primer baş ağrısı sendromu dediğimiz migren tarzı baş ağrıları nörolojinin alanına girmektedir ya da birçok beyin damar hastalıkları baş ağrısı ile klinik belirti verebilir ve bunlar nörolojinin tanı ve tedavi alanına girmektedir.
Beyin cerrahisi: Başlıca beyin kanamaları, beyin tümörleri, beyin apseleri, hidrosefali, trigeminal nevralji gibi durumlar beyin cerrahisinin teşhis ve tedavi ettiği hastalıklardır.
Kulak Burun Boğaz: Bazen akut paranazal sinüzitlerde rastlanan baş ağrıları KBB'nin tedavi alanına girmektedir.
Göz hastalıkları: Göz içi tansiyonunun aşırı yükseldiği glokomda da baş ağrısı görülebilir ve bu durumlarda tanı ve tedavi, göz Hastalıkları hekimine düşmektedir.
Kardiyoloji: Hipertansiyon hastalarında özellikle tansiyonun kararsız seyrettiği ya da birden yükseldiği akut durumlarda da çoğu kez baş ağrısı olabilmektedir ve bu durumda hastanın kardiyolog hekime başvurması gerekmektedir.
Enfeksiyon Hastalıkları: Yaygın sistemik enfeksiyonlarda ya da baş ve boyun bölgesinin iltihabi hastalıklarında da görülebilen baş ağrıları için enfeksiyon hastalıkları uzmanının tedavisi uygundur. Yine yaygın bir hastalık grubu olarak baş ve boyun bölgesinde görülebilen yumuşak doku etkilenmeleri, miyozit, boyun omurgasındaki kireçlenmeler de baş ağrısı nedeni olabilirler.
BAŞ AĞRISINDA DOĞRU VE ERKEN TANI ÖNEMLİ
Dolayısıyla üstte belirtilen ve daha pek çok baş ağrısı, görüldüğü gibi çok farklı branştan hekimleri ilgilendirebilmektedir ve neredeyse tıbbın tüm dallarına giren baş ağrısı olabilmektedir. Burada önemli olan, baş ağrılarında doğru ve erken tanının son derece önemli olduğu ve hastanın bu yakınmayı dikkate alması ve geçiştirmeden doğru branştan hekime ulaşmasıdır.
HANGİ TİP BAŞ AĞRISINDA NEYE DİKKAT EDİLMELİ?
Baş ağrılarının yüzlerce/ bine yakın hastalığın belirtisi olması, baş ağrısının aynı zamanda ne kadar farklılıklar gösterebileceğini de göstermektedir. Her bir hastalığın, klinik semptomatolojik yönden çok çeşitli özellikleri olabilir. Önemli olan hasta tarafından baş ağrısının ciddiyetinin dikkate alınması ve geçiştirilmemesidir. Özellikle tekrarlayan, artarak süren, hayat konforunu düşüren, başka yakınmaların da eşlik ettiği baş ağrıları kesinlikle geçiştirilmemelidir.
HANGİ TİP AĞRILAR CİDDİ BİR SORUNUN HABERCİSİ OLABİLİR?
Her çeşit baş ağrısı, kural olarak tetkik edilmeli ve nedeni anlaşılmaya çalışılmalıdır. Ancak bazı baş ağrılarında bu tanı işlemi ivedilikle ve ısrarlı bir tarzda yapılmalıdır ki bu baş ağrıları hastanın daha önce deneyimlemediği kadar şiddetli, özellikle ani başlangıçlı, tedaviye yanıt vermeyen, ilerleyici seyreden, başka belirti ve bulguların da bulunduğu baş ağrılarıdır.