Bebek ve çocuklarda en çok görülen ölüm nedenleri arasında en sık rastlanan solunum yolunu kapatan yabancı cisimler, özellikle 1 yaş altında en çok görülen 5. ölüm nedeni. Bu korkunç durumun kolay bir kurtuluş yolu var. Heimlich manevrası. Her anne babanın bilmesi gereken bu manevra bebek ve çocukların hayatını kurtarıyor.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Banu Bal Çermik, yabancı cisimlerin bebek ve çocuklar için tehlikesine dikkat çekerek Heimlich manevrasıyla bu tehlikenin bertaraf edilebileceğini anlattı.
Dr. Çermik; merak ya da refleks nedeniyle her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya meyilli olan çocuklarda, özellikle 1-2 yaş arası çocukların yabancı cisim nedeniyle solunum sıkıntısının gözlemlendiğini vurguladı.
Kuruyemişler, tam çiğnenmemiş gıdalar ve oyuncakların küçük parçalarının sık sık çocukların solunum yolunu kapadığını belirten Dr. Çerkmik; solunum sistemini tıkayan yabancı cisimlerin, büyüklüğü, şekli, çocuğun yaşına bağlı olarak öksürme, nefes darlığı, hırıltı, tıkanma, morarma, solunum durması gibi tehlikeli ve hayati problemlere neden olabileceğini söyledi.
Dr. Çermik, bu gibi durumlarda; bebek ya da çocuğun ağız içinin kontrol edilerek yabancı cisim bulunuyorsa serçe parmak yardımıyla çıkarılması gerektiğini kaydetti. Bebek nefes alabiliyorsa sakince derin öksürüklere müsaade edilmesini söyleyen Çermik, bebeğin solunumu durduysa Heimlich manevrası yapılması gerektiğini anlattı.
HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?
Çermik Heimlich manevrası hakkında şu bilgileri verdi:
"Heimlich manevrası bebeklerde, kol ile desteklenerek yüzüstü diz üzerine yatırılarak iki kürek kemiği arasına 5 kez ileri doğru süpürme tarzında vurarak sonra ağız içi kontrol edilerek yapılır. Cisim çıkmadıysa bu kez sırtüstü kola yatırılan bebeğin göğüs kemiği ile göbek arasına 2 parmak ile süpürme şeklinde 5 kez bası yapılır. Bu işlem yabancı cisim çıkana ya da bebek bilincini kaybedene kadar devam ettirilir. Büyük çocuklarda ise ayakta durabiliyorsa arkasından göğüs kafesi ile göbek arasındaki boşluğa yumruk yapılmış bir el diğer elle tutularak yukarı ve içe doğru bastırarak 5 kez denenmelidir. Çocuk ayakta duramıyorsa sert bir zemine sırtüstü yatırılıp aynı gölgeye basılarak yapılır. Bu sırada çevredeki diğer kişiler 112 acil servisi aramalıdır."
Tehlikeli besinlerin ve küçük parçalı cisimlerin 3 yaşın altındaki çocuklara verilmemesine vurgu yapan Çermik; küçük çocukların beslenme sırasında gözetim altında olması ve boğulma durumuna hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.