Boğaz ağrısı şikayeti ile doktora gidildiğinde tespit edilen boğaz enfeksiyonu oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Bu nedenle de vatandaşlar sık sık, boğaz enfeksiyonu nasıl geçer, bu soruna ne iyi gelir ve belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtını arıyor. Boğaz enfeksiyonu antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir. Tedavi edilmezse, boğaz enfeksiyonu ciddi kalp ve böbrek komplikasyonlarına neden olabilir. İşte, boğaz enfeksiyonu hakkında bilinmesi gerekenler…
BOĞAZ ENFEKSİYONU NEDENLERİ
Türkiye'de boğaz enfeksiyonu, hastaların doktora başvurduğu ilk 10 ana sağlık sorunu arasında yer almaktadır.
Boğaz enfeksiyonu genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral bir enfeksiyonla ilişkilidir ve bademcik iltihabına dönüşebilir. Viral bir boğaz enfeksiyonu genellikle kendi kendine iyileşir ve komplikasyon olasılığı düşüktür.
Bakterilerin neden olduğu bir boğaz enfeksiyonunın komplikasyon olasılığı daha yüksektir ve daha fazla dikkat gerektirir. Baş ağrısı, yüksek ateş, karın ağrısı, kusma veya şiddetli yorgunluğun eşlik ettiği çocuklarda boğaz enfeksiyonu, kızarıklık olsun veya olmasın, aile doktorunu ziyaret etme ihtiyacını gösterir.
Birçok bakteri türü boğaz enfeksiyonlarına neden olabilse de, Streptococcus veya strep en yaygın olanıdır.
Boğaz enfeksiyonu bulaşıcıdır. Enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla, genellikle enfekte bir kişinin öksürük ve hapşırıklarından gelen havadaki damlacıkları soluyarak yayılır. Ayrıca paylaşılan yiyecek veya içeceklerle de yayılabilir.
Evler ile okul ve üniversite yurtları, boğaz enfeksiyonunun bir kişiden diğerine bulaşması için ideal bir ortam sağlar.
5 ila 15 yaş arasındaki çocuklar en yüksek streptokok boğaz enfeksiyonuna sahiptir.
BOĞAZ ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
Boğaz enfeksiyonunun semptomları, havadaki damlacıklar yoluyla bakteriye maruz kaldıktan bir ila dört gün sonra veya enfekte bir kişiyle doğrudan temas yoluyla gelişir.
Boğaz enfeksiyonu boğazının en karakteristik belirtileri boğaz ağrısı ve yutkunmada güçlüktür. Diğer semptomlar şunları içerir:
BOĞAZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER? BOĞAZ ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?
Çoğu durumda, boğaz ağrıları tedavi gerektirmez ve bir hafta içinde kendiliğinden geçer. OTC ilaçları semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Mide veya böbrek problemleri olan hastalar aspirin veya ibuprofen almamalıdır.
BOĞAZ ENFEKSİYONU EVDE TEDAVİSİ
Ciddi komplikasyon potansiyeli, çoğu insan için antibiyotiklerle tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlanması gerektiği anlamına gelir.
Antibiyotikler, (en yaygın olarak hap şeklindeki penisilin) boğaz enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılır. Bazı durumlarda penisilin iğnesi tercih edilebilir. Penisiline alerjisi olan kişiler için alternatif antibiyotikler kullanılabilir.
Hap şeklinde alınan antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonun geri dönmemesini sağlamak ve romatizmal ateş ve böbrek hastalığı gelişme riskini en aza indirmek için semptomlar sadece iki ila üç gün sonra düzelse bile 10 günlük tam kurs tamamlanmalıdır.