Polen içeriğinde insan vücuduna yarar sağlayan 27 çeşit madensel tuz, pigment, 22 çeşit aminoasit, ferment, doğal hormon ve karbonhidrat içerir. A, C, D, E, H, P vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, sodyum, silisyum, bakır çinko, aliminyum, nikel gibi minerallerden zengindir. Polenler çiçekte bulunur. Polen ve nektar toplamak için bal arılarının uçuş esnasında tüylerinde elektriklenme meydana gelir. Negatif yükle yüklü çiçekte olan polen tozları, arıların bedenine yapışır, arıların salgıladığı sıvılar ile polen birbirlerine tutunarak kovana taşınır. Yapışan polenler kovana yerleştirilen polen ızgarasına takılır ve hasat edilir. Bu sürecin ardından kuru ve yaş iki çeşit polen elde edilmektedir. Polen, Doğal çinko içeriği ile sağlıklı kemik saç, cilt, tırnak ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Peki, polen nasıl tüketilir? Bal ve polen nasıl yenir? Kuru polen nasıl tüketilir? Sporcular poleni nasıl kullanır? İşte bu gibi tüm sorularınızın yanıtları ile sizlerleyiz…
POLEN NASIL TÜKETİLİR?
Beslenme açısından önemli role sahip olan polen, bağırsak florasını iyileştiriyor ve sindirim bozukluklarına iyi geliyor. Doğal antibiyotik etkisi ve içeriğindeki yararlı bileşenlerle sağlıklı bir ömrü vadediyor. Bu faydalı besin takviyesini tüketmek isteyenler ise polen nasıl tüketilir gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. İşte poleni nasıl tüketeceğinize ilişkin detaylar şöyle;
POLEN AÇ MI TOK MU TÜKETİLİR?
Polen 1 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerin kullanıma uygun bir takviyedir. Yüksek tansiyonu dengelemeden kanser hastalıklarına kadar önemli etkileri bulunan polenin aç mı tok mu tüketileceği merak konusudur. Polen yüksek miktarda enerji sağlayan bileşenler içerdiğinden sabahları kahvaltı öncesi ya da sonrası alınması önerilmektedir. Gün içinde kendini daha zinde, dikkatli, sağlıklı ve iyi hissetmek isteyenler poleni sabah tüketerek faydalarını görebilirler.
POLEN GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Polen kullanımında önemli bir detayda düzenli polen tüketenlerin ekstra beslenmeyi desteklemek için vitamin ve mineral preparatı almalarına gerek olmadığıdır. Bunun yanı sıra diğer önemli nokta ise, polenin günde ne kadar tüketildiğidir. Çocuklar günde en az 12 tatlı kaşığı polen tüketebilirler. Yetişkinler ise günde 24 tatlı kaşığı tüketebilir. Tüm besinlerde olduğu gibi polen tüketiminde de aşırıya kaçmamak önemlidir.
KURU POLEN NASIL KULLANILIR?
Arılardan hasat edilen polenler polen kurutmak için özel olarak tasarlanan makinelerde 30 derece sıcaklıkta kurutulur. Kuru ve yaş polen her ikisi de yukarıda bahsettiğimiz yolarla kolaylıkla tüketilebilir ancak yaş polen hemen tüketilmeyecekse buzdolabına kaldırılmalıdır.
SPORCULAR POLENİ NASIL KULLANIR?
Polen sporcular için harika bir besindir. Yapılan bazı araştırmalara göre her gün 15 gram polen tüketen sporcuların kalp işlevleri ve kas gücü dayanıklılıklarının arttığını ortaya koyuyor. Arı poleni diğer pek çok besine göre protein, demir, vitamin ve vücut geliştirici birçok besinden zengin olduğundan sporcular için harika bir enerji desteğidir. Ayrıca egzersizlerde sporcularının iyileşme sürecini hızlandırarak kalori ve yağ yakımını sağlayarak kilo kontrolüne destek olmaktadır. Arı poleni sağlıklı bireyler ve çocuklar olmak üzere sporcular ve ağır işlerde çalışanların tüketebileceği bir besindir. Tek başına tüketilebileceği gibi süt ve bala karıştırılarak arı poleni tüketilebilir.