Egzamada vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntıyla başlayan kızarıklıklar ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sistemine göre farklılıklar gösteren egzama her insanda farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde sıkça görülebilen egzama, ellerde, diz ve dirseklerde ortaya çıkar. Çok fazla çeşidi olduğu bilinen bu cilt hastalığının birçok tedavi yöntemi vardır.
Egzama türleri nelerdir?
Egzamanın en yaygın türü atpotik olandır. Bu tür kronikleşen egzamalara denir. Egzamanın bundan başka çeşitleri de vardır,
- Kontakt dermatit: Tahriş edici maddelere temas edilmesiyle meydana gelir. Elde egzamaya neden olan bu temas yanma, kaşıntı ve kızarıklıklara neden olur.
- Dishidrotik dermatit: Parmaklarda, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülür. Kaşıntılı, pullu deri tabakaları oluşmasına neden olur. Bu egzama türü kadınlarda erkeklere ordanla daha yaygındır.
- Numuler dermatit: Ciltte daire biçimli şekillerde ortaya çıkar. Genellikle kış aylarında görülür. Bu egzama daha çok bacakları etkiler ve erkeklerde daha yaygındır.
- Seboreik dermatit: Bu egzama türü saçta egzama olarak bilinir. Aynı zamanda kaşlarda, kirpiklerde, burnun kenarlarında ve kulak arkalarında şiddetli kaşıntılı kızarıklıklar ya da deride pullanma şeklinde belirtiler ortaya çıkar.
Egzama neden olur?
Egzama oluşumunun temel nedeni bilinmemektedir. Fakat bağışıklık sisteminin toz, deterjan gibi maddelere tepki vermesi sonucu meydana geldiği düşünülür.
Egzamayı neler tetikler?
- Deterjanlarda bulunan deriye zarar veren kimyasallar
- Yün gibi aşındırıcı maddeler
- Sentetik kumaşlar
- Aşırı terleme
- Ani ısı değişimleri
- Gıda alerjileri
Egzama nasıl teşhis edilir?
Egzama teşhisinin net bir şekilde koyulması için doktor muayenesi şarttır. Egzama olan kişiler kendi kendilerine bir doktora sormadan ilaç kullanmamalılardır. Egzama ilaçlarının bazıları kortizonlu oldukları için hekim kontrolünde belirli dozlarda kullanılmalıdır. Egzamayı tetikleyen alerjik reaksiyonlar olabileceği için alerji testlerine de başvurulabilir. Hekimin izlediği tedavi planına göre testler değişiklikler gösterebilir.
Nasıl tedavi edilir?
Egzamanın türüne göre tedavi yöntemi de değişebilir. Hangi tür egzama olduğu tedavi başlangıcında önemlidir. İlaçla tedavilerle merhemler kullanılır. Tedavi planını kişiler kendi kendilerine değil mutlaka doktor kontrolünde yapmalılardır.
Işın tedavisi de bir yöntemdir
Işın tedavisi de egzamaların yok olmasını sağlar. İlaç tedavisinde olduğu gibi egzamanın türüne ve hekimin tedavi olanına göre uygulanmalıdır. Işın tedavisinin etki edebilmesi için birkaç seans gerekmektedir. Bu tedavinin sonucunda egzama tamamen geçebilir veya gözle görülür şekilde azalabilir.
Elma sirkesi kaşıntıyı alır
Egzama hastalığında cildin aşırı kaşınma halini evde bir parça pamuğa elma sirkesi döküp egzama olan bölgeye sürerek hafifletilebilir. Elma sirkesinin içindeki asit bakterileri yok ettiğinden dolayı işe yarar bir yöntem olarak bilinmektedir.