KONTAKT LENS TAKMAYIN! GÖZLÜKLERİNİZE DÖNÜN
Virüs enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sonucu ortaya çıkan damlacıklar yoluyla etrafa saçılmaktadır. Bu damlacıklar bir süre havada kalmakta sonra yüzeylere çökmekte ve yüzeylerde de uzun süre varlığını sürdürmektedir. Biz bu damlacıklara direkt ve indirekt olarak iki şekilde maruz kalabiliriz. Direkt maruziyette hasta veya taşıyıcı kişi yakınımızda öksürebilir, hapşurabilir veya konuşabilir, bu esnada damlacıklar vücudumuza ağız, burun ve gözlerimiz vasıtasıyla girer.
İndirekt maruziyette ise virüsle kirlenmiş yüzeylere temas ettiğimiz ellerimizle ağız, burun ve gözlerimizi elleyerek virüsü bulaştırırız. Virüs vücudumuza 3 ana girişi kullanarak girmektedir. Bunlar ağız, burun ve gözlerimizdir. Burada dikkat çekici nokta virüsün giriş yollarından birinin de gözlerimiz olmasıdır. Gözlerimizin gözyaşı kanalı ile buruna olan bağlantısının burada önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Burada can alıcı nokta sadece maske ve eldiven takmak ile virüse karşı tam koruma sağlayamayacağımız gerçeğidir. Mutlaka gözlerimizi de korumak zorundayız.
İnsanlarla iletişim halinde iken sosyal mesafe denen iki metrelik mesafenin korunması gözlerimizi korumak adına alacağımız önlemlerin başında gelmektedir. Gözlük kullanımı da gözden bulaşı azaltabilir. Gözlük hem bir bariyer vasıtası görecek, hem de gözlerimize dokunmamızı azaltarak ellerimizle gözümüze virüsü bulaştırma şansımızı azaltacaktır. Bu nedenle göz numarası olmayan kişiler bile numarasız gözlük kullanabilirler. Çok riskli mesleklerde olanlar ise koruyucu gözlük ve kalkanlar kullanmak zorundadırlar. Gözlük takınca tamamen korunduk düşüncesi de doğru değildir çünkü gözlüklerimiz de kirlenebilir. Gözlüklerimizi gözlükçülerimize danışarak cam ve çerçeve özelliklerine göre dezenfektan maddeler veya kolonya ile temizlemeliyiz.
KONTAKT LENS TAKMAYA MECBURSANIZ...
Kontakt lens kullanan veya kullanmak isteyenler ise kontakt lens kullanmaktan bu dönem için mümkünse vaz geçmeliler ve gözlüklerine dönüş yapmalılardır. Çünkü kontakt lens kullanıcıları ve biz hekimler kontakt lens muayenesi sırasında kontakt lensi ellerimiz ile takmakta ve çıkarmaktayız. Bu nedenle ellerimizden kontakt lense ve sonrasında gözümüze ve tüm vücudumuza virüs bulaştırma riski oluşturabiliriz. Ayrıca kontakt lens saklama kapları ve solüsyon şişeleri de virüsle enfekte olabilir. Kontakt lens takmaya mecbursanız lensi takmadan ve çıkarmadan ellerimizi önerilen şekilde sabun veya dezenfektanla temizlemeli ve iyice durulamalıyız. Saklama kaplarını ve solüsyon şişelerini sık temizlemeliyiz. Asla lenslerimiz, saklama kaplarımızı ve solüsyonlarımız ortak kullanmamalıyız. Mümkünse kullan at lensler (günlük) tercih etmeliyiz. Ellerimizi kurularken de mümkünse kağıt havlu veya bize ait havluları kullanmalıyız.
MAKYAJ YAPARKEN DİKKAT!
Göz makyajı da bu dönemde önem arz etmektedir. Asla malzemelerimizi ortak kullanmamalıyız. Makyaj öncesi ve makyaj temizliği yaparken ellerimizi çok iyi temizlemeliyiz. Mümkünse makyaj yapmaktan kaçınmalı asla başka bir kişinin bizlere makyaj yapmasına izin vermemeliyiz. Çünkü hem sosyal mesafeyi korumak mümkün olmaz hem de makyaj yapan kişinin ellerinden ve ortak kullanım malzemesi kulanılıyor ise bu malzemelerden size bulaş olabilir. Bunun tam terside mümkündür, eğer siz taşıyıcı iseniz sizin gözyaşınızdan makyaj yapan kişinin elleri ve kullanılan makyaj malzemeleri enfekte olabilir. Dolayısıyla makyaj yapan kişi dahil bu malzemelerin kullanılacağı birçok kişi risk altına girer.
Bu dönemde göz damlaları kullanmak zorunda olan hastaların da damlaları ellemeden elllerini temizlemeleri, damlaların şişelerinin temizliğine dikkat etmeleri gerekmektedir. Eğer damlasının günlük kullan at formu varsa hastaların damlaların bu formlarını tercih etmeleri gerekmektedir.