Kalp ritim bozukluğu kalp atışını düzenleyen elektriklerin işlevini tam olarak yerine getirememesi neticesinde oluşur. Kalp ritim bozukluğuna ise aritmi denir. Aritmi genellikle normal karşılanıp çok panik yapılacak bir durum değildir. Ancak bazı durumlarda oldukça zararlı olabilir ve bunun tanısını koymak için rahatsızlık hissettiğiniz anda hekiminize başvurmanız daha garantici bir tercih olacaktır. Peki, kalp ritim bozukluğu nedir?
Kalp ritim bozukluğu kalbin normal atım ritminin dışına çıkması ve kalp ritminin daha düzensiz bir şekilde atmasıdır. Sağlıklı bir insanın kalbi ortalama 60 ila 100 arası atacağından kalp atımının normal olup olmadığını belli bir şekilde bireyler kendileri de anlayabilir. Rakamlar bu değerlerin çok üzerine çıktığı zaman kalp ritim atışlarında bir bozuk olduğu anlaşılır.
Kalp atımın normalden yavaş veya hızlı olduğu iki temel ritim bozukluğu tipiyle ayrılır. Bunlar bradikardi ve taşikadirdidir. Bradikardi de kalp dakika 60'ın altında bir sayıda atar ve bu kalbin çok yavaş atmasına ve bozukluğa neden olduğuna göstergedir.
Taşikardi ise kalbin çok hızlı atmasıdır. Bu gibi bir durumda ise kalp dakikada 100'den fazla atar.