Obeziteyi önleyen, diyabet ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olan ve bağışıklık sistemini destekleyerek yaşam kalitesini arttıran mucize hormon Adiponektin hakkında bilgi veren Mayasente Poliklinikliği Diyetisyeni Eda Ağıllı Akın, ?Vücutta yağ dokudan salgılanan protein yapıda bir hormon olan Adiponektin?in, bedenin yağ ağırlığına, kişinin beslenme alışkanlıklarına ve fiziksel aktivite durumuna bağlı olarak sentezi değişiyor. Vücut dengesinde büyük öneme sahip bu hormonun sentezini arttırmak ise kişinin elinde? dedi.
AKDENİZ DİYETİNİ SEVEN HORMON
Yağ dokudan salgılanan bir hormon olmasına rağmen, vücutta yağ ağırlığı fazlalığı olduğunda sentezi azalan Adiponektin için sağlıklı bir diyet ile kilo kaybının şart olduğunu belirten Diyetisyen Akın, kişinin yüzde 10 ağırlık kaybetmesinin ve özellikle bu kilo kaybını ?Akdeniz Diyeti? uygulayarak gerçekleştirmesinin Adiponektin düzeyini yüzde 25 oranında arttırdığını vurguladı. Akın, ?Temel anlamda yüksek miktarda tam tahıl, zeytinyağı (tekli doymamış yağ asitlerinden zengin), sebze - meyve tüketimini içeren Akdeniz Diyeti?nde orta düzeyde balık, süt ve süt ürünleri tüketimi ile düşük miktarda kırmızı et, şeker ve doymuş yağ tüketimi sağlanması gerekiyor? diyen konuştu.
YÜKSEK LİFLİ KARBONHİDRATLAR TÜKETİN
Diyetisyen Akın?ın aktardığı çalışma sonuçlarına göre, Adiponektin düzeyini yüzde 115 oranında arttırmada en etkili yöntemlerden biri de meyve, sebze, kuru baklagiller, tam tahıl, bulgur, yulaf ezmesi gibi glisemik indeksi düşük ve liften zengin kompleks karbonhidratlar tüketmek.
SARI RENK SEBZE VE MEYVELER DOST
Japonya?da yaşayan bireylerde fiziksel aktivite ve vücut ağırlığından bağımsız olarak Adiponektin hormon seviyesinin daha yüksek olmasının, yüksek miktarda koyu sarı renk sebze ve meyve tüketmelerine bağlı olarak açıklandığını ifade eden Diyetisyen Akın, ?Adiponektin düzeyinizi arttırmak için, beslenmenize mutlaka sarı biber, limon, mısır, patates, zencefil, greyfurt, ananas gibi koyu sarı renk sebze ve meyveleri katın.? diyor.
DOYMUŞ YAĞLARDAN UZAK DURUN
Doymuş yağ tüketiminin Adiponektin hormonunun sentezinde olumsuz etki oluşturduğunun altını çizen Diyetisyen Akın; tereyağı, margarin, sakatatlar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri gibi yüksek miktarda doymuş yağ içeren besinler yerine somon, fındık, badem, ceviz, zeytin, keten tohumu, ay çekirdeği, avokado gibi tekli ve çoklu doymamış yağ asitli besinlerin tüketiminin arttırılması gerektiğini ifade ediyor.
DAHA FAZLA MAGNEZYUM, DAHA FAZLA ADİPONEKTİN
Magnezyum içeren besinlerin tüketiminin de Adiponektin sentezinde büyük öneme sahip olduğunu belirten Diyetisyen Akın, magnezyum kaynağı besinleri şu şekilde sıralıyor: ?Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, badem, fıstık gibi kabuklu kuru yemişler ve kuru meyveler iyi magnezyum kaynaklarıdır, Adiponektin sentezini bu besinler ile destekleyebilirsiniz.?