Bu yılın en çok dikkat çeken teknolojisini sorsalar hiç düşünmeden Sanal Gerçeklik (Virtual Reality-VR) gözlükler olduğunu söyleyebilirim. Elimizde telefondan fazlasını taşıyoruz dediğimde gülümseyenler akıllı telefonla VR gözlük evliliğinden ne bekliyor?
SABAH gazetesinin Turkcell işbirliği ile tüm okurlara dağıttığı gözlükler Galatasaray- Fenerbahçe arasındaki Türkiye Kupası finalinde canlı yayında kullanıldı. Proje Türkiye için ilk, dünyada da sayılı örneklerden biri oldu. 2016'nın başında CES 2016 fuarıyla birlikte Oculus Rift, PlayStation VR, Samsung Gear VR ve HTC Vive kendinden söz ettirmeye başladı.
Mobil dünya kongresinde Samsung Galaxy S7 ve S7 Edge telefon tanıtımında Samsung Gear VR ürününü kullandı. Facebook'un satın aldığı Oculus Rift yeni işbirliği platformlarıyla adını duyurmaya başladı. Telefonlar karşımıza VR değil, kullanıcı isteğine göre modüler tasarım yetenekleriyle de karşımıza çıktı. İlk devrimsel adımı LG G5 modeliyle atmıştı. Şimdi Moto Z modeliyle Türkiye'de satışa sunulan Motorola da modunu değiştiren tasarımla karşımıza çıkıyor.
ÖNCÜLER PAZAR OLUŞTURDU
Elimizde tuttuğumuz telefonların işlemci gücü arttıkça VR projelerinin bir parçası haline gelmeye başladılar. İlk olarak 2014'te Google Cardboard ile deneyimlemiştim. VR gözlüklerle birlikte 3 boyutlu çekim yapan kameraların sayısı da hızla artmaya başladı. İstanbul'a deneyim için geldiğinde kullanırken performansından en çok memnun olduğum ürünün HTC Vive olduğunu söyleyebilirim. Microsoft'un meraklı gözlerden sakladığı HoloLens şimdilik geliştiricilerin elinde. Sadece Sanal Gerçeklik değil, Artırılmış Gerçeklik konusunda benzersiz deneyim oluşturmaya çalışan HoloLens üst düzey örnekler arasında. Sony Playstation VR ile karşımıza çıktı.
TELEFONA VR PAKETİ
Yıl sonuna doğru akıllı telefonun VR gözlüğün içine paketlendiğini de gördük. Alcatel, IDOL 4 telefonu VR cihazının içine yerleştirerek satışa sundu. Alcatel IDOL 4'ün en önemli farkı bir VR gözlüğü ürün kutusu olarak kullanması. Yani VR gözlük satın alan herkesin kullanabileceği bir aksesuvar.
VR gözlükleri, akıllı telefonla birlikte kullanıldığında 360 derecelik bir seyir ve oyun dünyası sağlıyor. VR içerikli oyun ve videolar, Onetouch VR Store üzerinden telefona indirilebiliyor. Tüm kullanıcılara VR deneyimi yaşatmaya çalışan kampanyalar içerik geliştiricilere de ev ödevi vermeye başladı. Ev ödevi 360 derece kameralarla oluşturulan içerik oldu.
VR gözlükten müzik seven telefon çıktı
Çinli şirket tarafından satın alındıktan sonra güçlü bir akıllı telefon oyuncusu olmaya çalışan Alcatel, Idol 4'ü VR kutusuna sardıktan sonra etiket fiyatını 1000 TL'nin altına düşürdü.
Idol 4'ün Boom tuşu, kullanıcılara yaşamın hızlı akışında kısa yol olarak tasarlanmış. Favori uygulamaların Boom tuşuna atanmasıyla kullanıcılar yalnızca tek tuşla kameralarını açıp çekim yapmaya başlayabiliyor, fotoğraf galerisine ulaşıp paylaşım yapabiliyor ve zamanın çok hızlı aktığı anlarda hemen tepki verip canlı yayın yapabiliyor.
Qualcom Snapdragon 617 işlemci ile donatılan IDOL 4, kullanıcılara konsol kalitesinde 3D oyun, gelişmiş fotoğraf, video deneyimi ve ev sineması kalitesinde ses imkanı sunuyor.
Telefonun hızlı otomatik odaklanan kamerası, 360 derece fotoğraf özelliklerine de sahip. Kamera karanlıkta bile net fotoğraflar yakalıyor.
Alcatel'in Waves ile yaptığı iş birliği, sayesinde IDOL 4'te film, müzik ve oyunlarda iyi bir ses deneyimi yaşatıyor.
Sese ve görüntüye destek geldi
Bu yılın en dikkat çeken özelliklerinden biri de 4K video özelliği oldu. ASUS ZenFone 3, Qualcomm'un yeni nesil işlemcisi Snapdragon 625'i kullanan ilk akıllı telefon olma özelliğini taşıyor. Şu anda mağazalarda tek simli, 3GB RAM ve 32GB dahili depolama özellikleriyle satışa sunulanacak ASUS ZenFone 3'ün tavsiye edilen satış fiyatı 1799TL olarak belirlendi. ZenFone serisinin merakla beklenen yeni üyesi, önceki tasarımından farklı olarak metal kasaya bürünüyor.
Modunu değiştiren akıllı telefon
Türkiye pazarına Çinli Lenovo ile dönüş yapan Motorola, ince tasarıma sahip Moto Z ile karşımıza çıkıyor. Şimdilik sadece 5.2 mm inceliği, 13 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamerasından söz edebiliyoruz. Şık tasarıma sahip telefonun fiziksel bir ana ekran tuşunun olması başarılı olan model üzerinden ilerlemek istediklerinin işareti olduğunu söyleyebiliriz.
En dikkat çeken özelliği kullanıma göre modunu değiştirmesi. Yani telefon kullandığı farklı kapaklarla fotoğraf makinesi, hoparlör, projeksiyon cihazı veya ekstra pille karşımıza çıkıyor. Tanınmış ses sistemi üreticisi JBL ile ses desteği isteyene sunduğu özel çözümler müzik keyfinin artmasını sağlıyor. 15 dakikada 8 saatlik pil ömrü elde etmeyi sağlayan pil süresine doping yapmak için ekstra pil ömrü ekleme modu da geliyor. Yani kullanıcının ihtiyacına göre kılık değiştiren telefon parmak izi güvenliği ve suya dayanıklı olma özelliğiyle karşımıza çıkacak.