Son zamanlarda kişilerin annelerinden kalan, ya da kendi oluşturdukları tarifleri topladıkları kitaplar çok kaliteli fotoğraflarla ve baskı teknikleriyle yayınlanıyor. Aynı şeyi yöre mutfakları için söyleyebilmek ne yazık ki mümkün değil. Bunda taşrada İstanbul'daki kadar usta yemek fotoğrafçılarının ve grafikerlerin bulunmamasının da payı var. Bundan bir ay önce piyasaya çıkan, Jale Balcı'nın kaleminden Antakya ve Yemekleri adlı eser bu genel kuralın dışına çıkabilmiş ender örneklerden. Balcı'nın bu üçüncü kitabı. İçerik açısından bu eserin diğer Antakya yemekleri kitaplarından en önemli farkı, yerel mutfak ürünlerinin yeni sıra kentin geçmişine, sokaklarına, önemli yapılarına, müzelerine, özelliği olan köylerine, defne bitkisinin kent ekonomisindeki önemine dek tarihi ve turistik bilgilerin de yer alması. Eserin bir başka önemli özelliği de fotoğraflarının kalitesi. Gerek yemeklerin, gerekse Antakya'nın görüntüleri insanda bir an önce bu kente gidip sokaklarında dolaşma, bir bölümünü hiç duymadığı bu yemekleri tatma isteği uyandırıyor. Yemekler, mezeler, et yemekleri, tencere yemekleri, bulgurlu yemekler, börekler, tatlılar ve içecekler başlıkları altında toplanmış. En kalabalık bölüm mezeler; tam 16 çeşit özgün meze tarifi yer alıyor. Bunu 11 tarifle tencere yemekleri bölümü izliyor. Sekiz çeşit et yemeği, altışar börek ve tatlı tarifine de yer verilmiş. Kitapta içecekler bölümünde ise sadece mandalina şurubu ve vişne likörü var. Antakya'ya gönül veren ya da bu güzel kenti ve yemeklerini tanımak isteyenler bu kitabı edinmeli.
Antakya ve Yemekleri
Jale Balcı
Remzi Kitabevi
144 s., 30 TL.