Bugünlerde yolu Eminönü'ne düşenler Kore'yi ziyaret etmiş kadar oluyor. Çünkü Eminönü'nün ortasında Kore Kültür Pavyonu kurulu. Hem de ne pavyon: 2 bin metrekarelik mekânda 2 saatlik gezi sonunda Kore'nin geçmişini, bugününü, Türkiye'yle dostluk ilişkilerini detaylı biçimde öğrenmiş olarak çıkmanız mümkün. 31 Ağustos'ta Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında kurulan Kore Kültür Pavyonu, bugüne dek 35 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş. Hafta içi günde 2 bin- 2 bin 500 kişi hafta sonu ise günde 3 bin 500 kişi burayı ziyaret ediyor.
SENİ SEVİYORUM KORE
Peki nedir buranın sırrı? Pavyon, ipek Yolu'nun son ülkesi olan Kore'nin tanıtımıyla başlıyor. Kore tarihi hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendiriliyorsunuz. İpek yolundan başlayan Kore-Türkiye dostluk, ticaret, siyaset, sanat ve benzer gelenek görenekler, bin 500 yıl önce Güney Kore'de kurulan ve dünyanın en uzun krallığı olan Şila Krallığı'ndan gelen değerli hazineler ve bu krallığın özellikleri anlatılıyor. Bu kısımda takılar, objelerle birlikte geleneksel kıyafetleriyle Kraliçe Seandeok'un yani Kore tarihindeki ilk kraliçenin de bir maketi sergileniyor. Daha sonraki kısımda, ziyaretçilerden büyük ilgi gören geleneksel Kore kıyafetleri var. Pavyon, Kore'ye savaşmaya giden Türk askerlerin hikâyeleriyle sonlanıyor. Çıkış kapısından önceki kısımda ise ziyaretçiler Kore hakkındaki görüşlerini kâğıtlara yazıp Kore'ye gönderilmek üzere pavyona bırakıyorlar. Buraya yazı yazanlardan 18 yaşında iki arkadaş Hatice Meryem Sertbaş ve Nurefşan Şenkardeş Kore ilgilerini, "İnsanları çok cana yakın, ilgimiz Kore dizileriyle başladı. Eski Türk filmleri tadında dizilerdi onları izleyince kültürü merak ediyorduk. Bu yıl böyle bir yerin kurulması bizi çok sevindirdi" diyerek anlatıyorlar. Yazılan notlarda en çok rastlanan sözler de zaten bu sevgiyi ispatlıyor: "Seni Seviyorum Kore" ve "Umarım seni bir gün görürüm Kore."
Robotlara büyük ilgi
Robotların geleneksel danslar yaptığı gösteri, pavyonun en çok ilgi çeken kısmı. Etkinlik dev ekranda animasyon gösterimiyle başlıyor. Sonra bu ekranın üç kısmından robotlar çıkıyor ve geleneksel Kore danslarından oluşan bir gösteri yapıyorlar.