Kocaeli Valiliği'nde gerçekleştirilen İl Göç Kurulu Uyum Toplantısı'na ali Seddar Yavuz'un yanı sıra, Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Yavuz Selim Kapancı, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk'un yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından Vali Seddar Yavuz yaptığı konuşmalarında düzensiz göçe karşı verilen mücadele ve göçmenlere verilen hizmetler ile ilgili konuştu.
70 BİN 861 YABANCI VAR
Düzenlenen 59 etkinlikle 4 bin 320 kişiye uyum eğitimi verildiğini belirten Vali Yavuz; "Hepinizin bildiği gibi Suriye ve bölgemizde meydana gelen ve bizim dışımızda gelişen, ciddi insan hakları ihlallerini de barındıran, işgallerle, kan ve göz yaşı ile yoğrulan yakın coğrafyamızdan ülkemize doğru yoğun bir göç hareketi maalesef ki yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti geçmişten gelen, mazlum ve mağdurların yanında olma, göz yaşı silme anlayışı ile hiç kimseyi ölüme terk etmeme prensibi ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ülkemize gelen yabancılara kapılarını açmış ve bunlara insani koşullarda barınma imkanı sağlamıştır. İlimizde yabancıların iş ve işlemlerine yönelik İl Göç Müdürlüğü kurulmuş ve yine ülkemizin çeşitli illerinde Geri Gönderme Merkezleri oluşturulmuştur. 21.10.2022 tarihi itibariyle ilimizde geçici koruma kapsamında 56 bin 657, uluslararası koruma kapsamında ise 917, ikamet izni kapsamında ise 13 bin 287 olmak üzere toplam 70 bin 861 yabancı bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
5 BİN 126 DÜZENSİZ GÖÇMEN SINIR DIŞI EDİLDİ
Kocaeli Göç İdaresi Gündoğdu Gönderme Merkezine 2022 yılında kolluk güçlerimi tarafından 4 bin 36 düzensiz göçmen teslim edildiğini ifade eden Yavuz: "Farklı illerden gelen yabancı yakalama sevklerinin de etkisiyle bu sayının üzerine çıkılarak toplam 5 bin 126 düzensiz göçmen Geri Gönderme Merkezi Müdürlüğümüzce sınır dışı edilmiştir. Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığımız tarafından üniversite öğrencilerine uyum eğitimi, kanaat önderleri toplantısı, kamu kurumları bilgilendirme toplantıları, muhtarlık ziyareti, muhtarlar toplantısı, ilçe göç koordinasyon kurulu toplantısı, sivil toplum kuruluşları toplantısı, istişare toplantıları, Ramazan Ayı toplantıları, özel gün ve hafta programları olmak üzere bu yıl içerisinde 59 ayrı program düzenlenmiştir. Düzenlenen 59 etkinlikte 4 bin 320 kişiye uyum eğitimi verilmiştir" dedi.
HEDEFİ TUTTURAN 6 İLDEN BİRİ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezleri tarafından Uyum ve İletişim Çalışma Grubu Başkanlığınca koordinasyonu ve takibi yapılan sosyal uyum ve yaşam eğitimlerinde, Kocaeli'nin hedefini tutturan 6 ilden biri olduğunu belirterek, "İlgili eğitimlerde yaklaşık 26 bin yabancıya sosyal uyum ve yaşam eğitimi verilmiştir. Sayın Bakanımızın Haziran ayı hedefini de yenilemesi ile birlikte ilimizde ilaveten 7 bin 500 civarında yabancıya eğitim verilmesi planlanmaktadır. Kişisel düşüncemiz ilimizde 40 bin rakamına ulaştığımızda yaklaşık yetişkin tüm yabancılara ulaşacağımızı ümit etmekteyiz. Şu An İtibariyle 13 Bin 500'ün üzerinde yabancı öğrencimiz eğitim kurumlarında eğitimlerine devam etmektedir" dedi. Toplantı ilgili kurum temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınması ile son buldu.