2009 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun çerçevesinde "Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak" amacıyla, kurulmuş bir kamu kurumudur. Ajansın mali kaynaklarının %90' ı Kalkınma Bakanlığı tarafından milli bütçeden sağlanmaktadır. Karar organı olarak Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerinin Valileri, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları ve Ticaret Sanayi Odası Başkaları'nın oluşturduğu Yönetim Kurulu; icra organı olarak Genel Sekreterlik tarafından yönetilen Ajansın merkezi Samsun'da yer alırken; Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde bulunan Yatırım Destek Ofisleri ile de bölgesine hizmet vermektedir. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2018 Yılı dönem başkanlığı Tokat Valisi Sayın Dr. Ömer TORAMAN tarafından yürütülmektedir. Ajans bölgesel programları ve bunlara uyumlu olarak geliştirilen destek mekanizmaları yoluyla bölge potansiyelinin harekete geçirilmesini hedeflemekte ve bölgedeki kamu kurumları, üniversiteler, özel kesim ve sivil toplum örgütlerinden oluşan paydaşları ve Yönetim Kurulu ile birlikte bölgesel gelişme dinamiklerini bütün aktörlerin katılımını sağlayan bir anlayışla, bu aktörleri harekete geçirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir. Somut hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden bilinçli adımlar atılması, stratejik kurumsal yaklaşımlar geliştirilmesi günümüz yönetim anlayışında bütün taraflarca kabul edilen bir gerçektir. OKA da bu doğrultuda 2009
yılından bu yana bölgedeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve ortak çalışma imkânlarının geliştirmesi için planlama ve uygulama faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bölgenin gelecek hedeflerine bir adım daha yaklaşabilmesi için kaliteli hizmet sunumu, kurumsal politika geliştirme, etkin kaynak planlaması ile etkili uygulama, izleme ve değerlendirme yapmak amacıyla birbirini destekleyen ve tamamlayan çalışmalar sürdürmektedir. Özellikle projelerin sürdürülebilir olmasına özen gösteren Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, istihdam gerçekleştirilen projelere artı puanlar sağlamıştır. Ajansın verdiği hibe miktarının yanı sıra, proje sahiplerinin eş finansmanıyla birlikte Bölgede ciddi bir yatırım sinerjisi oluşmuştur. Hizmete başladığı 2009 yılından 2018 yılının başına kadarki dönemde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Proje Teklif Çağrısı, Güdümlü Proje, Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik destek olmak üzere TR83 Bölgesi paydaşlarına 613 proje kapsamında 133,9 milyon TL'lik hibe desteği vermiştir. Proje sahiplerinin eş finansmanıyla beraber Bölgede 260,4 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmiştir. 8 çalışma dönemini geride bırakmış olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı için 2018 yılı Ajansın bölgesinin potansiyelini harekete geçirmek için paydaşlarıyla ilişkilerini pekiştireceği; aynı zamanda tanıtım faaliyetlerinin ve kurumsal ilişkilerin geliştirileceği bir yıl olarak planlanmıştır. Bu çalışma yılında Ajansın tanınırlığını, etkinliğini artırmak ve katılımcı politikaları pekiştirmek, Bölge'nin dışa açılmasını sağlamak ve potansiyelini harekete geçirmek üzere öncü faaliyetler yürütülecektir. Bu hedef doğrultusunda Ajans 2018 yılı çalışmalarına "2018 Yılı Mali Destek Programları"yla başlamıştır. 2018 Yılı Mali Destek Programları kapsamında hibe almaya hak kazanan 44 projeye (4 ilde) Ajans tarafından toplam 28 milyon TL kaynak aktarılacaktır. Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı
YATIRIMLARINA MALİ DESTEK PROGRAMI'NDA UYGULAMAYA
konulan 33 adet yatırım projesinin proje sahipleri tarafından sağlanacak öz katkılarla birlikte toplam bütçesi 41,3 milyon TL'dir. Organize Sanayi Bölgelerinde Ortak Üretim Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programında uygulamaya konulan 11 adet yatırım projesinin proje sahipleri tarafından sağlanacak öz katkılarla birlikte toplam bütçesi ise 12,8 milyon TL'dir.
13 MİLYONLUK DEV DESTEK
Orta
Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman, "Ajans sağladığı mali desteklerle bölgede ekonomik, sosyal ve mekânsal kalkınmayı desteklerken bölgemizde kurumsal kapasitenin gelişmesine ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesine de katkı vermektedir" diye konuştu. Vali Toraman, "Bu kapsamda Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde 2018 yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programında uygulamaya konulan 33 adet yatırım projesinin proje sahipleri tarafından sağlanacak öz katkılarla birlikte toplam bütçesi 41,3 milyon TL oldu. Organize Sanayi Bölgelerinde Ortak Üretim Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programında uygulamaya konulan 11 adet yatırım projesinin proje sahipleri tarafından sağlanacak öz katkılarla birlikte ise toplam bütçesi 12,8 milyon TL olan destek sağlanacaktır" dedi.
İNGİLİZCE, RUSÇA, ARAPÇA VE ALMANCA DİLLERİNDE REHBER
Bölgesel
rekabetçiliğin geliştirilmesi programı kapsamında yürütülmüş olan OKAREKAP projesi kapsamında bölgesel yatırım alanları rehberi, teşvik sistemi broşürü ve TR83 Bölgesi'nde yatırım rehberi İngilizce, Rusça, Arapça ve Almanca dillerinde hazırlanmış ve basımı gerçekleştirilmiştir.
INVESTİN WEP SİTELERİ HAZIRLANDI
OKAREKAP projesi kapsamında TR83 Bölgesi illeri yatırım destek ofisleri tanıtımı ve yatırım destek faaliyetleri için hazırlanan websiteleri (investamasya.com, investcorum. com, investsamsun.com, investtokat. com) İngilizce, Arapça ve Rusça olmak üzere 4 dilde hazırlanmaktadır. Bu sitelerdeki sekmelerde illerin öne çıkan sektörlerinden detaylı bilgiler; illerin yatırım alanları (OSB, Teknopark, vb), teşvik bilgileri, ilgili kaynak dokümanlar ve iletişim bilgilerini kapsamaktadır. Bu web siteleri sayesinde potansiyel yatırımcının Bölgemizi daha iyi tanıma imkânı ortaya çıkmaktadır.
ÜNIVERSİTELERLE PROTOKOL
TR83 Bölgesi (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) illerinin, 10. Kalkınma Planı başta olmak üzere 65. Hükümet Programı, bakanlık strateji planları, öncelikli dönüşüm programları, Yeşilırmak Havzası Gelişim Planı gibi makro planlarla uyumlu İl Sektörel Eylem Planları (2018-2023) hazırlanması için ihtiyaç duyulan strateji belgelerinin oluşturulmasında bölge illeri üniversiteleriyle işbirliği protokolü imzalanmış olup çalışmaların 2018 yılında tamamlanması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında, açılış toplantısı; koordinasyon toplantısı; sektörel çalıştaylar, yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmektedir. Bölge illeri Valileri başkanlığında toplanan yönetim heyetince belirlenen sektörel konular başlığında Bölge illeri Üniversiteleri tarafından görevlendirilen akademik personel moderatörlüğünde ve raportörlüğünde sektörlerin ilgili kurumlarından ve bütün paydaşlarından destek alınarak katılımcı bir anlayışla raporlar hazırlanmıştır. Çalışmalarda ilgili sektördeki uluslar arası eğilimler dikkate alınarak ülkemizin ulusal ölçekli planlarına, akademik çalışmalarına değin geniş yelpazeli bir bilgi dağarcığından istifade edilerek Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illeri için yapılması gerekenler ortaya konulmuştur. Böylece her sektörel eylem planında yıllara dair, hangi kurumların beraber çalışarak hangi faaliyetleri gerçekleştireceği konusunda detaylı bir yol haritası belirlenmiştir. İlgili kurumlarımız, bu eylem planları içerisinde ilimizin sektörel bazda gereksinimlerine göre, Bölge illerinde farklılık yaratacak 5 yıllık proje ve faaliyetlerini tasarlama imkânı bulacaktır.