Yarımlarla her geçen gün giderek büyüyen Amasya, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) tarafından desteklenen ve birçoğu tamamlanan projelerle cazibe merkezi haline geldi. Tarihi ve modern yapısıyla turizmde gözde kentler arasına adını yazdıran Amasya, marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
250 YILLIK TARİHİ TAŞHAN TURİZME KAZANDIRILDI
1699
yılında mutasarrıf Rahtuvan Hacı Mehmet Paşa tarafından Mimar Kalfa'ya yaptırılan tarihi Taşhan Amasya'nın en önemli eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Amasya'nın en önemli kültürel mirası olan tarihi Taşhan, yıllarca harabe olarak kaldıktan sonra OKA tarafından "2010 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamına alındı. Amasya İl Özel idaresi tarafından Taşhan'da restorasyon çalışmaları yapıldı. Restorasyon çalışmalarının ardından 2014 yılının Haziran ayında açılışı gerçekleştirilen Osmanlı Kent Hanlarının en önemlileri arasında bulunan Taşhan otel, restoran ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren iş yerleri olarak, toplam 90 bağımsız bölüm şeklinde hizmete girererek, han yeniden turizme ve ekonomiye kazandırıldı.
?YEŞİLIRMAK'IN ÜSTÜNE DEV PROJE GELİYOR
Sarp
kayalıkları ikiye bölerek Amasya şehir içi kesitinden geçen ve tarihi doku ile bir arada bulunan Yeşilırmak nehri adeta şehrin can damarı olarak turizme katkı sağlıyor. Amasya'da turizmi canlandırmak için hayata geçirilen projelerinen önemlilerinin arasında yer alan '2014 Yılı Güdümlü Proje Desteği Programı' kapsamında 16 milyon 92 bin liralık bütçesi ile Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi'nin 7 milyon liralık kısmını OKA karşıladı. Proje ile yükselen su seviyesiyle beraber ırmak yüzeyinde kayıklar yüzdürülecek. 200 kw kurulu gücündeki hidrodinamik burgu HES'in işletmeye alınarak bölgedeki akarsularda bu modelin yaşama geçirilmesine öncülük edecek. Kafeterya, çay ocakları, iskeleler, kabartma yapısı ve müzede yeni istihdam sağlanarak, yeni yöresel ve hediyelik eşya satış yeri işletmesinin kent ekonomisine kazandırılması bekleniyor.
KIZLAR MEKTEBİ KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
Tarihi
ve kültürel eserler bakımından zengin olan Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde 150 yıl önce inşa edilen "Amerikan Koleji" adıyla anılan kampusun içinde harabe durumdaki Kızlar Mektebi, "Merzifon Kızlar Mektebi Binası Restorasyon Projesi" ile Amasya kültür turizm varlıklarına kazandırıldı. Merzifon Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin başvurusuyla, OKA "2015 Yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında, 3 milyon 833 bin 530 liralık toplam yatırım miktarının 817 bin 332 bin liralık kısmını karşıladı. Proje ile tarihi Kızlar Mektebi, restore edilerek turizme kazandırıldı. amasya'nın önemli turizm merkezlerinin arasına adını yazdıran Kızlar Mektebi'nde restorasyonun ardından tarih ve kültür müzesi, halk kütüphanesi, turizm tanıtım ofisi, yöresel yemeklerin sunulacağı bir kafeterya, yöresel el sanatı ürünlerinin teşhir edilebileceği, turistlere yönelik kişiye özel üretim yapılabilen bir atölye ve "Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Gül Baba", "Merzifon Eşeği" gibi sembollere ait biblo, magnet, anahtarlık ve diğer hediyelik eşyaların turizme yönelik satışının yapılabileceği bir sergi salonu ile 100 kişilik çok amaçlı salonlar yapıldı.
SUR DUVARLARI UNESCO LİSTESİNE GİRMEYE ADAY
Amasya'da
Harşena Dağı'nın zirvesinde iki kademeli düzlük bir bölge, güneyinde de Yeşilırmak Nehri'ne kadar inen sarp kayalıklar ve uçurumlar, dağın adeta doğal bir kale olan bu topoğrafik oluşumu, ender rastlanan güzelliğinin yanı sıra, antik şehre savunma avantajı sunarak kent tarihinde önemli rol oynadı. Antik Çağ'ın ünlü coğrafyacılarından Amasya'lı Strabon, dağın bu karakteristik özellikleri için, "Benim kentim, içinden İris Yeşilırmak Nehri nin aktığı derin ve geniş bir vadide kurulmuştur. İnsan emeği ve doğa hem kent hem de kale gereksinimini olağanüstü bir şekilde karşılamıştır. Çünkü burası yüksek ve çok sarp bir kaya olup, dimdik nehre doğru iner" sözleri tarite yerini alıyor. Büyüleyici peyzaj ve panorama, taşıdığı bu ünik karakter sayeside, Amasya kalesinin bulunduğu Harşena Dağı, I. Derece doğal sit alanı olarak ziyaretçilerine hizmet veriyor. Amasya Kalesi, tarihi mücadeleler içinde birçok kez el değiştirdi ve bunların çoğunda tahrip oldu. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslılar'ın egemenlikleri döneminde birçok kez saldırıya uğrayan Kale her seferinde yeniden inşa edildi. Kale 1075'te Türklerin Amasya'yı fethetmesinden sonra ise önemli bir onarım görerek, kentin ortasında asırlara meydan okuyarak günümüze kadar ayakta durmayı başardı. Bu alanın UNESCO Dünya Mirası Ana Listesi'ne girebilmesi OKA, "2016 yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı" kapsamında "Amasya Kalesi Sur Duvarları Onarım Projesi" ile kalenin yıpranan duvarlarını aslına uygun bir şekilde restore etti. 777 milyon 444 liralık bütçesi olan projenin, 560 milyon 596 lirası'nı OKA karşıladı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları ana listeye girmeyi bekliyor.