Samsun'da
yapımı tamamlanan ve 45 milyon EURO'luk maliyetiyle önemli bir yatırım olan Lojistik Merkez, tarım, turizm, spor, sağlık altyapısı, serbest ve organize sanayi bölgeleri, limanları, ulaşım ve coğrafi avantajları ile uluslararası ticarette önemli bir yere sahip olacak. Türkiye'nin haricinde Doğu Avrupa, Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu, Orta Asya ülkelerindeki iş dünyası için ithalat ve ihracat kapısına dönüştürüyor. Tekkeköy İlçesi'ndeki 680 bin metrekarelik alana inşa edilen Samsun Lojistik Merkezi, firmalara, sanayicilere, girişimcilere, nakliye, depolama, dağıtım ve intermodal taşımacılık imkânı sunacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı tarafından desteklenen proje, her türlü elleçlemeye yönelik makina ve ekipman parkının yanı sıra farklı büyüklüklerdeki depolar, gümrük hizmet, sosyal tesis ve idari binalar, nakliye komisyoncular için ofisler, demiryolu, akaryakıt, yangın ve servis istasyonları, kantar üniteleri, konteyner ve TIR park alanlarından oluşuyor.
HER TÜRLÜ İMKAN VAR
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın(OKA) lojistik sektöründeki "2010 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı" kapsamında hazırlanan "TR83 Bölgesi Lojistik Master Planı" ile başlayan çalışmalarının neticesi olarak Samsun'da dağınık durumdaki lojistik odakları bir araya toplayan veya birbirine bağlayan yeni bir lojistik merkez kurulması, bu merkezin altyapısı ile birlikte depolama alanları, gümrüklü alanlar, otoparklar, ofisler gibi üstyapının inşa edilmesini ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte işgücü yetiştirilmesi için gerekli eğitim programlarının düzenlenmesini içeren "Samsun Lojistik Merkezi Projesi", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı 4. Proje Paketi başvurularında desteklenmektedir. "Samsun Lojistik Merkezi Projesi" 2011'de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Program Otoritesi" olduğu Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'nda (BROP) sağlanan yeni bütçe imkânlarını etkili bir şekilde Samsun için kullanabilmek amacıyla hazırlanmıştır. 26.04.2012'de açıklanan nihai değerlendirme sonrası 11 proje 'Önceliklendirilmiş Projeler Listesi'ne girmeye hak kazanmış olup "Samsun Lojistik Merkezi Projesi" en yüksek bütçeli tek majör proje olarak müzakereye hak kazanmıştır. İş Çevresinin Geliştirilmesi önceliğinde Endüstriyel altyapının geliştirilmesi tedbir kapsamında hazırlanan proje bütçesi müzakere sürecinde yaklaşık 52 milyon avroya ulaşmıştır.
3 BİN KİŞİYE İŞ İSTİHDAMI SAĞLAYACAK
Samsun
Lojistik Merkezi Projesi, farklı büyüklükte depolardan ve depo yapılmak üzere hazırlanacak arazilerden bir sosyal ve idari binası, bir komisyon ofisi, itfaiye, hizmet istasyonları, yükleme-boşaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binası, iki güvenlik binası, yollar, oto ve tır park alanları ve demiryolundan oluşmaktadır. Toplam alanı yaklaşık 670 bin m2'dir. Proje ile birlikte başta girişimciler olmak üzere toptancılar, tüccarlar, esnaf ve KOBİ'ler Lojistik Köy'deki depolama tesisleri, yükleme boşaltma alanları, sosyal tesisler ve idari binalardan yararlanacaklar. Bu hizmet sayesinde bölgedeki KOBİ'ler katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknolojilerini güçlendirerek rekabet edebilirliklerini artıracaklar. Bu proje aynı zamanda yaklaşık 2 Binden fazla kişiye iş olanağı sağlayarak bölge halkına da ekonomik anlamda destek verecektir. Proje, Samsunlu ihracatçıların artık Marmara limanlarından değil Samsun'dan ihracat yapmasını dolayısıyla limanların daha çok çalışmasını, Samsun'un şehir dışından daha fazla yatırım almasını ve nihai tüketiciye ürün ve hizmetlerin daha kısa zamanda ulaşmasını sağlayacaktır. Proje ayrıca, yalnızca Samsun'daki işletmeler için değil Karadeniz bölgesi ve Samsun limanı hinterlandında yer alan Anadolu'nun pek çok şehrindeki işletmeler için değer yaratacaktır. Yer teslimi yapılmış olup tüm ihaleler 2017 yılında tamamlanmıştır. İnşaatın 2018 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
PAYDAŞLARI
Samsun Lojistik Köy Kurulması İşbirliği Protokolü'nde %20 hisse oranıyla Samsun Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı), %20 hisse oranıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, %10 hisse oranıyla Tekkeköy Belediyesi, %25 hisse oranıyla Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, %15 hisse oranıyla Samsun Ticaret Borsası, %10 hisse oranıyla Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve doğal üye olarak Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı yer almaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığı Samsun Valisi Sayın Osman Kaymak tarafından yürütülmektedir.