Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesindeki "kaz asma" tesislerinde yapılan yöresel yemek tiride vatandaşlardan yoğun talep geliyor. Kaz etinden yapılan ve türkülerde adı geçen tirit, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hemşehri derneklerinin düzenlendiği "tirit gecelerinde" vatandaşları bir araya getirirken, kış aylarında hizmet veren tesislerde bu lezzeti tatmak isteyenler için tirit hazırlanıyor. Havza'daki tesislerde odun ateşinin önüne asılan kazlar, iki saatte pişiriliyor ve kazdan akan yağa bandırılan yufka parçaları, bulgur pilavı ve kaz etiyle konuklara ikram ediliyor. Tesisin sahibi Ali Uysal elektriğin, televizyonun olmadığı yıllarda uzun kış gecelerinde sohbet ortamları oluşturmak ve zaman geçirmek için evlerde yapılan özel bacalara asılarak hazırlanan tiridi günümüzde aynı yöntemle pişirerek müşterilerine sunduklarını söyledi.